Educație

FOTO | Ambasadorii antibullying din școli, întâlnire cu un mentor din Praga

Profesorul Anca Fotin, coordonatorul proiectului Primăriei municipiului Buzău denumit generic „Comunitatea Stării de Bine”, a pus la cale o dezbatere  care să le fie de ajutor tinerilor să identifice resurse și strategii prin care să transforme școlile din care provin și nu numai,  în comunități  fără bullying. De unde a apărut nevoia acestui atelier, ne spune chiar coordonatoarea proiectului, Anca Fotin: „Activitățile de monitorizare desfășurate în liceele din proiectul «Comunitatea Stării de Bine» au dus la concluzia că unii copii pentru care ambasadorii au desfășurat activități antibullying sunt reticenți la schimbarea comportamentului obișnuit”. Atelierul a oferit ambasadorilor antibullying  o serie de idei și sfaturi pentru contracararea rezistenței la schimbare. În același timp, tinerii au fost învățați să devină rezilienți chiar și în momentul în care observă că încercările lor nu au neapărat rezultatul așteptat. „Toți am avea nevoie de acest atelier. Schimbarea este constantă, cum reacționam la schimbare este ceea ce contează”, a concluzionat Anca Fotin.

Atelierul a fost realizat cu ajutorul unui manager de schimbare și mindset mentor în Praga, Cehia. Este vorba despre Ramona Alexandra Costin, care lucrează în Cehia, o țară în care companiile acordă mare importanță acestor aspecte ale dezvoltării angajaților. La finele întâlnirii, Ramona Alexandra Costin și-a exprimat bucuria de a se fi întâlnit cu tinerii buzoieni, voluntari anti-bullying, care i-au lăsat o bună impresie. „A fost o plăcere să lucrez cu ambasadorii «Comunității Stării de Bine» și să descoperim împreună tehnici și metode de a face față provocărilor care vin la pachet cu această schimbare de comportament și de mentalitate pe care proiectul antibullying le promovează.  Rolul lor este atât de important, de complex și deloc ușor. Le transmit recunoștința și aprecierea mea, pentru toți «munții» pe care îi mișcă și toate inimile pe care  le ating”, a afirmat Ramona Alexandra Costin.

Cine este Ramona Alexandra Costin

Ramona Alexandra Costin este manager de schimbare și mindset mentor, cu o experiență de peste cinci ani în domeniul implementării schimbărilor prin practici sănătoase și benefice, life coach în cadrul SAP Praga. Ea a abordat acest concept de dezvoltare a rezilienței, a capacității de a face față cu bine la provocări printr-un atelier dedicat elevilor ambasador antibullying din „Comunitatea Stării de Bine”. Însă, înainte de toate, Ramona este un explorator al ființei umane și al relațiilor interumane. Este un om iubitor de oameni, de bine, de sens și de frumos. Ea se prezintă în fața buzoieilor astfel: „Cariera mea a început în urma cu 13 ani în învățământul de stat, în România, unde am lucrat atât cu elevi de grădiniță, cât și cu elevi de liceu; îmi doresc să aduc sens, o stare de bine și de frumos și în viață celor cu care lucrez.

Mi-am dorit să aprofundez subiectul schimbării și al impactului schimbării asupra noastră, a tuturor, mai ales din dorința de a învață să gestionez schimbările din viața mea. Așa cum știm, singurul lucru constant în viață este schimbarea și în același timp, un mod oarecum înnăscut de reacție la schimbare este rezistența. Eu am vrut să înțeleg cum funcționează mecanismul schimbărilor și mai ales să aprofundez tehnici și idei care să îmi ofere posibilitatea să trec cu ușurință și cu acceptare prin aceste schimbări. Aici vorbim despre acceptarea situațiilor și de schimbarea felului în care ne raportăm la ele, mental, emoțional și fizic. Am menționat și fizic deoarece corpul nostru poate să sufere mult dacă noi nu suntem bine cu noi, cu alegerile noastre, cu evenimentele din viața noastră, și acest lucru poate duce chiar și la boli și situații nedorite. Am trecut eu însămi prin multe provocări și mi-a fost greu până să înțeleg cum mă pot susține și ce reprezintă de fapt schimbările în viața mea”.

Cum a decurs întâlnirea cu elevii „agenți ai schimbării”

În ceea ce privește participarea sa la atelierul din Buzău, unde s-a întâlnit cu tinerii ambasadori antibullying, Ramona Alexandra Costin mărturisește că și-a dorit să le împărtășească acestora din cunoștințele sale la rugămintea fostei sale colege de facultate, Anca Fotin. „Atelierul din Buzău s-a născut din dorința de a împărtăși cu cei în jurul meu experiență mea în acest domeniu și tehnici care funcționează și aduc un real ajutor atunci când vorbim despre schimbare. Am aflat despre acest proiect de la colega mea de facultate Anca Fotin, care mi-a povestit despre «Comunitatea Stării de Bine» în cadrul podcastului meu, care se numește chiar «Stare de bine»! Atunci am realizat cât de multe lucruri ne leagă și cât de mult putem contribui împreună la starea de bine a comunității noastre. Așa s-a născut «Atelierul de reziliență», cu scopul de a oferi ambasadorilor proiectului anti-bullying un cadru în care să discutăm despre provocările lor atunci când lucrează activ la transformarea școlilor în comunități ale stării de bine, dar și să identificăm pași și tehnici spre a aborda aceste provocări, care, de altfel, se nasc din rezistența la schimbarea adusă de acest proiect minunat. Am fost plăcut surprinsă de deschiderea  și pasiunea acestor ambasadori sau agenți ai schimbării, așa cum îmi place să îi numesc. A fost un atelier interactiv, cu multe exerciții în care ei s-au implicat cu trup și suflet, în care am generat idei minunate pe care le-au luat cu ei spre a le implementa în școlile în care ei sunt ambasadori ai comunității stării de bine. Atelierul a fost o oportunitate pentru ei să schimbe idei, să puncteze provocări pe care ei le întâlnesc în lucrul cu grupuri de diverse vârste, dar și o oportunitate să învețe cum să gestioneze aceste provocări și să lucreze cu grupuri rezistente la schimbare și la activitățile propuse de ei”, a relatat câteva aspecte ale întâlnirii cu elevii buzoieni în cadrul atelierului.

„Buzăul arată din ce în ce mai atrăgător, mai îngrijit și mai cochet”

Cu toate că nu este născută în Buzău, Ramona Alexandra Costin a ajuns să îl îndrăgească atât de mult, încât își dorește să revină și pentru alte proiecte. „Cunosc bine Buzăul deoarece a fost mereu orașul de lagătură între orașul meu natal, Bacău și orașul în care am copilărit la bunicii mei, Fetești. Îmi plac la nebunie covrigii de Buzău și nu concep să trec prin Buzău fară să gust acești covrigi atât de delicioși! Însă Buzăul este din ce în ce mai fascinant pentru mine deoarece aici am descoperit un județ plin de energie creatoare, de oameni puși pe fapte mari, cu bucurie și încredere. Pe lângă toate acestea, Buzăul arată din ce în ce mai atrăgător, mai îngrijit și mai cochet. Îmi doresc să revin cu mare drag pentru proiecte viitoare și chiar și pentru un nou atelier în care să descoperim o abordare sănătoasă și cu sens a rezistenței la schimbare și a rezilienței atât de necesare pentru a face față la evenimente neprevăzute sau pe care le cunoaștem prea puțin”, a spus Ramona Alexandra Costin.

Un comentariu

  1. Poate ar fi cazul să mergeți și în lumea reală, în jurul școlilor, și să vedeți comportamentul elevilor…
    Mă tem că pentru a ține sub control acest fenomen, educația trebuie să plece de acasă…
    Părerea mea este că pierdeți timp și bani. Vă felicitați și bateți pe umăr la tot felul de întâlniri dar nu faceți nici un pas real în vederea obținerii de rezultate reale…

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker