Economic

Carburanții s-au scumpit din nou

Prețurile ating pragul de 7,60 lei pe litru

Astăzi, carburanții s-au scumpit din nou, prețurile ajungând la pragul de 7,60 lei pe litru. După o scumpire semnificativă și o ieftinire minoră în ultimele patru zile, dimineața aceasta a adus o nouă majorare a prețurilor.

Stația Petrom de pe strada Brașov din București, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, afișează astăzi, 4 iulie, un preț al benzinei standard de 7,49 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,59 lei pe litru. Comparativ cu prețurile de ieri, Petrom a crescut azi prețurile benzinei și motorinei cu cinci bani pe litru.

Prețurile la benzină și motorină s-au scumpit și în Buzău, în linie cu majorările înregistrate la nivel național. Astăzi, 4 iulie 2024, prețul benzinei standard în stațiile Petrom din Buzău a ajuns la 7,49 lei pe litru, iar prețul motorinei standard la 7,59 lei pe litru. Această creștere urmează trendul național de majorare a prețurilor, determinată de creșterea accizelor și de fluctuațiile pieței internaționale a petrolului. Astfel, buzoienii, la fel ca și ceilalți români, resimt impactul acestei scumpiri în bugetele lor zilnice și în costurile operaționale pentru afacerile locale.

La 1 iulie, prețul benzinei a crescut cu 43 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 40 de bani pe litru, ca urmare a creșterii accizei la carburanți. Companiile petroliere au transferat în prețul final de la pompă acciza majorată cu cota de TVA aferentă. Celelalte mari lanțuri de benzinării au operat modificări similare.

În prezent, prețul țițeiului Brent, de referință pentru Europa, era cotat la 86,9 dolari pe baril, în creștere după ce datele din SUA au arătat că stocurile sunt scăzute. La creșterea prețului petrolului contribuie și temerile că uraganele din Atlantic, al căror sezon a început, ar putea afecta instalațiile petroliere din sudul și estul SUA. Există previziuni că prețul țițeiului va depăși pragul de 90 de dolari pe baril, pe fondul unei cereri mai mari decât oferta.

Articole similare