Economic

Firma râmniceană Getica 95 Com lasă în beznă porturile de la Marea Neagră

Cel mai mare furnizor de energie electrică de pe piața concurențială româ­nească, condus de râmnicea­nul Viorel Tudose, intrat recent în insolvență, a anunțat de curând operatorul de stat al porturilor maritime ro­mânești de la Marea Neagră, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța, că denunță unilateral contractul începând de luni, 16 august.

Getica 95 Com încheiase un contract de furnizare cu acest operator în luna aprilie, în urma unei licitații derulate la Bursa Română de Mărfuri (BRM) în condițiile legislației achizițiilor publice, la un preț de bază al energiei de 269,20 lei/ MWh. Contractul are o va­loare totală de 32 mili­oane de lei. De asemenea, Getica 95 a propus CNAPM un nou preț, de peste 450 lei/ MWh la jumătatea lunii iulie, ceea ce înseamnă o scumpire cu circa 67 la sută față de prețul din contractul denunțat.

CNAPM a refuzat atât denunțarea contractului, cât și propunerea de majorare a prețului, pe motiv că acestea sunt ilegale și a demonstrat că înțelegerea dintre părți, care a fost semnată în luna aprilie, prevede că ,,prețul de bază al energiei electrice cuprins în prețul de contract este ferm pe toată durata contractului și nu poate fi mo­dificat”. Motiv pentru care operatorul de stat al porturilor martitime românești de la Marea Neagră, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța, a solicitat în justiție anularea măsurii de denunțare unilaterală a contractului, luată de administratorul judiciar al furnizorului de energie, procesul fiind în prezent pe rol. De asemenea, CNAPM a cerut suspendarea provizorie a denunțării, până când se va soluționa dosarul care este în acest moment pe rol, cerere pe care instanța a refuzat-o pe 29 iulie.

,,Oferta Getica 95 Com SRL încalcă în mod flagrant prevederile contractului de achiziție publică nr. 18302/15.04.2021, legis­lația achizițiilor publice și regulile Bursei Române de Mărfuri (…) Oferta Getica 95 Com SRL nu îndepli­nește niciuna din condițiile prevăzute de Legea 99/2016 pentru modificarea contractului (…) Autoritatea contractantă a achiziționat energia electrică prin Bursa de Mărfuri, așadar se așteaptă, în mod legitim, ca produsele cumpărate în acest mod să fie și livrate conform înțelegerii, drept pentru care nu se poate pune în discuție apariția unor circumstanțe ce nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, ci dimpotrivă, există o culpă evidentă a societății Getica în îndeplinirea obligațiilor asumate. Modificarea afec­tează în mod evident caracterul general al contractului, devenind excesiv de oneroasă pentru autoritatea contractantă și ori­cum cu efecte grave asupra întregii activități portuare’’, a susținut CNAPM în instanță, potrivit profit.ro.

Menționăm că Legea insolvenței prevede ca ,,în vederea creșterii la maximum a valorii averii debi­torului, într-un termen de prescripție de 3 luni de la data deschiderii procedurii, administratorul judi­ci­ar/lichidatorul judiciar poa­te să denunțe orice contract, închirierile neexpirate, alte contracte pe termen lung, atât timp cât aceste contracte nu au fost executate în totalitate ori substanțial de către toate părțile implicate’’.

Mai mult, susține operatorul portuar, ,,această măsură afectează în mod grav activitatea portuară (sistemele informatice cri­tice pentru economia na­țională privind securitatea portuară și a navelor), activitățile militare, acti­vitățile instituțiilor publice (autorități vamale, Poliție de Frontieră, Poliție Transporturi, DSP, DSVSA, Autoritatea Navală Română), transportul de mărfuri, producătorii interni care se bazează pe materii prime din import, prețurile de consum la utilizatorii finali și exporturile României (containerizate, autoRoRo, vrac, mărfuri generale) (…) Pericolul iminent rezidă în cumpărarea intempestivă a energiei electrice de către CNAPM SA începând din data de 16 august, la pre­țuri mult mai mari decât cele actuale, energie electrică refacturată tuturor entităților specificate, cu efecte devastatoare și ireversibile asupra activității portuare, lanțurilor de transport mărfuri, creș­terea prețurilor de transport al mărfurilor de import și export pe piața româ­nească, cu consecința creș­terii prețurilor de consum pentru utilizatorii finali’’.

Reamintim că Getica 95 s-a numărat printre furnizorii cu cele mai atractive oferte pe piața concu­rențială, doar că prețurile energiei de pe piața angro au explodat, iar Getica 95 Com a fost nevoită să își anunțe insolvența. Documentele care au fost depuse la Tribunalul Buzău arată că, după primele trei luni ale anului, când prețul mediu angro (în special cel din martie 2021) a fost cel mai mare din ultimii cinci ani, și Getica a fost nevoită să cumpere energie la prețuri care depășeau me­diile anuale din perioada 2018-2020, iar băncile finanțatoare au intrat în alertă și și-au retras liniile de credit, ceea ce a accentuat stresul financiar al furnizorului.

,,Prognozele din ultimii zece ani arată că, pentru trimestrul unu și trimestrul doi al unui an calendaristic, de obicei, prețul cu care debitoarea achiziționa e­nergia electrică se situa sub medie. Or, în anul 2021, acest preț s-a situat peste medie față de prețul cu care debitoarea a achi­ziționat energia electrică în anii 2018-2020 (…) În considerarea acestei vola­tilități a pieței de energie electrică, trei instituții bancare au notificat aproape concomitent societatea de­bitoare cu privire la oprirea finanțărilor (…) La data de 24 aprilie 2021, Intesa Sanpaolo Bank a notificat societatea debitoare cu privire la oprirea punerii la dispoziție a facilității de credit în valoare de 24.000.000 lei și la data de 2 iunie 2021 Banca Transilvania SA și OTP Bank au retras unilateral finanțarea în sumă de 10.000.000 lei și 25.000.000 lei. (…) Diferența de preț cu care s-a achiziționat energie din piața pentru ziua urmă­toare a dus la pierderi în sumă de 71.780.000 lei (în primele 5 luni din 2021 – n.r.), iar retragerea finanțărilor din partea Intesa Sanpaolo Bank, Banca Transilvania SA și OTP Bank a dus la o reducere a fluxului de numerar cu 59.000.000 lei. Apreciază că toți acești factori, care au relevanță în soluționarea cererii de des­chidere a procedurii de insolvență formulate de către debitoare, au dus la imposibilitatea de a plăti operatorul de transport și sistem Transelectrica și cei șase operatori de distri­buție, ceea ce va duce, în scurt timp, la rezilierea contractelor de transport și de distribuție, contracte fără de care debitoarea nu mai poate activa pe piața de energie, astfel încât riscă ridicarea dreptului de a participa la această piață. (…) Se înregistrează zilnic un deficit de cash flow de 5.000.000 lei din cauza faptului că debitoarea este nevoită să facă plăți zilnic, având în vedere specificul pieței pe care activează, și anume piața de energie, în baza contractelor încheiate și a prevederilor legale, plăți care sunt obligatorii. (…) În același timp, debi­toarea înregistrează întârzieri la încasarea creanțelor de la proprii cli­enți’’, a arătat Getica în cererea sa de intrare în insolvență, aprobată de Tribunalul Buzău pe 30 iunie, conform profit.ro.

În momentul în care Getica 95 și-a anunțat insolvența, societatea râmni­ceană înregistra datorii de aproape 170 de milioane de lei și avea în conturi circa 45 de milioane. De asemenea, în acel moment compania a anunțat că și perioada pandemiei de Covid-19, prin care a fost interzisă deconectarea sau debranșarea consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă – și pe care Guvernul a promis că o va abroga după ce a și fost dat în judecată de unii furnizori – a fost un factor care l-a determinat pe râmniceanul Viorel Tudose să ducă la Tribunalul Buzău dosarul cu insolvența Getica 95 Com. După ce a fost depusă cererea de insolvență, într-un comunicat al companiei se precizează faptul că scopul Getica 95 este acela de a-și continua activitatea.

De curând, Guvernul a abrogat această prevedere, dând liber la deconectarea rău-platnicilor.

Un comentariu

  1. Sunt „voci din sala” care spun ca daca sapati mai adanc aflati chestii uimitoare din activitatea omului de afaceri Tudose !
    Totusi , hai sa nu fim rai si sa nu-l lovim acum cand e la pamant , desi el „le-a tras-o” multora !

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker