Educație

Olimpicul internațional Rareș-Răzvan Gheorghe, primul elev din Buzău admis la liceu fără examenul de Evaluare Națională

Zilele acestea, OPINIA a adus în fața cititorilor, așa cum face în fiecare an, elevii de 10 sau cu medii foarte apropiate de 10 obținute la probele Evaluării Naționale. Astăzi vă aducem în atenție un olimpic de nota 10, care nu se regăsește însă pe listele de la Evaluarea Națională. Este vorba despre Rareș-Răzvan Gheorghe, elevul Școlii Gimnaziale „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”, care a performat deja la nivel internațional, motiv pentru care nu a fost necesar să mai dovedească ceva la vreun examen național. El poate fi admis, prin prisma performanțelor, în special a celei obținute la Olimpiada Internațională „Științe pentru Juniori”, la orice liceu din țară, profil real. Rareș-Răzvan Gheorghe a obținut medalie de argint la Olimpiada Internațională „Științe pentru Juniori”, care s-a desfășurat la Bangkok, Regatul Thailandei.

La finalul clasei a VIII-a, Rareș este de cinci ori olimpic național, stabilind un nou record de performanță la nivelul unităților de învățământ gimnazial, record care anul trecut a fost deținut tot de el. Este unul dintre cei 26 de elevi ai clasei a VIII-a A, care au obținut rezultate excepționale de-a lungul timpului, culminând cu anul școlar 2023-2024. Este clasa în care Rareș, împreună cu alți cinci colegi, au devenit olimpici naționali, ei numărându-se în cei zece olimpici ai școlii în acest an. Este vorba despre elevii Rareș-Răzvan Gheorghe, olimpic la Fizică, Chimie, Matematică, Lingvistică, Științe pentru juniori, Carla-Ioana Gheorghe, olimpică la Limba franceză, Limba și literatura română, Antonio-Ștefan Păunescu, olimpic la Fizică, Chimie, Științe pentru juniori, Larisa-Maria Ungureanu, olimpică la Chimie, Educație fizică, Ioana-Cassandra Anghelescu, olimpică la Limba și literatura română, Răzvan-Ioan Petrișor, olimpic la Educație fizică. Numărul olimpicilor din această clasă în care toți elevii au performat a fost aproape egal cu cel al șefilor de promoție, pentru că excelența se obține prin studiu constant, de-a lungul tuturor anilor de studiu. Școala Gimnazială „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” a avut în acest an școlar opt șefi de promoție, dintre care șase au venit din clasa a VIII-a, respectiv elevii Rareș-Răzvan Gheorghe, Carla-Ioana Gheorghe, Ioana-Cassandra Anghelescu, Larisa-Maria Ungureanu, Ioana-Teodora Gîrjobu, Matei Băjenaru.

Tot în acest an, 11 medii de 10 dintre cele 15 ale absolvenților promoției 2024 au aparținut elevilor acestei clase. Performanța aceasta s-a reflectat și în rezultatele pe care ei le-au obținut la Evaluarea Națională, reușind ca 73 la sută să obțină medii peste 9,00.

Elevii olimpici, așa cum este și cazul elevului buzoian Rareș-Răzvan Gheorghe, pot fi admiși la liceu fără să mai susțină Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, potrivit Ordinului Ministerului Educației nr. 3939 din 29 februarie 2024. Este vorba despre elevii care au obținut premiul I la olimpiadele naționale și premiile I, II și III la olimpiadele internaționale.

Alegerea lui Rareș pare dificilă în acest moment; el va opta pentru Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, unde va fi coleg cu sora lui, Carla, dar oscilează între profilul Științele naturii și Mate-Info. Carla a dat probele la examenul de Evaluare Națională pe care le-a trecut cu medie foarte mare, aflându-se în primii 50 de elevi în clasamentul județean.

Articole similare