vineri, 15 ianuarie 2021

Finalul anului, termen pentru autoritățile râmnicene de neutralizare a două mari surse de poluare din oraș

Problemele Râmnicului legate de mediu par să nu se mai termine, cu toate că în ultimii ani s-au alocat sume importante și s-au depus eforturi considerabile pentru rezolvarea lor.

Până la sfârșitul anului, primăria municipiului trebuie să închidă depozitul de deșeuri municipale și să decontamineze curtea Rafină­riei Venus Oil Reg. Cele două surse de poluare trebuie neutralizate urgent, astfel încât administrația locală să evite sancțiunile uriașe anunțate deja pentru nerespectarea legislației de mediu impusă de Uniunea Europeană.

Primarul municipiului Rm. Sărat, Sorin Cîrjan, a făcut din nou demersuri la Administrația Fondului de Mediu în încercarea de a obține finanțare pentru a putea fi efectuate operațiunile necesare. În caz contrar, administrația locală va fi  nevoită contracteze un imprumut, potrivit tvsudest.ro. Pentru toate depozitele neconforme care au depășit termenele de închidere asumate prin obligațiile de mediu, România va fi sancționată de Comisia Europeană cu amenzi uriașe.

Închiderea depozitului de deșeuri petroliere al rafinăriei Venus Oilreg din Râmnicu Sărat s-a dovedit o adevărată piatră de încercare pentru autoritățile buzoiene. În ciuda eforturilor depuse pentru a obliga societatea să închidă acest depozit potrivit cerințelor Comisiei Europene, acestea s-au dove­dit  fără rezultat. Ca urmare, a fost necesară intervenția de urgență a responsabililor administrației râmnicene pentru a reduce riscul unei poluări majore în zonă. Cu toate acestea, mai e mult până departe, iar cei care și-au dat interesul pentru ca un dezastru de mediu să fie evitat se pregătesc să încaseze amenda de la organismele europene pentru neînchiderea depozitelor neconforme.

De aproape zece ani, autoritățile buzoiene încearcă să rezolve problema de la rafinăria din Râmnicu Sărat, amplasată pe malul stâng al râului Râmnicu Sărat, care deține reziduuri de la regenerarea uleiului uzat. Cum proprietarii nu au putut fi obligați în niciun fel să parcurgă pașii necesari închiderii batalului, Primăria orașului va fi nevoită să acopere costurile închiderii și ecologizării terenului pe care se află fosta rafinărie.

Piatra de moară de gâtul autorităților

Rafinăria Venus Oil-Reg a fost una dintre cauzele pentru care românia a fost ­tri­mi­să de către Comisia Europeană în fața Curții Europene de Justiție, pentru neîndeplinirea obliga­țiilor ce le avea cu privire la respectarea angajamentelor de mediu.

Proprietarul inițial al re­zervoarelor de deșeuri petroliere, SC VENUS OILREG SA Râmnicu Sărat, societate aflată în faliment, are activitatea sistată din anul 2002. În 2011 a fost elaborat un proiect tehnic pentru închiderea și ecologizarea depozitului, efectuat de SC ENVIROSET SRL Brăila, termenul estimat pentru închiderea depozitului fiind 31 decembrie 2023, iar în 2014 Agenția de Protecția Mediului Buzău a stabilit obligațiile de mediu ce revin SC Rafinăria  VENUS OILREG SA Râmnicu Sărat.

Depozitul neconform pentru deșeuri industriale peri­culoase se întinde pe o suprafață de 6,2 ha, iar proprietarul actual al rezervoarelor este SC REMAT METAL MASTER SRL, care a cumpărat, în data de 20.11.2015, de la SC Rafinăria VENUS OILREG SA, prin lichidatorul judiciar Cabinet Individual de Insolvență – ­avocat Pătru Ion Cristian, parte din active, deșeurile periculoase ajungând în proprietatea societății Albina Carpatica.

loading...
error: Content is protected !!