Actualitate

Femeia care a fentat forțele de ordine din cartierul Poștă după instituirea carantinei a fost condamnată în primă instanță

Încă o condamnare pronunțată la Judecătoria Buzău într-un dosar de zădărnicire a combaterii bolilor soluționat pe repede-înainte. Femeia din cartierul Poștă trimisă în judecată cu această acuzație din cauză că ar fi părăsit zona după instituirea carantinei a fost condamnată în primă ­ins­tanță la 6 luni închisoare cu amânarea executării pedepsei.

Femeia a încercat să iasă la cumpărături în dimineața zilei de 4 mai, însă forțele de ordine i-au interzis. Câteva minute mai târziu, ea s-a prezentat la filtrul de intrare în cartier, dovadă că reușise să părăsească zona carantinată. Forțele de ordine s-au trezit cu ea la filtru, deși i se interzisese ieșirea. Ulterior, s-a descoperit că aceasta ieșise pe o alee pe care forțele de ordine nu au supravegheat-o.

„La data de 11.05.2020, la Parchetul de pe lângă Jude­cătoria Buzău, a fost înregistrată o cauză penală având ca obiect infracțiunea de <Zădăr­nicirea combaterii bolilor>, prev. de art.  352 alin. 1 Cod penal, reținându-se faptul că, la data de 04.05.2020, o persoană a părăsit, fără aprobare, perimetrul în care este amplasat cartierul Poștă, din municipiul Buzău, aflat în carantină, începând cu aceeași dată”, preciza Parchetul la acel moment. Spre deosebire de celelalte cazuri, femeia nu a fost suspectată de infecție cu coronavirus. Cu toate acestea, ea s-a ales cu dosar penal și ulterior trimisă în judecată pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

,,Stabilește pedeapsa de 6 luni închisoare în sarcina inculpatei G.V.M., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor în formă continuată (…) 2 acte materiale din 04.05.2020 (…) amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere (…) de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri (…) pe durata termenului de suprave­ghere, inculpata trebuie să ­res­pecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune Buzău, la datele ­fi­xate de acesta; b) să primeas­că vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supra­vegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depă­șește 5 zile, precum și întoar­cerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență (…) atrage atenția inculpatei asupra consecin­țelor nerespectării măsurilor de supraveghere și obligațiilor impuse și ale săvârșirii de noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere. (…) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se precizează în minuta hotărârii de condamnare. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată.

Dosarul a fost trimis în ­ins­tanță în luna iunie 2020, la o lună și jumătate după înre­gistrarea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău. A trecut de camera preliminară la prima strigare, iar la primul termen pe fond femeia nu s-a prezentat, fiind adusă ulterior cu mandat. Pe 12 ianuarie, instanța a rămas în pronunțare pentru 26 ­ia­nuarie.

De ce a intrat cartierul Poștă în carantină

Cartierul Poștă a intrat în carantină pe 4 mai 2020, pentru 14 zile, după ce au fost înregistrate 19 cazuri de infectare cu noul Coronavirus, persoane intrate în contact cu al 21-lea buzoian confirmat cu SARS-CoV-2.

În ziua de Paște, acesta, un bărbat de 41 de ani din municipiul Buzău, trimis și el în judecată într-un dosar de zădărnicire a combaterii bolilor, s-a deplasat în județul Ialomița, unde și-a vizitat rudele, de unde a contactat virusul de la socrul său, care a fost confirmat cu ­Coro­navirus câteva zile mai târziu. Pe 28 aprilie, buzoianul s-a prezentat la o unitate sanitară, unde a primit trimitere pentru a merge la un consult la Secția Pneumofiziologie a Spitalului Județean de Urgență Buzău. Aici i-au fost ­pre­levate probe pentru testarea pentru Coronavirus, iar rezultatele sosite pe 1 mai au fost pozitive. Bărbatul a fost transportat la Institutul ,,Victor Babeș“ din București.

După primirea rezultatelor din data de 1 mai, echipe de specialiști ai Direcției de Sănătate Publică, însoțite de forțe ale Ministerului Afacerilor Interne, au mers în zona de domiciliu a pacientului, unde au identificat toți contacții direcți, numărul acestora fiind de 31. Toți au fost plasați în izolare la domiciliu și le-au fost prelevate probe pentru Coronavirus. Pe 3 mai, au sosit rezultatele contacților direcți, 19 dintre acestea fiind pozitive. Drept urmare, 12 pacienți au fost transferați la Spitalul Muni­cipal Rm. Sărat, iar alți 7 au fost transportați la Spitalul ,,Victor Babeș“ din Capitală.

Gheorghiță Constantin, zis Comitet, cel despre care se presupune că a împrăștiat noul coronavirus în rândul comunității de romi și a dus la carantinarea cartierului Poștă, a fost externat pe 10 mai.

La data de 27 mai, polițiștii de investigații ­cri­minale de la Poliția munici­piului Buzău au înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău referatul cu ­pro­punerea de punere în mișcare a acțiunii penale și de luare a măsurii preventive a controlului judiciar pentru 60 de zile față de doi bărbați de 41 și 51 de ani din Buzău, res­pectiv Ialomița, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Este vorba despre bărbatul de 41 de ani, Gheor­ghiță Constantin, zis Comitet, considerat sursa răspândirii COVID 19 în cartierul Poștă, și socrul acestuia, cunoscut ca Gongoi din Bărbulești.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că, în perioada 18-19 aprilie, Constantin Gheorghiță și socrul său, Alexandru Măcelaru, nu au respectat în totalitate prevederile legale și măsurile instituite pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-COV2. Anchetatorii au stabilit că pe 18 aprilie, Gongoi, bărbatul de 51 de ani, și-a vizitat fiica la Buzău. Deplasarea s-a făcut cu declarație pe propria răspundere, deși astfel de vizite erau interzise în starea de urgență, acesta fiind chiar oprit în ­tra­fic de Poliție. A doua zi, Comitet a plecat cu socrul său în Ialomița, deplasarea fiind făcută tot în baza declarației pe propria răspundere pe care au bifat necesitatea asigurării cu alimente și alte bunuri de strictă necesitate. A fost, de asemenea, oprit în trafic și verificat de poliție, dar a motivat că își duce socrul acasă pentru că urma să păstreze mașina acestuia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker