Economic

Aaylex Prod Buzău, în Top 20 angajatori din industria alimentară în 2020

Anul 2020 a adus creșteri chiar și de peste sută la sută pentru unii jucători din sectorul alimentar, pe fondul creșterii volumului coșului de cumpărături și atenției acordate de clienți produselor sănătoase, dar a însemnat și stagnare pentru alții. Antreprenorii români au în continuare planuri de investiții pentru 2021, însă multina­ționalele sunt mai rezervate.

Continuă tranzacțiile pe piața alimentară și a băuturilor având în vedere că au fost businessuri scoase la vânzare pe parcursul anului trecut. De exemplu, pe platformele online sunt scoase la vânzare mai multe IMM-uri din acest sector, dar și companii antreprenoriale pornite după 1990. Industria ­alimentară și a băuturilor crește lent, pentru că antreprenorii nu știu să își valorifice portofoliile, intră mai mult pe piețe externe, nu fac produse cu valoare adăugată mai mare, iar piața este foarte fragmentată.

Cei mai mari angajatori din industria alimentară și a băuturilor au între 150 și 3.000 de salariați, în condițiile în care potențialul de creștere al afacerilor din aceste industrii este foarte mare. Antreprenorii sunt ,,blocați” în businessuri medii spre mari de ani de zile și nu reușesc deloc să își dezvolte afacerile pentru a angaja mai multă forță de muncă.

,,Volumul producției în România este unul din considerentele esențiale. Deși piața românească este una dintre cele mai mari din sud-estul Europei, totuși este relativ limitată. Astfel, cele mai mari companii din industria alimentară nu depă­șesc 150 de milioane de euro, chiar dacă multe din aceste companii au segmente de piață în domeniul lor care ajung la 20-30 la sută uneori chiar la mai mult, ceea ce este mult pentru o companie într-un segment de piață. Această cifră de afaceri induce limitări în ceea ce privește potențialul de creștere: sunt foarte puține cazurile în care o companie poate atinge sau menține un segment de piață de 40-50 la sută sau mai mult“, explică Bogdan Belciu, unul dintre cei mai cunoscuți consultanți de pe piața românească, cofondator al firmei de consultanță Valorem Business Advisors.

Anul trecut, companiile din industria alimentară au angajat mai multe persoane pentru a reuși încet-încet să își mărească businessul. În top 20 angajatori din industria alimentară în 2020 se regăsește o singură companie din județul Buzău. Este vorba despre Aaylex Prod, parte a grupului de firme Aaylex, care îl are ca acționar majoritar pe Bogdan Stanca, unul dintre cei mai mari jucători din industria cărnii de pasăre. Abatorul de păsări Aaylex Prod din Buzău face parte din grupul de firme Aaylex Agro Cooperativă Agricolă (producție hrană pentru pui), Avicola Buzău (fermele de pui CocoRico) și Aaylex Distribution (distribuitorul produselor CocoRico).

Compania ocupă locul 14 în Top 20 angajatori din industria alimentară în anul 2020 și numără 872 de angajați. Primul loc este ocupat de Unicarm, cea mai mare companie antreprenorială din Satu Mare, controlată de Vasile Lucuț. Este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața cărnii, cu un număr de 120 de magazine în 2020. Compania număra în 2020 3.026 anagajați, conform statisticii realizate de zf.ro, dar obiectivul principal este ca în 2021 să depășească 3.500 de angajați.

Ultimul loc în Top 20 este ocupat de o companie din București. Este vorba des­pre Intersnack România, o companie industrială alimentară care deține mărcile Chio (chipsuri), Wolf (covrigei, biscuiți sărați) și Felix (alune).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker