Politic

Fost senator de Buzău, cercetat pentru încălcarea eticii Curții de Conturi

Fostul ministru de Finanțe și al Fondurilor Europene Eugen Teodorovici – ex-senator USL (Uniunea Social Liberală, PSD+PNL) de Buzău în legislatura 2012-2016, care este director în cadrul Autorităţii de Audit din Curtea de Conturi, este cercetat de către Comitetul de Etică, după ce a participat la lansarea unui partid politic. Codul de Etică prevede că auditorii „trebuie să-şi menţină independenţa faţă de orice influenţă politică”. Teodorovici a afirmat că a luat parte la eveniment ca moderator. El apare în fotografii alături de Ilan Laufer şi alţi lideri ai Blocului Suveranist Român.

Curtea de Conturi a României a transmis, joi, precizări „privind participarea lui Eugen Orlando Teodorovici, director în cadrul Autorităţii de Audit, la un eveniment organizat de un partid politic”: „Conducerea Autorităţii de Audit  s-a autosesizat şi a solicitat Comitetului de Etică al Autorităţii de Audit cercetarea presupuselor fapte”, a transmis Curtea de Conturi. Instituţia a arătat, de asemenea, prevederile legale care este posibil să fi fost încălcate de către fostul ministru Teodorovici prin participarea la evenimentul politic.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a fostului ministru din Cabinetul Dăncilă Ilan Laufer, preşedinte al Blocului Suveranist Român, Eugen Teodorovici a participat, miercurea trecută, la lansarea formaţiunii. Laufer a publicat fotografii în care Eugen Teodorovici apare alături de mai mulţi lideri ai formaţiunii politice.

Contactat de „G4Media”, Teodorovici a declarat că nu a participat în calitate de membru sau simpatizant, ci în calitate de moderator. El susţine că nu se află în conflict de interese, că „nu are niciun fel de teamă, de emoţie” şi că nu încalcă nici un Cod.

Pe de altă parte, Ilan Laufer a declarat pentru aceeași sursă că Eugen Teodorovici este „un susţinător al proiectului Blocul Suveranist şi ne va susţine în continuare în campania electorală”, dar a precizat că nu este încă membru de partid.

Cine  este Eugen Orlando Teodorovici

Eugen Orlando Teodorovici, cunoscut și drept „ministrul dandy” sau „discotecarul” – așa cum l-a alintat fostul președinte Traian Băsescu – pe când candida pentru un post de senator de Buzău pe listele Uniunii Social Liberale ca membru al Partidului Social Democrat, Eugen Orlando Teodorovici avea, conform CV-ului, un titlu de doctor în Managementul fondurilor europene. Între timp, titlul a dispărut în neant, la fel de misterios precum toate CV-urile vechi ale acestuia au dispărut din arhive și de pe site-ul ministerelor unde a lucrat. La fel și declarațiile de avere vechi, deși Teodo­rovici a fost toată viața lui angajat la stat în poziții extrem de importante. În 2017, Teodorovici a spus în direct la televizor că a primit o diplomă de masterat de la Academia SRI fără să treacă vreodată pe la cursuri, reamintește un documentar publicat de „Libertatea”.

La 19 ani, Teodorovici, care abia terminase liceul și, probabil, armata obligatorie, se angajează imediat, direct referent la Ministerul Transporturilor. La 22 de ani se apucă și de facultate, pe care o termină în 1997, lucru care automat duce la o promovare și devine, la 26 de ani, expert la Direcția ­Ge­nerală de Integrare Europeană.  După numai doi ani, la 28 de ani, Teodorovici este deja director la Departamentul de Integrare Europeană. La 29 de ani este deja director în Ministerul Afacerilor Externe, copreședinte al Subcomitetelor de Asociere România – UE și coordonează fondurile europene în cele mai importante domenii.

Ulterior, este promovat foarte agresiv și, la 33 de ani, în 2004, devine director ge­neral la autoritatea de ­ma­nagement, unde se distinge prin mai multe acțiuni: face un masterat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, un doctorat la Academia de Studii Economice, se califică, în Irlanda, în managementul fondurilor structurale și de coeziune, în România face negocieri pentru Capitolul 21, în Grecia se califică pe Sisteme de management și control, în Belgia capătă experiență tot pe fonduri. În timpul celor doi ani în care face masteratul la SNSPA și doctoratul la ASE și este ditamai directorul general la Ministerul Economiei și Finanțelor, Teodorovici reușește să facă și alte nouă specializări în șapte țări (toate au dispărut din ultimul CV disponibil).

În 2007 se întâmplă o altă minune. Familia Teodorovici, oameni care au muncit toată viața la stat, care aveau salarii de sub 1.000 de euro pe lună, se împrumută la BCR cu 1.102.000 euro. Cu cel mai extraordinar credit posibil în 2007 la euro, asta însemna o rată minimă de mult peste 7.000 de euro pe lună.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker