Actualitate

Peste 180 de mistreți din pădurile buzoiene, infectați cu pestă porcină

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a identificat în pădurile județului peste 180 de cazuri de porci mistreţi infectaţi cu virusul pestei porcine africane (PPA), o suspiciune de îmbolnăvire în cadrul unei gospodării fiind infirmată ulterior în urma analizelor.

Potrivit instituției, aproape un sfert din exemplarele de animale sălbatice au fost descoperite decedate pe raza fondurilor de vânătoare. „În judeţul Buzău PPA nu evoluează în exploataţii comerciale sau non-comerciale de pe raza judeţului, rămân active însă 184 de cazuri la mistreţi, dintre care 146 declaraţi pozitivi ca urmare a partidelor de vânătoare şi 38 de exemplare identificate decedate pe fondurile de vânătoare. Ultimul caz pozitiv de mistreţ a fost înregistrat pe raza fondului de vânătoare Grăjdana pe data de 20 februarie 2024. În februarie a existat o suspiciune de PPA într-o exploataţie non-profesională din comuna Luciu, care după examinare, s-a infirmat. Noi facem recomandarea de a se respecta cu stricteţe condiţiile de biosecuritate din partea crescătorilor de suine cu predilecţie”, a declarat, pentru „Agerpres”, purtătorul de cuvânt al DSVSA, Iulia Moca.

În acest context, inspectorii sanitar-veterinari au informat vânătorii şi crescătorii de animale privind măsurile de biosecuritate pe care trebuie să le îndeplinească pentru a preveni răspândirea virusului PPA în gospodării şi în exploataţii. „Există o presiune datorită acestor cazuri din mediul silvic de extindere a bolii la nivel judeţean sau interjudeţean, ţinând cont de faptul că mistreţii migrează dintr-un fond de vânătoare în altul şi pot răspândi virusul. De aceea toţi gestionarii fondurilor de vânătoare au fost instruiţi cu privire la respectarea condiţiilor de biosecuritate, respectiv înainte de începerea unei vânători sunt instruiţi în legătură cu ce măsuri trebuie să ia astfel încât să nu fie răspândit virusul PPA la nivel judeţean”, mai precizează sursa citată.

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu catenar care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect. Boala se caracterizează anatomopatologic prin diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și necrotice în diferite organe, iar clinic în formele acute a bolii prin hipertermie (40,5-42,2°C), leziuni cutanate (eritem, cianoza pielii, în special la urechi, coadă, membrele posterioare și pe abdomen, peteșii, echimoze), tulburări digestive (inapetență, vome, constipație, diaree mucoasă sau sanguinolentă), tulburările respiratorii (dispnee, tahipnee, respirație întreruptă, tuse, eliminare de spumă sanguinolentă din gură), tulburări nervoase (somnolență, apatie, adinamie, mers instabil, crampe, hiperexcitație, crize convulsive, pareze și paralizii, decubit lateral), conjunctivită, secreții nazale seroase, seromucoase sau mucopurulente sau epistaxis, la scroafele gestante unul dintre primele simptome observate este avortul. Mortalitatea este de 90-100 la sută în cazul formelor supraacute și acute a bolii. Pesta porcină africană provoacă pierderi economice mari din cauza depopulării catastrofale a fermelor de porci în zonele afectate prin decesul și sacrificarea lor, punerea în aplicare a măsurilor sanitare și impunerea restricțiilor comerciale. Pesta porcină africană este o boală transfrontalieră care se poate răspândi rapid de la o țară la alta și este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor, fiind inclusă în lista A a Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker