Administrație

Lopătari: S-a ridicat interdicția la fonduri europene

Este prima investiţie cu bani comunitari după deturnarea fondurilor la un fost proiect SAPARD

Primăria comunei Lopătari anunţă semnarea contractului de finanţare pentru proiectul „Construcţie şi dotare Centru Comunitar Integrat”, prin accesarea unor fonduri nerambursabile, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – Apel competitiv de proiecte conceput astfel încât să asigure un echilibru optim între priorităţile Uniunii Europene şi necesităţile de dezvoltare ale României.

În baza acestui contract de finanţare începe contractarea pentru documentaţiile necesare implementării proiectului şi anume: studiul topografic, studiul geotehnic, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuţie, antemăsurători, devize etc. Perioada de implementare a proiectului este de 20 de luni de la semnarea contractului, iar valoarea contractului de finanţare este de 823.049 lei.

 „Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea accesului la servicii de sănătate în comunitate, servicii de îngrijire la domiciliul pacienţilor, consultaţii medicale, dezvoltarea unor acorduri de parteneriat între medici de familie, specialişti şi asistenţi sociali. Beneficiarii sunt membrii comunităţii noastre, cu precădere persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populaţia din mediul rural şi grupurile vulnerabile, inclusiv cele de etnie romă, membrii comunităţii comunei Brăeşti şi comunei Chiliile, prin acordul de parteneriat semnat cu aceştia. Acest proiect va avea un impact major asupra comunităţii noastre, contribuind la creşterea stării generale de sănătate şi bunăstare. De asemenea, se va asigura că locuitorii comunei Lopătari au acces la instalaţii moderne şi bine dotate, care vor îndeplini cerinţele sanitare şi de igienă” , spune primarul comunei Lopătari, Claudiu Constantin.

Proiectul anunţat de primarul de Lopătari este prima investiţie finanţată din bani europeni după ce Uniunea Europeană a interzis accesul la acest  tip de finanțări, din cauza unui proiect SAPARD care a fost dezvoltat necorespunzător, ajungându-se la condamnarea unui fost primar, a constructorului și a dirigintelui de șantier, care ar fi prezentat documente false pentru a acoperi erori de construcție.

Obiectivul ce va fi construit la Plaiul Nucului, exact între cele trei comune, şi activităţile asumate în baza acordurilor încheiate şi altele viitoare, poate fi considerat de importanţă regională, mai ales prin prisma faptului că acesta va deservi trei unități administrativ-teritoriale: Lopătari, Chiliile şi Brăeşti. De altfel, una dintre condiţiile aprobării finanţării a fost chiar încheierea unor pre-acorduri între cele trei unităţi administrative.

În ceea ce priveşte calitatea infrastructurii rutiere în zona celor trei comune, accesul către Brăeşti nu va pune probleme, mai ales că autorităţile judeţene au în lucru un proiect pentru continuarea lucrărilor pentru modernizarea DJ 203K, de la Mânzăleşti (Podu Muncii) până la Plaiul Nucului, la graniţa cu Brăeşti, sectorul de drum judeţean pe teritoriul acestei comune fiind deja asfaltat. De asemenea, legătura cu comuna Chiliile se poate face în condiţii moderne pe un drum ce asigură accesul la zona turistică a Lacului Mocearu, care a fost modernizat într-un proiect atras de Primăria Chiliile.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker