Educație

A fost publicată broșura cu locurile disponibile la colegiile și liceele din Buzău

Broșura cu locurile la liceu și în învăţământul profesional, pe specializări, a fost publicată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău. Elevii și părinţii găsesc în acest ghid toate informaţiile despre admitere, regulile, normele, meto­dologiile, calendarul admiterii, dar și specializările pentru fiecare liceu sau școală profesională în parte, cu clasele disponibile.

Broșura Admiterea 2021-2022 informează despre rutele educaţionale posibil a fi urmate, tipurile de școli liceale din Buzău, profilurile de pregătire, condiţiile de admitere, numărul de locuri, perioadele înscrierilor, mo- delul fișei de înscriere. O decizie bine fundamentată cu privire la viitorul educaţio-nal poate fi luată numai atunci când absolvenţii deţin informaţii cât mai clare asupra cadrului legal.

Calendarul Admiterii la liceu în 2021, stabilit prin ordin de ministru din august anul trecut, a fost modificat la finalul lunii trecute. Repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a pe locurile de la liceu are loc pe 24 iulie, în loc de 16 iulie, cum era în ordinul iniţial. Completarea fișelor de înscriere are loc în perioada 16-22 iulie, faţă de 8-14 iulie, cum era în calendarul Admiterii.

Una dintre cele mai importante modificări este introducerea planificării pentru depunerea fizică a dosarelor. Această planificare ar trebui să se facă în prima zi a etapei de depu­nere a dosarelor, adică pe 25 iulie, pentru etapa I, de exemplu. ,,Pentru realizarea unei planificări privind accesul persoanelor în unitatea de învăţământ, în scopul depunerii dosarului de înscriere, părintele/ reprezentantul legal trebuie să-și exprime intenţia de depunere a dosarului, prin telefon sau e-mail, în prima zi prevăzută în ca- lendar pentru această eta­pă”, prevede ordinul citat.

Noile reguli arată că ,,depunerea dosarelor se poate realiza și prin poștă, cu confirmare de primire, sau prin e-mail, cu documente scanate”, iar ,,în cazul transmiterii dosarelor prin mijloace electronice sau prin poștă, cartea de identitate și certificatul de naștere se depun în copie (…) Candidaţilor care au transmis dosarele de înscriere prin poștă sau e-mail li se va comunica, telefonic sau prin e-mail, situaţia înscrierii”, se precizează în noile norme.

Cine depune dosarul online trebuie să meargă, totuși, la școală cu documentele în original până pe 24 septembrie. „În cazul transmiterii dosarelor prin mijloace electronice sau prin poștă, candidaţii/ părinţii/ reprezentanţii legali ai acestora au obligaţia de a prezenta în format fizic, în original sau în copie certificată în conformitate cu originalul, documentele care au stat la baza înscrierii în învăţământul liceal, în termen de maximum două săptămâni de la începerea cursurilor”, se arată în ordinul de ministru.

Media obţinută la ­Eva­lu­area Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se rea­lizează admiterea în clasa a IX-a, iar media generală de absolvire a claselor V-VIII are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

O mare importanţă în alegerea unui liceu anume o are media ultimului admis de anul trecut. Ţinând cont de mediile de admitere de anul trecut, pentru a intra în liceele de top din Buzău un absolvent de gimnaziu va avea nevoie de o medie impresionantă. Ultimele medii de admitere la toate liceele importante din Buzău au fost în 2020 mai mari decât în 2019, iar rezultatele bune înregistrate la Evaluarea Naţională din anul pandemiei au făcut să crească concurenţa la liceele bune.

Cele mai mari medii la admitere s-au înregistrat, și anul trecut, la Colegiul Hasdeu, colegiu ales de 12 dintre cei 15 buzoieni cu media 10 la Evaluarea Naţională. În 2020, ultima medie de admitere la Hasdeu a fost 9,22 la profilul filologie-engleză.

Comparând rezultatele înregistrate în ultimii ani, constatăm că, faţă de 2019, se păstrează doar ierarhia primelor trei locuri. Dacă în 2018 „Top 3 licee din Buzău” era format din Hasdeu, Pe- dagogic și Vlahuţă, în 2019 Liceul Marghiloman avea să înlocuiască pe poziţia a III-a Colegiul „Vlahuţă” din Rm. Sărat. Clasamentul a rămas neschimbat și anul trecut. În 2020 însă, odată ce Colegiul Eminescu a urcat patru poziţii în topul celor mai bune licee (în funcţie de ultima medie de admitere), Colegiul „Vlahuţă” a picat pe locul V și Liceul „Radu Vlădescu” din Pătârlagele a coborât două poziţii în top.

O surpriză ar putea fi considerată intrarea în „Top 8 cele mai bune licee buzoiene” a Liceului Spor­tiv (ultima medie 7,26, faţă de 6,34 în 2019) și excluderea din același top a celui de al doilea liceu râmni­cean de prestigiu, Liceul „Ştefan cel Mare”, unde în 2020 s-a intrat și cu 6,72.

Descarcă broșura admiterii 2021 de AICI

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker