Administrație

O nouă șosea de centură a municipiului

Traficul din Buzău a cunoscut o creștere vizibilă în ultima perioadă, iar orașul este din ce în ce mai aglomerat. Arterele principale din oraș înre­gis­trează frecvent cozi de mașini și blocaje în trafic, spre disperarea șoferilor. Municipalitatea lucrează la soluții pentru decongestionarea traficului, iar în 2021, Primăria Buzău a contractat un studiu de fe­zabi­- litate pentru Centura de Est, urmând ca șoseaua să fie realizată în acest an. Noua șosea ar fi mai mult decât binevenită și ar prelua o bună parte din traficul de pe E85 spre Brăila, Galați, dar și spre București.

Conform studiului de fezabilitate, o porțiune de aproximativ trei kilometri din șoseaua de centură ar trebui amenajată pe ve­chiul drum de pe digul râului Buzău, dintre podurile Mărăcineni și Vadu Pașii, iar cealaltă porțiune, de aproximativ doi kilometri lungime, ar trebui construită între podul Vadu Pașii și intersecția cu drumul național 2B, Buzău-Brăila. Totodată, refacerea centurii de Est a Buzăului ar trebui cuplată la Drumul Expres Buzău – Brăila – Tulcea și la Autostrada Ploiești – Buzău – Focșani.

În această lună, res­ponsabilii administrației buzoiene vor avea o ședință cu reprezentanți de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii și de la Ministerul Transporturilor, pentru a stabili atât realizarea conexiunilor, cât și inclu­derea noii centuri într-un proiect, fie cu fonduri guvernamentale, fie cu fonduri europene.

Buzăul este în planuri și în ceea ce privește unele segmente de autostrăzi, care ar urma să treacă prin județ, dar știm deja care este ritmul lucrărilor de acest fel în România: lent și plin de tot felul de obstacole. De la birocrație, termene prelungite la infinit, la firme neserioase. Recent, Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național a aprobat Studiul de Fezabilitate pentru proiectul de autostradă Buzău-Focșani – A7, după cum a anunțat secretarul de stat în Transporturi, Ionel Irinel Scrioșteanu. Traseul Autostrăzii Buzău – Focșani va începe din dreptul municipiului Buzău (km 0+000 – km 45+460 sector aferent județului Buzău) și se termină în apropierea municipiului Focșani (km 45+460 – km 82+440 sector aferent județului Vrancea).

În speranța că vom depăși mentalitatea „dosa­rului cu șină”, care a devenit simbolul tărăgă­nărilor, noile drumuri ar ușura considerabil traficul din Buzău, nod rutier important, tranzitat atât în drumul spre București, cât și spre Moldova.

Articole similare