Economic

Finanțare importantă pentru companiile buzoiene care solicită ajutor de stat

Veste bună pentru 19 județe din țară, printre care și Buzău, după ce Comisia Europeană a dat undă verde României pentru creșterea sprijinului și intensităților finanțării nerambursabile cu componentă de ajutor de stat, de la maximum 50 la sută, cât era anul trecut, până la 60 la sută, din acest an și până în 2027.

Potrivit unei analize REI Finance Advisors, aproximativ jumătate din județele României vor putea obține 60 la sută din sprijinul nerambursabil solicitat de companiile care apelează la ajutoare de stat începând cu acest an, atât pe schemele de ajutor de stat, cât și pe programele operaționale care au componentă de ajutor de stat, cum este Programul Ope­rațional Regional (POR), ce urmează să fie implementat din această vară și pe care companiile vor putea depune proiecte.  Prin noua propu­nere se dorește stimularea investițiilor în județele depo­pulate sau în curs de depopulare, pentru a limita dez­echilibrele între regiunile mai dezvoltate și cele mai slab dezvoltate ale României.

Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomița, Călărași, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj și Mehedinți sunt cele 19 județe care vor beneficia de alocări de până la 60 la sută în proiectele realizate prin ajutor de stat în următorii ani. Sprijinului de 60 la sută i se adaugă 10 la sută pentru companiile mijlocii (50-249 angajați, cu cel mult 50 milioane euro cifră de afaceri) și 20 la sută pentru companiile mici (0-49 angajați, cel mult 10 milioane de euro cifră de afa­ceri).

Județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Iași, Alba, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu și Constanța vor beneficia de alocări de până la 50 la sută din valoa­rea proiectelor de investiții derulate în anii următori. Județele Bihor, Caraș-Se­verin, Hunedoara, Cluj, dar și cele din centrul țării – Mureș, Harghita, Covasna, Sibiu și Brașov – vor avea alocări cu sprijin nerambursabil prin ajutor de stat de până la 40 la sută din valoarea investițiilor derulate, în timp ce județele Timiș și Arad vor avea o alocare diminuată față de intervalul anterior, de la 35, la 30 la sută.

Județul Ilfov a fost împărțit în două zone. Astfel, eligibile pentru finanțări ne­rambursabile de până la 45 la sută sunt localitățile Periș, Ciolpani, Snagov, Gruiu, Nuci, Grădiștea, Petrăchioaia, Dascălu, Moara Vlăsiei, Balotești, Corbeanca, Buftea, Chitila, Glina, Cernica, Dobroești și Pantelimon, în timp ce localitățile Ciorogârla, Domnești, Clinceni, Cornetu, Bragadiru, Dărăști-Ilfov, Jilava, 1 Decembrie, Copăceni, Vidra și Berceni sunt eligibile pentru 35 la sută finanțare prin ajutor de stat.

Procentele de 35 la sută, respectiv 45 la sută, sunt valabile pentru companii mari. Companiile mijlocii pot primi în plus încă 10 la sută, iar cele mici încă 20 la sută, atingând 65 la sută finanțare nerambursabilă pe HG 807/2014.

Începând cu acest an, Bucureștiul nu se mai află pe harta finanțărilor nerambursabile cu componentă de ajutor de stat, așa cum este Schema reglementată de HG 807/2014, cu modificările ce urmează a fi adoptate în cursul lunii ia­nuarie, potrivit documentului aflat în consultare pe site-ul Ministerului. Companiile care doresc să investească în Ca­pitală vor trebui să apeleze la alte surse de finanțare disponibile pentru această zonă.

Una dintre cele mai po­pulare soluții de finanțare asigurate prin ajutor de stat este HG 807/2014, schemă care asigură până la 37,5 milioane euro fonduri nerambursabile pentru investiții de minimum 1 milion euro. Sesiunea este deschisă în mod continuu, proiectele sunt gestionate de Departamentul de Ajutor de Stat al de Ministerul Finanțelor, iar obligațiile principale ale unei companii beneficiare de ajutor de stat sunt să mențină numărul mediu de angajați de pe ultimele 12 luni înaintea depunerii cererii și să să plătească taxe și impozite pe noul proiect de investiții în cuantum egal cu grantul în 5-7 ani, taxe aferente salariilor noilor angajați, impozit pe profit, impozit pe clădire etc. În cazul în care, la finalul perioadei de 5-7 ani, societatea nu va plăti taxe la nivelul grantului, va returna strict suma neplatită + dobândă de 2,27 +1 la sută.

„Documentația inițială trebuie să conțină devizul general, devize/obiect și me­moriu, studiu de piață care să ateste cerere neonorată, cota de piață etc. La depunerea proiectului societatea nu trebuie să dețină terenul sau să facă dovada cofinanțării. Dreptul real sau dovada de folosință a halei, precum și sursele de finanțare se vor depune în 6 luni de la emiterea Acordului. Peri­oada de evaluare este mult mai scurtă, cuprinsă între 3-6 luni, raportat la fonduri europene, unde procesul este mai laborios. În plus, poți demara proiectul de investiții imediat ce ai depus cererea de finanțare la Ministerul Finanțelor”, a precizat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

O modificare extrem de binevenită din acest an pe Schemele de ajutor de stat este creșterea procentului de finanțare nerambursabilă cu 10 la sută pentru companiile mijlocii (50-249 angajați) și 20 la sută pentru companiile mici (0-49 angajați), definite prin Legea 346/2004. „Sfătuim companiile să analizeze ce taxe pot plăti în 5-7 ani pe proiectele noi de investiții pe care doresc să le realizeze și, plecând de la acest aspect, să solicite ajutor de stat prin Schema reglementată de HG 807/2014. Companiile mici și mijlocii au mai multe surse de finanțare spre deosebire de companiile mari în 2022 și încurajăm antreprenorii să pregătească cu rigurozitate proiectele pe POC 4.1.1 (ma­xim 95% finanțare, cel mult 1 milion euro), POR, digitalizare etc.”, a mai declarat Roxana Mircea.

Articole similare