Economic

Fiscul, din nou cu ochii pe profesorii care fac meditații. Care este situația la Buzău

Şeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş, a declarat, vineri seară, la Digi 24, că profesorii care acordă elevilor meditaţii din judeţele Cluj şi Sibiu au primit de la ANAF scrisori prin care au fost informaţi că veniturile din aceste activităţi trebuie fiscalizate.

Lucian Heiuş a declarat, vineri seară, la Digi 24, că a fost o acţiune de prevenţie în rândul profesorilor, în cadrul unui proiect pilot: „A fost o acţiune de prevenţie. Încercăm să şi creăm, să explicăm contribuabililor ce au de făcut şi ce trebuie să facă. Şi au fost nişte proiecte pilot în cazul profesorilor, a fost proiect pilot pe două judeţe, în Cluj şi în Sibiu, prin care, practic, li s-au transmis nişte scrisori prin care li se spunea că, în situaţia în care obţin venituri din acest gen de activitate, ea trebuie să fie fiscalizată. Au posibilitatea să se organizeze sub formă de persoană fizică autorizată, de societate comercială, funcţie de cum consideră ei şi că trebuie să intre în legalitate. Prevenţia este foarte importată, nu controlul este singura armă pe care o ai împotriva evaziunii fiscale. Trebuie să vii şi în întâmpinarea contribuabilului (…) Cadrul acesta fiscal este incredibil de stufos. Nu toată lumea îşi permite, poate să aibă cel mai bunt contabil, cel mai bun expert care să-l direcţioneze, să înveţe ce trebuie să facă. Şi atunci noi, ca Fisc, venim cu nişte servicii, le numim noi în întâmpinarea contribuabililor”, a declarat Heiuş.

Şeful ANAF a precizat că meditaţiile sunt „un fenomen” şi că foarte puţini profesori fac legal aceste activităţi: „Da, este un fenomen, nu trebuie să ascundem acest lucru, este un fenomen aceste meditaţii. Foarte puţini din cei care fac acest lucru sunt organizaţi sub o formă sau alta unei societăţi noi, persoane juridice şi nu este în regulă dacă nu fac acest lucru. Şi eu chiar am mai spus că noi când ne dăm pe mâna profesorului în ghilimele, copilul îl dăm ca să educăm pentru viaţă (…) Ea se întâmplă la şcoală, dar poate să se întâmple şi extraşcolar, prin aceste mecanisme de meditaţii, de a se plăti nişte sume de bani. Oare copilul acela care vede că merge la meditaţii și îi dă profesorului suma de bani, oare el după ce va deveni un antreprenor, nu va avea cumva în subconştient ideea că poate în unele cazuri merge şi aşa?”, a declarat Lucian Heiuş.

Potrivit reprezentanților Consiliului Național al Elevilor, doar 4.135 de cadre didactice și-au declarat veniturile la Fisc în anul 2019, acestea reprezentând 2,39 la sută din totalul profesorilor. Veniturile totale declarate au fost de 35.325,388 de lei, echivalentul a peste 7 milioane de euro. Cea mai mare sumă medie obținută oficial din meditații a fost în București, 17.471 de lei, Capitala fiind urmată de județele Mureș (15.2014 lei) și Timiș (13.243 lei), conform edupedu.ro. La polul opus, în clasamentul numărului declarațiilor sunt județele Botoșani și Tulcea, cu doar 5, respectiv 7 persoane care și-au declarat venituri din meditații în 2018.

Buzăul era clasat, de asemenea, printre ultimele județe la acest capitol, doar 34 de dascăli declarându-și veniturile în 2018, cu o sumă totală care ajungea la 95.840 de lei. Conform celor mai recente cifre, oferite de Agenția Județeană a Finanțelor Publice Buzău, în anul 2021, 136 de contribuabili (persoane fizice și juridice) figurau cu venituri impozitate din alte forme de învățământ.

Un raport al Ministerului Educației și Cercetării din luna septembrie a anului trecut arăta că 47 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a și 42 la sută dintre elevii de clasa a XII-a merg în mod frecvent la pregătire suplimentară. Șase la sută dintre respondenți mergeau zilnic la meditații, iar 16 la sută de două-trei ori pe săptămână.

 

 

 

Articole similare