Cultură

Florin Menzopol, autoportret din 25 de lucrări la Muzeul Județean

Unul dintre cei mai apreciați artiști ai Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) Buzău la nivel național, Florin Menzopol, revine pe simeze cu o expoziție specială. Luni, 2 septembrie, de la ora 17,00, la Muzeul Județean va avea loc vernisajul expoziției de pictură care reunește peste 25 de lucrări realizate de celebrul artist în ultimul an.

„Selecția lucrărilor a fost realizată în așa fel încât expoziția să fie un fel de autoportret, adică o prezentare a mea de-a lungul carierei de pictor. Vor fi expuse lucrări care fac parte din câteva cicluri pe care le tot reiau: ciclul Bizantină, Scaunul Spaniol – un ciclu mai nou, După amiaza unui Faun, Forma Norilor și Abisal, ciclu reprezentat în expoziție de trei lucrări de mari dimensiuni. De asemenea, vor fi lucrări care fac parte dintr-un ciclu mai nou intitulat Grădina Mavrului, este vorba despre un loc aflat mai demult în centrul Mizilului, unde mă jucam copil fiind cu ceilalți prieteni”, a declarat Florin Menzopol.

Evenimentul de luni va fi prezentat de istoricul de artă Doina Mândru, artistul buzoian așteptând alături de el invitați de la București și cât mai mulți buzoieni iubitori de artă.

Un excelent desenator cu lucrări dominate de introspecție și ironie

Florin Menzopol este unul dintre artiștii fondatori ai Filialei UAP Buzău, o personalitate binecunoscută nu doar în arta plastică buzoiană. Buzoian prin adopție, are studii de artă monumentală  la București, specializat deopotrivă în frescă, mozaic, tapiserie, ceramică și cu o impu­nătoare carieră didactică în urbea consacrării sale artistice. Numeroase edificii publice din Buzău poartă nobila podoabă a unor creații de arta monumentala semnate Menzopol.

În vârstă de 76 de ani, Florin Menzopol a fost deseori elogiat pentru lucrările sale de către cri­ti­cii din toată țara, fiind considerat un artist matur, atât ca vârstă, cât și ca operă. Arta sa a avut o evoluție organică, universul lui, fie că se compune în jurul peisajului, al portretului, al subiectului mitolo­gic, arheologic sau de descendență bizantină, poartă pecetea reflexivității, a nevoii de analiză psiholo­gică, introspectivă sau îndreptată asupra lumii înconjurătoare. O reflexivitate dublată de ironie uneori, de sarcasm voluntar sau nu, alteori, de o energie debordantă întotdeauna.

Din punct de vedere plastic, artistul cochetează cu tehnici și viziuni diverse. Excelent desenator în lucrările de grafică, reducând forma la esența ei lineară sau în acuarelă, Menzopol nu se sfiește să confere jocului grafic libertate aproape nonfigurativă sau să renunțe la principala modalitate de expresie grafică, succesiunea de planuri colorate înlocuind, cu aceeași rigoare, linia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker