Politic

Marcel Ciolacu: „Această coaliție este condamnată să reziste până în 2024”

Tensiunile generate de discuțiile privind introdu­cerea obligatorie a Certificatului verde se duc mai departe de adoptarea unui simplu document, ajungân­du-se până la a se pune la îndoială actuala coaliție. Schimburile de replici dintre Partidul Social Demo­crat și Partidul Național Liberal continuă, indiferent de temă, iar legiferarea Certificatului naște divergențe între membrii celor două partide.

Marilen Pirtea

Deputatul de Timiș Marilen Pirtea a fost primul care a inițiat atacul la adresa Partidului Social Democrat, în cadrul unor postări pe pagina de Facebook, reiterate cu ocazia prezenței la o emisiune a postului România TV. Acesta a declarat că deciziile din sistemul sanitar sunt influențate politic, aratând cu degetul spre PSD, în condițiile în care, a spus acesta, factorul politic nu ar trebui să aibă niciun amestec, iar Certificatul StopCovid să fie adoptat cât mai repede. „Când specialiștii vorbesc, ceilalți, inclusiv politicienii, ar trebui să tacă și să-și ia notițe (…) Apelul meu este de susținere a domnului Rafila ca specialist și nu de transformare a domniei-sale în politician (…) Până acum, aveam doi miniștri ai Sănătății care, spuneam, nu au ce căuta acolo. Acum avem un specialist, într-a­devăr, care trebuie să-și exercite funcția pe care o ocupă. (n.r., Cercurile de interese) sunt cele din zona PSD-ului, pentru că PNL susține acest demers”, a declarat deputatul pentru postul TV.

Replica social-democra­tului Marcel Ciolacu nu a întârziat să apară, iar președintele PSD a taxat aspru comentariile deputatului Pirtea. Acesta a subliniat faptul că ima­ginea sistemului sanitar a fost grav afectată de măsurile luate de guvernarea de dreapta, implicit, de PNL, iar comparația dintre ­mo­dul de acționare al celor două partide nu își are rostul. „Îi transmit domnului Pirtea foarte clar: până să intrăm la guvernare, după doi ani de zile, românii nu mai aveau nicio încredere în sistemul de sănătate, după o guvernare de dreapta. Dacă vrea să vadă aceste evidențe sau vrea să înceapă să scoată vinovați… părerea mea este că e o abordare greșită. PSD nu se cramponează de această guvernare, putem ieși de la guvernare”, a declarat, marți seara, la Antena 3, Marcel Ciolacu.

Coaliția, în pericol?

Președintele PSD a mai spus și că, în cazul în care disensiunile continuă, ­exis­tă soluții, cea mai evidentă fiind aceea a ieșirii de la guvernare și reîntoar­cerea la votul românilor. Marcel Ciolacu spune că poziția PSD este una fermă, axată pe responsabilitate, iar coaliția actuală nu va aborda niciodată aceeași direcție ca vechea coaliție dintre PNL și USR. „Eu nu voi intra împreună cu colegii mei într-o astfel de abordare, într-o coaliție care a func­țio­nat cum a funcționat PNL cu USR. Dacă își doresc o astfel de abordare colegii mei, și nu o abordare cu responsabilitate, PSD își vede de drumul lui, ne întoarcem la votul românilor”, a mai declarat Ciolacu.

Întrebat cu privire la seria de comentarii lansate în spațiul public de către membri ai PNL, Marcel Ciolacu a tranșat situația, spunând că nu se va angaja în acest joc, deoarece există probleme mult mai importante în acest moment decât măsurarea abilităților politice dintre partide. „Dacă cineva vrea să ducă această coaliție – eu nu cred că, în acest moment, ne permitem să o ducem spre un joc politic și să încercăm să măsurăm partidele după sondaje și anumite șmecherii. Eu nu vreau să intru în acest joc și vreau să fiu foarte bine înțeles”, a declarat acesta.

Deocamdată, „această coaliție este condamnată să reziste până în 2024 (…) Nu cred că cineva își permite să distrugă această coaliție, ținând cont ce provocări au înaintea lor”, a mai adăugat Ciolacu. Cele mai mari probleme cu care se confruntă țara noastră sunt pandemia și criza ­ener­giei și, deși există diverse propuneri cu privire la soluționarea acestora, membrii coaliției nu au ajuns, încă, la un numitor comun. De asemenea, acesta a precizat că nu există certuri între el și liderul PNL, Florin Cîțu, ci sunt discuții contradictorii care derivă din diferențele de viziune ale acestora.

Articole similare