sâmbătă, 06 iunie 2020

Firma chinezului care a aprovizionat PNL Buzău în 2008 cu geci, tricouri și fesuri inscripționate, printre ,,profitorii coronacrizei”

Echo International Industry SRL București, firmă care are ca unic asociat pe chinezul Chen Lidong, a obținut în doar zece zile din perioada stării de urgență (martie-aprilie 2020), opt contracte în valoare de 435.000 lei, scrie „Newsweek România” în al doilea episod al serialului-anchetă ,,Profitorii coronacrizei”. Serialul are drept obiect analiza contractelor derulate de instituții publice în perioada care a trecut de la depistarea primului caz de COVID-19.

,,Numele lui Lidong a apărut, în 2015, într-o anchetă răsunătoare a Direcției Naționale Anticorupție. O anchetă care s-a dovedit, în final, un fâs: cele două nume mari din politică acuzate de spălare de bani au fost achitate defintiv patru ani mai târziu”, arată „Newsweek România”.

Combinezoane nesterilizate: 108 lei/bucata

Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP) arată, statistic, succesul înre­gistrat în perioada 24 martie-2 aprilie 2020 de societatea Echo International Industry SRL București, pe fondul crizei de materiale destinate combaterii COVID-19. În această perioadă, firma deținută de Chen Lidong (46 de ani) a semnat opt contracte pentru furnizarea măști și ochelari de protecție, precum și combinezoane.

,,Vârfurile” au fost la Iași: 216.000 lei de la Spitalul de Boli Infecțioase pentru 2.000 de combinezoane nesterelizate (108 lei bucata) și 1.000 la Spitalul Clinic Obstetrică Ginecologie ,,Cuza Vodă” (1.000 de bucăți, la același preț). Pe locul al treilea în top, Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud SA care a cumpărat 20.000 de măști de protecție respiratorie, la 4,5 lei bucata: 90.000 de lei în total.

Pe lista contractanților Echo International Industry a intrat și Prefectura București care a cumpărat, contra sumei de 302 lei, patru cutii de mănuși de unică folosință pentru personalul instituției.

Conectați la sistemul militar

Anterior, societatea chinezului Lidong apare pe site-ul destinat achizițiilor pu­blice exclusiv prin contracte semnate cu Armata și Jandarmeria pentru furnizarea de mănuși de ceremonie, ecusoane, embleme, echipamente militare (îmbrăcăminte). Conform site-ului firmei, aceasta furnizează echipamente și uniforme militare pentru Jandarmerie, Armată, Poliție, Poliția Locală și Direcțiile Silvice. ,,(…) cu o experiență de peste 10 ani în furnizarea de uniforme și accesorii de echipament către diverse Ministere și Autorități ale Statului, suntem o reprezentantă a peste 50 de producători din China”, se menționează în prezentarea de pe site.

Datele financiare arată că, până în 2018, Echo a tot scăzut la capitolul cifră de afaceri, ajungând la 2,8 milioane lei, cu nouă angajați. Cea mai mare cifră de afaceri din istoria firmei, 21,6 milioane de lei, a fost în 2008, atunci când a ajuns și în centrul unei afaceri care, ulterior, a adus multe breaking news-uri la televi­ziunile de știri.

2008: Lidong, contract pentru materiale electorale

În 2015, Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a tri­mis în judecată pe George Scutaru și Dan Motreanu, doi lideri ai Partidului Național Liberal care au fost acuzați că, în 2008, ar fi comis infracțiunea de spălare de bani.

Povestea suna așa: preșe­dintele Consiliului Județean Buzău de la acea vreme, Cristinel Bîgiu, denunțător în dosar, ar fi primit o mită de 700.000 de euro în schimbul acordării sprijinului pentru punerea în posesie a unei persoane cu terenuri din municipiul reședință de județ. Bîgiu i-ar fi dat 170.000 de euro lui Scutaru (deputat și președinte al organizației PNL Buzău la acel moment) și 250.000 de euro lui Motreanu (pe atunci, secretar general al PNL). Banii au fost folosiți pentru finanțarea campaniilor electorale din 2008 (alegeri locale si generale) a candidaților PNL.

Revenind la Scutaru, des­pre acesta procurorii anticorupție spuneau că a utilizat banii pentru a cumpăra, printr-o firmă a sa, materiale electorale de la Echo International Industry SRL, societatea deținută de Chen Lidong.

Conform site-ului Ziare. com, ,,firma cetățeanului chinez i-a furnizat lui George Scutaru articole de îmbrăcăminte aduse din China, inscripționate cu sigla PNL, respectiv tricouri cu mânecă lungă, jachete de iarnă, căciuli și șorturi. Inscripționarea materialelor cu sigla PNL a fost făcută în China, iar lotul de marfă a fost livrat în containere, prin portul Constanța”, susținea DNA. „La contractul acela nu ne-am mai primit toți banii, dar am reușit să nu rămânem în pagubă”, declara, pentru aceeași sursă, Sorin Pentelie, reprezentant al firmei lui Lidong.

În ciuda acuzațiilor, judecătorii i-au achitat pe Scutaru și Motreanu, sentința definitivă fiind pronunțată în iunie 2019, pe motiv că fapta nu există. Din cauza acestui dosar, în martie 2015, Scutaru și-a dat demisia din funcția de consilier prezidențial pe probleme de Apărare al președintelui Klaus Iohannis, iar Motreanu din cea de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

,,Noi furnizam și în trecut astfel de materiale, fiind, de exemplu, producători de combinezoane printr-o fabrică din China. Acum am fost solicitați expres de către unități medicale să aducem. Afacerile noastre erau oricum pe creștere pe baza unor contracte de anul trecut, dar, într-o anumită măsură, contractele din această perioadă vor contribui la creștere”, a declarat Sorin Pentelie, reprezentant Echo International Industry SRL.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!