Actualitate

Fiul cunoscutului chirurg Mihai Aronescu vrea să deschidă un lanţ de clinici veterinare la standarde internaţionale

Nume de rezonanţă pentru medicina buzoiană, chirurgul Mihai Aronescu rămâne una dintre personalităţile Buzăului, având o contribuţie determinantă inclusiv la construirea localului Spitalului Judeţean. Astăzi, numele celebrului chirurg este dus mai departe de fiul său, Radu Aronescu, care deşi profesează tot în domeniul sănătăţii, a ales să facă carieră în ­me­dicina veterinară.

Buzoianul a deschis recent în Bucureşti o clinică veterinară (The Vets) bazată pe un concept modern, inspirat din spitalele veterinare din Franţa, unde a fost implicat în diverse internshipuri în centre de renume, şi se bazează pe experienţa internaţională a medicilor care lucrează alături de el. În următorii ani, doctorul Aronescu şi-a propus să deschidă câte o clinică în fiecare sector din Capitală, un spital, şi apoi să se extindă în alte oraşe, printre care şi  Buzăul natal.

O mare parte din visul său de a avea o clinică la standarde internaţionale a început acasă, la Buzău, pe când era elev al Colegiului Hasdeu şi era foarte ataşat de câinele său lup. Despre acest lucru, cât şi despre amintirea regretatului său tată şi despre proiectul clinicii sale, doctorul Radu Aronescu a acceptat să vorbească în cadrul unui interviu acordat OPINIA.

Buzoianul a absolvit fa­cultatea la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca, iar apoi a venit la Bucureşti, unde a lucrat şi a condus o ­clinică veterinară. A vrut să cunoască şi lumea medicală din facultatea de la Bucureşti, aşa că, doi ani a studiat şi a obţinut diploma de Master. Deşi are şi alte businessuri, participă frecvent la seminarii, congrese şi simpozioane naţionale şi internaţionale în domeniu, având competenţe în urgenţe medicale.

Reporter: De ce aţi ales medicina veterinară şi nu aţi mers pe urmele tatălui dumneaoastră?

Radu Aronescu: Mi-a plăcut întotdeauna partea fină a lucrurilor. Tatăl meu desena, arăta tot timpul pacientului despre ce este vorba, şi înainte şi după operaţie. Chestia asta mi-a rămas de mic în cap. Adică o bună comunicare. Apoi am vrut să fac medicină umană, ginecologie, şi tata mi-a spus „uită-te la mine cât muncesc pentru un curcan sau pentru o răgălie”, asta era vorba lui. Prin anii ‘90, când eram la liceu, la mine acasă, pe Colonel Buzoianu, am avut un câine ciobănesc german timp de patru ani. La un moment dat mi-a fost furat. Am plâns foarte tare, iar tata când m-a văzut aşa a chemat poliţia. Poliţiştii au venit cu un câine care a luat urma câinelui meu şi s-a dus după urmă până în Simileasca, iar acolo a pierdut urma. Am fost foarte afectat, am vrut să dorm în locul unde dormea câinele meu… De la episodul ăla mi-am propus să mă fac medic veterinar.

„Am luat la Medicină chiar în anul când tata a murit”

Rep.: Ce a spus tata despre această decizie?

R.A.: Tata m-a felicitat. Un bun prieten al tatălui meu, un apropiat al casei, doctorul Pompiliu Văduva, medic ve­terinar şi fiul preotului Văduva care a slujit o viaţă la Biserica Sf. Îngeri, m-a felicitat şi el pentru decizia de a mă face veterinar. În plus, ţin minte că decizia mi-a fost întărită de medicul Ţiluş Nedelcu, primul prefect de Buzău de după Revoluţie şi director la Direcţia Agricolă, care şi el m-a felicitat. Aşa am început să învăţ în liceu, la Hasdeu bio chimia, chimia organică şi am dat examen de admitere la Facultatea din Cluj. Am luat din prima chiar în anul când tata a murit. Au fost şase ani de facultate frumoşi, după care am făcut doi ani de master şi cinci ani de doctorat.

Rep.: Şi totul de la pasiunea pentru câinele din copilărie?

R.A.: Da, am fost atât de pasionat de câini încât tema mea de doctorat a fost „influenţa hranei uscate asupra unor parametri biochimici şi hematologici la câini”. Pe româneşte asta înseamnă că am luat 12 câini pe care i-am hrănit cu hrană din 12 saci, urmărind dacă hrana îşi pierde proprietăţile după ce deschizi sacul şi vinzi primul kilogram. Pasiunea mea a mers mai departe şi aşa am început proiectul cu clinica veterinară. Nu mă voi opri aici, vreau să fac un lanţ de clinici. Anul acesta mi-am propus să mai deschid încă trei. Vreau să deschis şase clinici în Bucureşti, adică una în fiecare sector, apoi un spital veterinar în Bucureşti, apoi vreau să mă extind în Cluj, Iaşi, Timişoara şi apoi în Buzău.

Prima clinică veterinară digitalizată din Bucureşti

Rep.: Ce are în plus clinica dumneavoastră faţă de altele din Capitală?

R.A.: Nu există în Bucureşti clinică veterinară ­di­gitalizată. Asta înseamnă că tot dosarul pacientului îl poţi vedea online. Din asta decurg mai multe avantaje: nu mai baţi drumul cu carnetul de sănătate la medic, poţi vedea online, şi se trimit sms sau alarme pentru următorul vaccin sau următoarea vizită la medic. Fără astfel de sistem, mergi la medic şi de obicei uiţi când trebuie să revii pentru vaccin. De asemenea, trebuie să înţelegem că există o dife­renţă între un cabinet şi o clinică. Într-un cabinet nu ai posibilitatea de a face radiografii. De asemenea medicii noştri au lucrat doar în străinătate, în Anglia. Avem patru medici. În Bucureşti există 350 de clinici veterinare, dar dacă vii cu ceva nou, vei fi remarcat. Iar eu am venit cu digitalizarea. După liceu am lucrat la un ca­binet veterinar, în 2005-2006, apoi am avut o firmă pe care am dezvoltat-o, am ­vându­t-o şi cu banii obţinuţi am deschis clinica. Deci, spun eu că ştiu marketing destul de bine. Practic acum vreau să mă întorc la meseria mea.

Animalele se pot recupera câteva zile post operator la ATI

Rep.: Dacă ar fi să facem comparaţie cu o clinică umană….

R.A.: Făcând comparaţie cu structura unui spital uman, nu este nicio diferenţă. Pacientul este primit “la urgenţe”, este consultat de medicul specialist principal. În funcţie de diagnosticul stabilit, pacientul poate face toate analizele curente recomandate în clinica THE VETS (hematologie, biochimie, electroliţi). Dacă este nevoie, medicul chirurg şi medicul curent intră în sala de operaţie utilată cu  aparatura medicală şi sisteme de ultimă generaţie, punându-se la dispoziţie şi anestezie inhalatorie, după caz. Ulterior intervenţiei chirurgicale, pacientul nostru iubit se poate recupera câteva zile post operator la ATI, (anestezie terapie intensivă), sub supraveghere medicală, cu tratamentele indicate, prescrise de colegii mei.

Rep.: La ce sumă se ridică investiţia în această clinică?

R.A.: Investiţia se ridică la peste 100.000 euro. Aparatele necesare, ca şi un laptop, se deteriorează la patru-cinci ani. Am venit cu ultimele noutăţi în ceea ce priveşte aparate pentru analizele de laborator. Orice parametru clinic şi orice diagnostic trebuie să plece de la o analize de sânge. Ca la uman. Pentru asta am apelat la aparte de ultimă generaţie.

„De la tata am învăţat că toţi pacienţii trebuie trataţi la fel”

Rep.: Ce lucru important aţi învăţat de la tatăl dumneavoastră?

R.A.: Pentru tata toţi oamenii trebuiau trataţi la fel, şi cel de jos şi cel de sus; nu conta cine sunt, pe cine cunoşti. Aşa m-a educat şi pe mine. În plus, m-a învăţat să îmi ţin cuvântul dat. De aceea cred cu tărie într-o abordare care pune în centru sănătatea animalului, dar şi confortul emoţional al stăpânului, care vrea să ştie că prietenul lui e pe mâini bune, că înţelege ce se întâmplă cu el, întrucât doctorii noştri explică în detaliu actul medical. Satisfacţia muncii tatălui meu se regăsea în mulţumirea oamenilor, lucru pe care îl trăiesc şi eu acum în calitate de medic veterinar: mii de oameni care îţi mulţumesc telefonic, ba prin sms-uri de sărbători, ba prin scrisori…

Rep.: Privind în urmă, în anii de liceu, există un profesor căruia îi sunteţi recunoscător pentru evoluţia dumneavoastră?

R.A.: Da, este profesorul de fizică Nicolae Iacob din Hasdeu, cu care ţin în continuare legătura. Dânsul a avut trei accidente vasculare şi a  ajuns pe mâna mea… l-am trimis rapid la un alt coleg de al nostru, Horia Nicolae, neurolog la Elias, şi iată că i-am salvat viaţa. Domnul Iacob ne-a plimbat pe noi pe toţi munţii şi a închegat o relaţie deosebită între colegi. Clinica mea este gândită să îşi desfăşoare activitatea cum am învăţat în tinereţe, de la profesorul Iacob pe baza spiritului de echipă.

Cine a fost chirurgul Mihai Aronescu

Mihai Aronescu (9 noiembrie 1937-2 august 1999) a fost medic primar chirurg, fiul colonelu­lui Gheorghe Aronescu şi al Mariei şi nepotul lui Anghel Aronescu, fost şef al Percepţiei Râmnicu Sărat. S-a născut la Vâlcov, judeţul Izmail din Basarabia (acum în Ucraina), unde tatăl său era comandant al grănicerilor de acolo. A urmat cursurile şcolare la Buzău (1944-1955) ca elev al Şcolii Medii de băieţi nr. 1, pro­moţia cu 11 clase (din 1956, mix­tă), pe care o absolvă ca şef de promoţie. A continuat la Facultatea de Medicină Generală din Iaşi (1955-1961), după examenul de licenţă fiind repartizat la Circumscripţia Izbiceni din raionul Corabia, actual­mente în judeţul Olt.

Din anul 1966, după cursuri de secundariat, ocupă prin concurs un post de medic chirurg la Spitalul din Craiova, după un an se transferă la Buzău, iar între 1967-1971 este medic chi­rurg la Spitalul Nehoiu. Din 1971 este medic chirurg specialist şi şef secţie la Spitalul Judeţean Buzău fiind, totodată şi director al Direcţiei Sanitare judeţene. Din 1974 şi până în 1980 este medic chirurg la Spitalul Judeţean Tulcea, după care revine la Buzău unde va lucra ca medic specialist la Secţia Chi­rurgie II şi apoi ca medic primar şef de secţie, după pensionarea dr. Petre Tătaru, până la decesul neaş­teptat.

A fost preocupat în permanenţă de perfecţionarea sa în domeniul chirurgiei, a participat la conferinţe şi congrese de profil, a colaborat la revista „Chirurgia” cu articole de specialitate şi o vreme a susţinut o rubrică pe teme medicale la cotidianul „Opinia”. A fost membru al unor asociaţii şi societăţi de chirurgie. De asemenea, a avut o contribuţie determinantă la construirea noului local al spitalului unde şi-a desfăşurat activitatea.

Echipa Clinicii The Vets este formată din patru medici veterinari, un asistent veterinar și angajat front desk & pet shop.

Adrian Comârzan
(Medic veterinar, Doctor în Stiinte Medicale Veterinare)

Pentru Adrian, cel mai important este ca unui animăluț să-i acorzi atenție și grijă. Crede cu tărie ca sunt legate de starea lui de sănătate, pentru ca îl sensibilizează orice fel de suferință! Adrian, modest din fire, a profesat în spitale veterinare atât în Germania cât și Marea Britanie, la cel mai înalt nivel, după ce mulți ani a lucrat la Facultatea de Medicină Veterinară din București, unde are și un doctorat. A văzut în alte țări cum experiența internațională îți schimbă optica, mai ales că a avut foarte mult contact cu oamenii, în special în Anglia, și a înțeles cât de importantă este colaborarea cu stăpânul, cât de mult contează ca acesta să știe clar ce se întâmplă cu animăluțul lui pentru a-l monitoriza atunci când nu e la cabinet. A adus la The Vets toată experiența lui în medicină veterinară generală și în chirurgie, bucuros că poate lucra aici la aceleași standarde ca în afară.

Cristina Fundățianu
(Medic veterinar)

Mai mult de cinci ani, Cristina a lucrat în Anglia pentru câteva dintre clinicile și spitalele veterinare de top. Programul era încărcat și activitatea dinamică. La începutul carierei în Marea Britanie, putea să meargă în multe orașe mari sau în comunități mici, lucru care a făcut-o să aibă contact cu o mulțime de oameni și animăluțe diferite, dar și cu cazuri extrem de diverse, de la cele simple, la cele atipice sau complicate.

Cu o vastă experiență în domeniu, foarte serioasă în ceea ce privește munca ei, acasă Cristina își dedică mult timp celor trei companioni felini, salvați de pe stradă, care au făcut și ei repetate drumuri în Anglia și înapoi.

Monica Niță
(Medic veterinar)

Monica a făcut o parte dintre studiile de medicină veterinară în Italia și a venit în România să aplice tot ce a învățat acolo.

Meticuloasă, veselă și deschisă, pentru Monica nici un detaliu nu e lăsat la voia întâmplării. Poate și de aceea e pasionată de investigații medicale, fiind specializată în cardiologie (EKG, ecografie cardiacă), ecografie și radiologie. Cu o experiență de 9 ani în medicina veterinară, Monica nici nu ar concepe să facă vreodată altceva decât să îi trateze pe blănoșii dragi.

Andrei Stoian
(Medic veterinar)

Cu o experiență de peste cinci ani în doua mari clinici din București, simpozioane, workshop-uri, doctorul Andrei Stoian este un profesionist în tratamente curente și urgențe medicale. Îmbină bine cunoștințele teoretice cu cele practice pe care le-a acumulat din 2014 până în prezent. Când vine vorba de analize, doze,  substanțe și farmacie, Andrei este omul care le cunoaște matematic. Meticulos, atent, deschis, Andrei știe întotdeauna ce are de făcut.

Dan Maleș
(Asistent medical veterinar)

Cu experiență de peste doisprezece ani în asistență medicală veterinară, Dan știe absolut totul despre îngrijirea unui animăluț. A lucrat și în cabinete veterinare de top, dar și la Facultatea de Medicină Veterinară, fiind mereu pasionat să învețe mai mult. Este extrem de atent cu tot ce ține de sănătatea și starea de bine a animalului de companie. Îl surprindem de multe ori, când are o pauză, jucându-se cu pisicile sau cu cățeii internați.

Mihai Cosma
(Front desk & pet shop)

La fel de pasionat de animale, are o experiență de peste 7 ani în domeniu, alăturându-se echipei noastre încă de la început. Provocările profesionale fac parte din viața lui, iar la The Vets are ocazia să vadă cum medici foarte buni tratează animalele de companie. Deschis, prietenos și mereu cu zâmbetul pe buze, Mihai este cel care vă îndrumă atât în clinica noastră cât și în petshop.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker