Economic

Fermierii, nemulțumiți de noul Program ,,Tomata”

Noul Program ,,Tomata“ îi nemulțumește pe fermierii români, care cer ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, să modifice proiectul de hotărâre, aflat în dezbatere publică, privind reglementarea acestuia. Totul a pornit de la un producător buzoian de tomate, care a publicat, pe pagina sa de Facebook, o scrisoare deschisă către ministrul Agriculturii, prin care îi cere acestuia să schimbe regulile pe care trebuie să le respecte pentru a putea beneficia de subvenția de la stat.

,,Domnule ministru, vă aduc la cunoștință că după discuțiile avute cu colegii mei din cooperativa și din bazinul legumicol Glodeanu Sărat, județul Buzău, am descoperit că în HG programul de minimis legume în spații protejate, în forma actuală, este foarte greu de pus în practică. Cantitățile de legume pe care le prezentați vor fi foarte greu de îndeplinit și pe tot ciclul 1 de producție, dar, cum spune legea, până la 10 iunie eu cred că va fii imposibil pentru 90 la sută din producători din toată țara. După cum știți, bazinul legumicol Glodeanu Sărat este situat în sud-estul țării (Bărăgan) unde este mult mai frig și vântul bate cu putere, așa cum s-a întâmplat și în februarie 2020, când jumătate din solarele bazinului au fost distruse total; de aceea, vă aduc la cunoștință că pe lângă kilograme, care sunt forte multe, și data este o problemă și vrem să fie până pe la sfârșitul lui iunie.

Domnule ministru, vă rog să luați în considerare ceea ce v-am adus la cunoș­tință, ca să avem de câștigat cu toții, producătorii că vor putea lua programul de minimis, cumpărătorii că vor mânca legume românești cu gust și curate.

Concluzia la ceea ce cerem: cantitatea de legume să fie mult mai mică, deoarece este ciclu scurt și nu ciclu prelungit, și data să fie 1 mai – 30 iunie, să nu mai trebuiască să cerșim prelungirea termenului.

Vă rog să luați în considerare ceea ce v-am scris, că este o realitate din teren și totodată, dacă veți face aceste modificări, mai luați un stres din spatele nostru și așa încărcat foarte tare. În încheiere, vreau să vă mulțumesc pentru faptul că vă gândiți la noi, cei care muncim cu sudoare acest pământ al țării”, a precizat buzoianul Claudiu Breazu.

Punctul de vedere al buzoianului este susținut și de fermierii din alte zone ale țării. Un exemplu ar fi Mihai-Dragoș Chesnoiu, un legumicultor ,,din tată în fiu” din  județul Olt, care a publicat o scrisoare ­deschi­să către ministrul Adrian Chesnoiu, prin care îi cere acestuia să modifice data până la care se fac recoltările, deoarece este prea timpurie, dar și cantitatea de roșii, fiind mult prea mare (5.600 kilograme).

Articole similare