Educație

FOTO / 30 de copii abandonați, vizită de suflet la atelierul de sculpturi din piese reciclate

Artistul Răzvan Andrei Ghiță, un model de viață

Ca să ajungă mari, copiii au nevoie de modele. Mai ales copiii abandonați de familie și aflați în centrele de plasament ale statului. Cine sunt aceste modele și unde pot fi ele găsite? Sunt oameni care au reușit să-și transforme visele în realitate, dar care muncesc zi de zi pentru ele.

Un astfel de model a fost, pentru 30 de copii aflați în situație de abandon familial, și Răzvan Andrei Ghiță. În urmă cu doi ani OPINIA prezenta activitatea lui Răzvan, care a pornit de la pasiunea pentru biciclete și a ajuns să creeze opere de artă din piese reciclate. „Am avut o veche pasiune, și anume recondiționările de biciclete. Și acolo implica artă și trebuia să vopsesc foarte mult, să înlocuiesc piese, să pictez, să desenez, era un mic business. De la o bicicletă
mi-au rămas câteva piese și am zis să realizez cu ele un obiect. Luasem un aparat de sudură și am realizat un ceas din câteva rotițe și mecanisme. L-am prezentat pe Internet și l-am vândut. Am intrat apoi să mă documentez ca să realizez și alte obiecte și am văzut că există un curent foarte profund în alte zone, în țările nordice și în America. Este vorba despre un curent căruia i se spune <Steampunk>. Pe lângă acest curent, mai este unul, cunoscut drept <sculptură din fier reciclat>. Și am mers pe ideea aceasta. Am început să fac o chitară, m-am dus la centre de reciclare și, de la câteva kilograme de rotițe, acum am ajuns să am tone în atelier”
, a povestit Răzvan Andrei Ghiță.

Pragul atelierului acestui tânăr a fost trecut, recent, de 30 de copii care au venit împreună cu Iuliana Baciu-Ersen, coordonatorul organizației „Ajugem MARI” din Râmnicu Sărat, care i-a ghidat într-o lume plină de imaginație și culoare. Acest tânăr râmnicean de 35 de ani face, pe lângă mobilier industrial, și obiecte de artă prin tehnica de prelucrare a oțelului (la cald sau la rece) fir cu fir, prin sudură și polizare treptată cu inserții de cupru blocat, de puritate 99 la sută. Toate lucrările care ies din mâna lui respectă, ca în cazul oricărei sculpturi clasice, canoanele guvernate de legile proporțiilor.

„Am avut privilegiul să vizităm un atelier minunat, situat într-un sat la doar 6 km distanță de Râmnicu Sărat. Am fost curioși să vedem ce poți realiza cu propriile tale mâini atunci când pasiunea te animă. Știam că acel atelier găzduiește un artist  dar, am avut bucuria să descopăr și  omul extraordinar, Răzvan! Mâinile lui sunt la fel de pricepute ca și cuvintele pe care le rostește. Ne-a vorbit despre Da Vinci, despre căutarea modelelor și a formelor perfecte. A adus în discuție Arhanghelul Gabriel, care i-a inspirat o lucrare dedicată unei persoane dragi, moment în care emoția a adus lacrimi în ochii și un nod în gât atât lui, cât și nouă. Ne-a arătat și o carte intitulată <Anatomia Artistică>, din care a învățat multe despre complexitatea formelor umane, precum și o plachetă ce ilustra simetriile feței umane. Le-a povestit copiilor cât de mult l-a ajutat studiul chimiei în lucrul cu oțelul, dar și cât de multe a învățat de unul singur. A subliniat importanța de a crede în sine și în visul propriu, de a nu renunța în momentele dificile și de a transforma obstacolele într-o forță motrice”, povestește coordonatoarea organizației neguvernamentale din Râmnic.

După aceste momente pline de inspirație, copiii au trecut la lucruri practice, pentru că Răzvan le-a arătat cum lucrează și prin câte etape trece o lucrare până ajunge să fie expusă. Le-a vorbit din experiența sa, pentru că Răzvan expune operele sale atât în țară, cât și în afara ei. Lucrările lui fac parte dintr-o expoziție într-o galerie din Germania, iar următoarea destinație este Dubai. Le-a mai vorbit copiilor și despre  câtă muncă și dedicare a depus în ultimii șapte ani, dar și cum, acum, recoltează roadele și își vinde lucrările.

„Cei mai curajoși dintre copii au avut privilegiul de a lucra alături de Răzvan și de a aplica foițe de aur pe lucrarea din atelier, cea mai mare pe care a realizat-o până acum și care, la finalizare, va cântări aproximativ 400 de kilograme”, mai povestește Iuliana.

Această vizită i-a impresionat pe copii, dar și pe Răzvan, care a postat impresiile sale pe pagina sa de socializare: „Am avut ocazia să îmi fie vizitat atelierul de aproximativ 30 de copii cu inimi pure și suflete ce doresc a fi pe picioarele lor căutând o direcție în viață. A fost o plăcere și o bucurie de <a sculpta> mințile celor mici în direcția artei și un pic în ceea ce priveste viața și sacrificiile… dar și frumusețea culegerii roadelor unei munci grele. Cu siguranță o să le rămână întipărită în minte ARTA și îmi doresc ca cel puțin un copil cu talent în cariera artistică să își urmeze sufletul și mintea pentru a reuși . Poți face tot ce îți dorești dacă îți urmezi cu încăpățânrae visul! Felicitări, «Ajungem MARI Buzău» și tuturor persoanelor implicate în proiecte de acest gen, sunteți minunați. Mulțumiri speciale doamnei Iuliana, coordonatorul din Râmnicu Sărat și doamnei Gabi Gabriela pentru oportunitatea oferită”.

Ajungem MARI este programul Asociaţiei Lindenfeld ce susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate.

Cine este Răzvan Andrei Ghiță

Răzvan Andrei Ghiță este absolventul Colegiului Național „Alexandru Vlahuță” din Râmnicu Sărat. A urmat apoi cursurile Universității Dunărea de Jos Galați, specializarea „Control și expertiza produselor alimentare”, la absolvirea căreia a devenit  inginer în industria alimentară. Acela a fost momentul în care a descoperit frumusețea desenului tehnic.

Până la absolvire, în studenție, Răzvan a reușit să-și transforme pasiunea pentru „două roți” în primul lui business. Mai exact, și-a deschis un atelier de recondiționări biciclete vintage, în care le readucea la viață în cele mai mici detalii, ceea ce implica un amplu proces de vopsire și, mai ales, multă muncă pe partea de mecanică. Atunci a descoperit și că îi place foarte mult  prelucrarea metalului și a realizat câteva biciclete concept, creațiile sale bucurându-se de un mare succes.

Lucrările lui Răzvan sunt complexe și unicat, fiind de concepție proprie și că este singurul român care se inspiră din epocile victoriană industrială și din cea a mașinăriilor și modelează instrumente muzicale din piese auto reciclate, despre care spune că se încadrează în curentul steampunk, o estetică inspirată de perioada cu abur, un stil puțin cunoscut la noi în țară, care amintește de îmbinarea trecut-viitor, apreciat de cei care ajung să-l înțeleagă. Toate aceste creații prind viață de vreo doi ani încoace în atelierul lui Răzvan, aflat în apropiere de Râmnicu Sărat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker