Actualitate

Firmele buzoianului George Ivănescu, trimise în judecată în Dosarul Murfatlar  

Foştii directori executivi al Birourilor Vamale de Interior Buzău şi Constanţa Marius Fulgeanu şi Nicolae Stăniguţ, un inspector, şase oameni de afaceri şi patru firme au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul ”Murfatlar”. Firmele conduse de cei şase oameni de afaceri sunt acuzate că au produs un prejudiciu de peste 47 de milioane de euro bugetului de stat, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale, inclusiv prin „îngăduinţa” funcţionarilor.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

  • Marius Fulgeanu, la data faptei director executiv al Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Buzău, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • Nicolae Cristian Stăniguţ, la data faptei director executiv al Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Constanţa, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • Leonard Adumitroaie, la data faptei inspector în cadrul Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Buzău, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şase oameni de afaceri, pentru evaziune fiscală, în formă continuată, forma participaţiei penale fiind autoratul şi, respectiv complicitatea, a anunţat, vineri, DNA.

De asemenea, au fost deferite justiţiei SC Murfatlar România S.A., pentru evaziune fiscală, în formă continuată, SC Euroavipo S.A., pentru evaziune fiscală, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, SC Bartenders Distilleries S.R.L., pentru evaziune fiscală, în formă continuată, SC Oana Management S.R.L., pentru evaziune fiscală, în formă continuată, complicitate la tentativă la infracţiunea conexă infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.

„În perioada 2012-2015, societăţile S.C. Murfatlar România SA, S.C. Euroavipo S.A, S.C. Bartenders Distilleries S.R.L şi SC Oana Management S.R.L cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, administrate sau controlate în fapt de o parte din cei şase oameni de afaceri, cercetaţi în prezenta cauză, ar fi produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu total de 237.865.710 lei (47.573.142 de euro) prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale. Activitatea infracţională s-ar fi desfăşurat în condiţiile în care anumiţi funcţionari publici din cadrul autorităţilor vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi prin atribuţiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos”, arată DNA, în rechizitoriu.

Potrivit sursei citate, cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în acest dosar, ar fi fost sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care ar fi avut ca urmare mărirea taxei deductibile; înregistrarea în contabilitate a unor facturi emise de pretinşi furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligaţii fiscale pe care societăţile le-ar fi înregistrat ca urmare a desfăşurării activităţii de producţie a băuturilor alcoolice; „îngăduinţa” inculpaţilor Fulgeanu Marius, Stăniguţ Nicolae Cristian şi Adumitroaie Leonard care nu ar fi îndeplinit actele la care ar fi fost obligaţi şi nu ar fi dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor S.C. Murfatlar România SA şi S.C. Euroavipo S.A, deşi societăţile comerciale ar fi înregistrat lună de lună obligaţii fiscale restante, iar cuantumul acestora ar fi crescut constant.

În cauză, s-au dispus măsuri asiguratorii constând în indisponibilizarea unor bunuri şi sume de bani în cuantum de 369.146.817 lei. Ministerul Finanţelor s-a constituit parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Buzău cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Despre Murfatlar România SA

Potrivit Termene.ro, SC Murfatlar România SA, aflată în faliment, a fost fondată în octombrie 2002, se ocupă de comerțul cu ridicata al băuturilor și are sediul în Murfatlar, județul Constanța. Asociații sunt Euroavipo SA, cu 41,943 la sută, Euro Trade Invest SA, cu 39,013 la sută, dar și Vitivinicola Basarabi SA, cu 19.044 la sută.  Ispas Nicusor apare ca administrator special. Ispas Nicusor mai apare în Universal Consulting SRL și în LCI Parteneri Traditionali SRL. Pentru anul 2022, cu 11 angajați, Murfatlar România SA a raportat o cifră de afaceri netă de 539.652 de lei și o pierdere netă de 38.098.570 de lei.

Despre Euroavipo SA

Potrivit Termene.ro, Euroavipo SA se află în dizolvare, se ocupă cu comerțul cu amănuntul al fructelor și legumelor proaspete în magazine specializate, are sediul social în Poșta Câlnău, județul Buzău, și are următorii asociați: Garland Industries Limited, cu 72,266 la sută, din Insulele Virgine Britanice, Ivănescu Maria, cu 9,299 la sută, Dobronăuțeanu Emanuel Corneliu, cu 8,846 la sută, Dobronăuțeanu Ion Șerban, cu 4,077 la sută, Bucura Cătălin, cu 3,622 la sută, Mermeze Nicolae Marcel, cu 0,945 la sută și Zlotea Gheorghe, cu 0,945 la sută.Pentru anul 2022, cu cinci angajați, Euroavipo SA a declarat o cifră de afaceri netă de 90.480 de lei și o pierdere netă de 2.398.109 de lei.

Despre Bartenders Distilleries SRL

SC Bartenders Distilleries SRL se află în faliment, se ocupă de distilarea, rafinarea și mixarea băuturilor alcoolice, are sediul pe strada Dr. Dimitrie Drăghiescu, din București, Sector 5, iar Cîrciumaru Constantin apare ca asociat unic. Cristea Valentin figurează ca administrator special.
Pentru anul 2022, cu trei angajați, Bartenders Distilleries SRL a declarat o cifră de afaceri netă de 35.905 de lei și o pierdere netă de 2.502.051 de lei.

Despre Oana Management SRL

SC Oana Management SRL se află în dizolvare, se ocupă de activități de consultanță pentru afaceri și management, are sediul în Poșta Câlnău, și îi are ca asociați pe Vasilescu Cătălin Florian, cu 98,81 la sută, și pe Vrînceanu George, cu 1,19 la sută. Phoenix Omega IPURL este lichidator judiciar iar Vasilescu Cătălin Florian este administrator special. Pentru anul 2017, Oana Management SRL a declarat o cifră de afaceri netă de 3.188.639 de lei, iar pentru anul 2021 a raportat o pierdere netă de 216 lei.

Pe data de 18 octombrie 2016, buzoianul George Ivănescu, acţionar la compania de vinuri Murfatlar, şi alte nouă persoane au fost reţinute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), și ulterior șase dintre ele au fost arestate, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de aproximativ 600 milioane lei. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus atunci punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva lui George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea şi Constantin Cîrciumaru, asociaţi la societăţile comerciale de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice implicate în activitatea infracţională. Aceștia şi-au împărţit funcţiile de management, iar în sarcina lor s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată, ca autori şi/sau complici.

Faptele cercetate de procurori ar fi fost comise în perioada 2010–2014. „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârşirii, în perioada 2010–2014, a unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie şi de evaziune fiscală. În cursul dimineţii de 17 octombrie, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în 28 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în mai multe localităţi din judeţele Constanţa, Ilfov, Buzău şi Prahova, reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice”, se arăta într-un comunicat al DNA.

 

Un comentariu

  1. Cât durează să ne explicați că în acest caz sunt implicați foști și actuali milițieni?

Articole similare