Economic

Fermierii buzoieni dau roșiile pe castraveți

Agricultura rămâne în continuare una dintre acti­vitățile de bază ale buzoienilor, județul nostru fiind unul dintre principalele bazine legumicole din țară. Acest lucru este dovedit și de numărul mare de cereri care au fost depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în cadrul ,,Programului pentru sus­ținerea producției de legume în spații protejate”.

Dacă până în acest an roșia era leguma cea mai cultivată, anul acesta fermierii s-au îndreptat mai mult către castraveți. Această schimbare a venit după ce programul ,,Tomata” a fost înlocuit cu schema prin care ajutorul de minimis este acordat unei game mai largi de legume, respectiv ardei, castraveți și vinete.

Și anul acesta județul Buzău se află în Top 10 al celor mai mari producători din țară. Mai exact, la Buzău sute de fermieri dețin sere și solarii pentru a cultiva legumele. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că la Buzău au fost înregistrate 660 de cereri din partea legumicultorilor care s-au înscris în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate. Cele 660 de cereri de la Buzău au fost înregistrate pe o suprafață de 87,11 hectare. Ca număr de cereri, județul nostru se află pe locul șase pe țară, iar ca suprafață cultivată pe locul cinci.

,,Dintre cele 660 de cereri primite, 510 sunt pentru castraveți, 80 pentru tomate, 51 pentru ardei și 19 pentru vinete. Cele mai multe cereri au fost înregistrate la Centrul Local Mihăilești, semn că de acolo vin cei mai mulți cultivatori”, a spus Aurelia Mitrea, director adjunct APIA Buzău, pentru bursa.ro.

Numărul mare de cereri pentru castraveți este o surpriză pentru Buzău. Castravetele este foarte pretențios la temperaturi scăzute și mai ales la lipsa luminii, iar pentru fermieri este greu să producă această legumă în noiembrie, când trebuie valorificată producția pentru a putea primi banii de la stat. De la 1 noiembrie castravetele nu mai produce, iar cultivarea lui va fi foarte dificilă pentru fermieri. Mulți fermieri sunt de părere că acest program trebuia să fie derulat primăvara pentru a putea produce legume, pentru că iarna le este foarte greu să producă în condițiile în care nu vor mai avea lumină naturală și nici temperaturi ridicate, fiind nevoiți să încălzească solariile, iar acest lucru nu este rentabil pentru ei având în vedere prețul mic cu care sunt vândute legumele românești pe piață.

După etapa de primire a cererilor urmează o etapă în care vor fi efectuate controale în teren de către ­inspectorii de la APIA, în vederea stabilirii eligibității cererilor depuse.

Valorificarea producției se va efectua în perioada 2 noiembrie-2 decembrie 2021, iar documentele care atestă valorificarea producției și registrul de evidență a tratamentelor vizat de către autoritatea fitosanitară vor fi depuse până la data de 3 decembrie 2021, inclusiv. ­Va­loarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/cultură/1.000 mp/ beneficiar este de 2.000 de euro și se acordă în lei, la cursul de schimb 4,8725 lei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker