Educație

FOTO | Alexia Ștefania Bălbărău, singura elevă de 10 a Buzăului la Evaluarea Națională

Miercuri, 3 iulie, a fost ziua cea mare pentru absolvenții de clasa a VIII-a, care au aflat rezultatele obținute la cele două probe ale Examenului de Evaluare Națională, respectiv la proba de Limba și literatura română și la Matematică. Spre deosebire de anii precedenți, când a plouat cu medii de 10, anul acesta, înainte de contestații o singură elevă a reușit să obțină nota perfecțiunii la ambele discipline de examen. Este vorba despre Alexia Ștefania Bălbărău, o elevă de 10 perfect și în clasa a VIII-a. Rezultatul de la Evaluarea Națională vine să confirme  acest progres în care se afla eleva, care a reușit să încheie ultima clasă de gimnaziu cu media 10. Alexia Ștefania a reușit să depășească cele câteva capcane întinse la partea de gramatică a primei probe a Evaluării Naționale, respectiv proba de Limba română, adică acolo unde s-a făcut, practic, diferența între nota 9 și nota 10. Prisma, cercul și triunghiul isoscel au fost printre subiectele de la geometrie pe care elevii le-au avut de rezolvat. Majoritatea elevilor au spus că subiectele au fost mai ușoare la această disciplină decât anul trecut. La Buzău, 20 de elevi au obținut nota maximă la această Matematică, adică de două ori mai mulți decât la Limba română.

Ieri, Alexia Ștefania plănuia să iasă în oraș cu colegii și prietenii ei să sărbătorească reușita, pentru că cei mai mulți elevi cu note apropiate de zece sunt tot de la Hasdeu, deci din clasa ei. Înainte de asta, am întrebat-o pe Alexia Ștefania Bălbărău cum a reușit să își depășească emoțiile la examen, cum a evitat capcanele exercițiilor de română, cum s-a concentrat la matematică și, bineînțeles, ce planuri are după vacanța bine-meritată care o așteaptă. Pentru că orice reușită, așa cum este a ei, poate fi un model pentru generațiile următoare.

Deși aflată încă sub imperiul emoțiilor, de această dată ale bucuriei de după aflarea rezultatelor, Alexia Ștefania Bălbărău ne-a povestit într-un scurt interviu ce și-a propus să facă mai departe, la liceu, și, în perspectivă, la facultate, luând în calcul și rezultatele obținute până acum, dar și pasiunea ei legată de științele exacte.

Am aflat de la ea că pregătirea nu trebuie lăsată pe ultima sută de metri, că lupta cu emoțiile trebuie câștigată ca în cazul oricărui alt examen și că în niciun caz nu trebuie renunțat la pasiunile care aduc întotdeauna bucurie. Una dintre pasiunile ei o constituie studiul limbilor străine. Acesta este motivul pentru care a participat la multe olimpiade de limbi străine.

Iată ce a avut de spus după afișarea rezultatelor eleva de 10 a Buzăului.

Reporter: Ești singurul elev din județ care a reușit să obțină nota zece la ambele materii de examen. Cum este să obții o asemenea  performanță?

Alexia Ștefania Bălbărău: Sunt extrem de fericită. Am așteptat rezultatul cu nerăbdare. Cu cât mă gândeam mai mult la ceea ce am scris, cu atât aveam impresia că o să-mi scadă din punctaj. Este o onoare pentru mine că am reușit să obțin această notă extraordinară.

Rep.: Cum  te-ai pregătit pentru Evaluare?

A.Ș.B.: Am început pregătirea în ultimii doi ani. În vacanța dintre clasa a VII-a și a VIII-a am început să lucrez din culegeri pentru Evaluare și apoi în clasa a VIII-a am aprofundat.

Rep.: Unora li s-a părut dificilă partea de gramatică, unde au fost niște mici capcane. Tu cum ai reușit să treci peste ele?

A.Ș.B.: Au fost câteva exerciții la care trebuia să fii foarte atent. Erau niște chichițe puse acolo, unde puteau să scadă puncte.

Rep.: Unde a fost mai dificil pentru tine, la examenul de Română sau la cel de Matematică?

A.Ș.B.: La un exercițiu de la Matematică am avut puțin mai multe emoții, dar l-am revăzut pe ciornă de mai multe ori și am reușit. Sunt bucuroasă că am fost perseverentă.

Rep.: Cum ai trecut peste emoții în timpul examenului?

A.Ș.B.: M-am gândit că este ca și cum este un alt subiect de evaluare pe care trebuie să îl dau. Nu m-am gândit la ce o să se întâmple, ci doar la ceea ce trebuia să fac acolo, în timp real și am reușit să îmi stăpânesc emoțiile.

Rep.: Liceul îl vei parcurge, se înțelege, la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”!

A.Ș.B.: Bineînțeles că voi merge mai departe la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”. La profil însă mă mai gândesc. Oscilez între Mate-Info bilingv și Științele naturii, pentru că m-aș duce pe Medicină mai departe la Facultate.

Rep.: Ești pasionată și de limbi străine? Ce vei face mai departe în această direcție?

A.Ș.B.: Îmi plac foarte mult limbile străine. Am participat la multe olimpiade. Mi-a plăcut Limba franceză și sunt foarte bună și la Limba engleză. Dar, îmi doresc să învăț mai multe limbi străine… Să mai învăț în vacanță Limba spaniolă sau Limba italiană.

Rep.: Ai participat la olimpiade de limbi străine în gimnaziu?

A.Ș.B.: Am participat  în gimnaziu și la olimpiade de Limba română și Matematică, dar și la olimpiade de Franceză, Engleză și Latină. Voiam să merg și la Geografie, dar nu am mai avut timp. La olimpiada de Limba latină am mers pentru că mi se pare extrem de interesant să studiez despre strămoșii mei, despre obiceiurile lor, mă interesa ce limbă vorbeau și mai ales istoria lor, zeii în care credeau…

Rep.: Pentru timpul de calitate pe care îl vei petrece în următorii ani ți-ai trecut cumva în agendă și cluburile Colegiului?

A.Ș.B.: Aș vrea să fac parte din cluburile „3.14”, ori din „Heart of RoBots”.

Rep.: Ce planuri de vacanță ai?

A.Ș.B.: Să îmi petrec timp cu părinții, să ies cu prietenii mei. În vacanța aceasta mi-aș dori și să învăț să cânt la chitară. De ziua mea am primit un manual care mă ajută să învăț singură chitara. Sper că o să mă ajute.  Îmi  mai place să ascult muzică și să îmi petrec timpul cu cei dragi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare