Cultură

Florin Piersic Jr., după spectacolul cu scandal de la Buzău: „Am învățat să nu mai judec niciodată un spectator în funcție de locul în care mă aflu pe hartă”

Un buzoian între două vârste se ridică în picioare în timpul spectacolului de teatru și indignat de limbajul vulgar folosit de personajele din piesă începe să le ceară explicații actorilor: „Până când aveți de gând să vă mai bateți joc!?”. În sală se lasă tăcere, actorii își întrerup replicile… Întâmplarea a avut loc luni la Buzău la spectacolul „Vestul singuratic”, avându-i în distribuție pe Florin Piersic Jr., Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu și Corina Dragomir.

Înainte de continuarea acestei povești ce pare ireală este nevoie de câteva precizări. Producția Teatrului NOTTARA, în regia lui Cristi Juncu, se bucură de aprecierea criticilor de specialitate și are la bază textul lui Martin Mc. Donach, premiat anul trecut la Golden Globes pentru cel mai bun scenariu pentru filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. De altfel, chiar piesa „Vestul Singuratic” s-a bucurat de o ecranizare distinsă cu Premiul „Osella de Aur” pentru cel mai bun scenariu.

Spectacolul pus în scenă de Cristi Juncu abundă în expresii vulgare, motiv pentru care pe bilete a fost precizat că nu este recomandat persoanelor sub 14 ani. Asta nu i-a convins însă pe mulți buzoieni să nu vină la spectacol însoțiți de copii mici. Dincolo de premii și părerea criticilor de teatru, chiar dacă piesa nu este pe gustul tuturor, mai ales al amatorilor de teatru bulevardier, este evident că limbajul licențios este perfect justificat în încercarea de a ilustra o lume „neagră”, lipsită de valori morale și sentimente, într-un sat pierdut în timp, undeva în Irlanda. De asemenea, Florin Piersic Jr., cel care îl interpretează pe cel mai respingător (fiul care își ucide tatăl fără remușcare) și totodată emoționant personaj, face un rol de excepție. „Vestul singuratic” este o piesă amară, întunecată și mișcătoare, care descrie modul în care singurătatea și refularea sexuală pot fi exprimate prin violență.

Apostrofați de un spectator, aplaudați minute în șir de 200

          Nu de aceeași părere au fost însă toți spectatorii buzoieni prezenți luni în sală. Drept dovadă, la pauză, aproape jumătate din spectatori au plecat acasă revoltați. A rămas însă în sală un spectator care a vrut cu tot dinadinsul să le transmită actorilor nemulțumirile chiar în timpul reprezentației! „Până când aveți de gând să vă mai bateți joc!?”, a strigat acesta din sală. Întrerupți din dialogul lor, Vlad Zamfirescu și Florin Piersic Jr. dau însă dovadă de un profesionalism ieșit din comun. Piersic îi dă replica spectatorului fără a ieși din rol, păstrând aceeași tulburare de vorbire specifică personajului: „Până la sfârșit!”. Sala aplaudă frenetic, spectatorul recalcitrant se enervează și mai tare: „Nu cred că acesta este textul original!”. „Nici eu nu cred!”, răspunde Piersic care bufnește în râs împreună cu Vlad Zamfirescu și întreaga sală aplaudă. „Confruntarea” s-a prelungit, buzoianul cerând ca regizorul să vină pe scenă să dea explicații.

La finalul spectacolului actorii sunt aplaudați în picioare minute bune de buzoienii care au mai rămas în sală. Actorii se întorc de la cabine de vreo cinci ori „chemați” de aplauze, iar Florin Piersic se înclină în fața spectatorilor și le mulțumește.

Impresarul Radu Fefceac: „Greșeala a fost a mea”

          A doua zi după spectacol, impresarul care a adus „Vestul singuratic” la Buzău, Radu Fefceac a scris pe Facebook: „Mulțumesc mult publicului care înțelege prin cultură un act care presupune atenție și deschidere și îmi cer scuze fața de celălalt public dacă am avut așteptări prea mari de la el. Unii oameni caută divertisment facil și este dreptul lor. În modul cel mai sincer recunosc că greșeala a fost a mea”.

La câteva ore, Florin Piersic Jr. i-a răspuns acestuia pe Facebook, mărturisind că încă din primele minute ale reprezentației de la Buzău și-a dat seama că publicul nu este potrivit pentru un astfel de spectacol. Cunoscutul actor spune însă la finalul mesajului că spectatorii rămași până la sfârșitul piesei i-au dat o lecție. Piersic a completat mesajul de pe Facebook cu o imagine din spectacol, însoțită de textul: „What happens in Buzău stays in Buzău”.

Piersic: „O plecăciune în fața celor rămași în sală”

„Mi s-a mai întâmplat să mă aflu pe scena unui teatru (sau casă de cultură deghizată în teatru, sau consiliu județean cu aceeași pseudo-identitate) și să regret – după primele minute ale unui spectacol – că am ajuns acolo. Sunt momente în care un actor își înțelege mai bine limitele (<Unde încep?> și <Unde mă termin?>) și devine conștient de nișa (mai mult sau mai puțin generoasă) din care face parte, adică publicul pe care și-l dorește, pe care speră să-l aibă în sală, oamenii cu aproximativ aceeași sferă de interes, cultură generală, preocupări mai mult sau mai puțin artistice, lecturi preferate etc. Și toate astea – pentru că actorul speră, în naivitatea lui caracteristică, să aibă o seară în care să comunice cu publicul, să împrăștie energie și să primească înzecit înapoi. Aseară, la Buzău, s-a întâmplat ceva chiar incredibil. După primele reacții dezaprobatoare și plecarea zgomotoasă a mai multor spectatori, lucrurile au început, paradoxal, să se lege. După pauză, din 400 de oameni rămăseseră doar vreo 200. Și – în ciuda micului episod de teatru absurd de care a pomenit Radu Fefceac – la finalul spectacolului am făcut o plecăciune în fața celor rămași în sală, oameni pe fețele cărora am citit cu siguranță entuziasm și multă simpatie. Lecția pe care am învățat-o (din nou): Să nu mai judec niciodată un spectator în funcție de locul în care mă aflu pe hartă. Voi găsi mereu și oriunde spectatori care vor ajunge în rezonanță cu mine, cel de pe scenă, și vor empatiza până la urmă cu trăirile personajului pe sub pielea căruia am intrat”, a scris Florin Piersic Jr.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker