Economic

Cum a trecut Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău prin pandemie

Zilele acestea, aprozarul din strada Frăsinet al Stațiunii Legumicole, care comercializează legume bio, a fost din ce în ce mai căutat de buzoieni. Secretul este, dacă se poate spune așa, faptul că aici legumele au gust pentru că „nu s-a intervenit cu stimulenți de coacere sau de maturare”, după cum spune cercetătorul Costel Vânătoru. Este una din activitățile prin care societatea buzoiană de cercetare legumicolă, „cea mai veche vatră a cercetării din România în domeniul legumiculturii”, după cum spune cercetătorul, obține bani pentru continuarea activității.

Societatea buzoiană a resimțit efectele pandemiei din plin, ca multe alte societăți. Pentru a face față, a fost intensificată activitatea online a societății. „Pandemia ne-a afectat și pe noi pentru că lucrăm cu oameni care s-au deplasat mai greu, cu toate că au avut o derogare pentru agricultură, au avut ceva probleme; mai avem și navetiști. Probleme au fost și la valorificare, care s-a făcut ceva mai greu. A trebuit să ne organizăm să păstrăm regulile, distanța, am avut ceva probleme și cu furnizorii, pentru că avem nevoie de materiale, de substanțe, care au fost livrate dar au fost și sincope. Am dezvoltat livrarea răsadurilor și a semințelor prin curier și am comunicat mai mult cu cultivatorii, pentru realizarea de proiecte în zona online. Nu este o problemă pentru noi, pentru că avem un serviciu bine pus la punct în zona aceasta și am făcut față până acum. În condițiile modeste de finanțare, ținem aprinsă flacăra cercetării”, a explicat cercetătorul.

„Am livrat răsaduri și încă mai livrăm, dar suntem în partea finală de epuizare a răsadurilor. Am debutat în iarnă cu semințe, cu răsaduri și peste ceva timp o să apară și ceva legume, dar nu în cantități foarte mari pentru că nu mai sunt suprafețele de altădată”, a mai spus cercetătorul Costel Vânătoru.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker