Sănătate

Federaţia Sanitas spune cum sunt ,,pedepsite” cadrele medicale infectate cu COVID-19

Federaţia „Sanitas” din România spune că personalul me­di­cal care se infectează cu Covid-19 la locul de muncă este pedepsit, pentru că în perioada de tratament şi de recuperare, dar şi în perioada de izolare, care urmează după recuperare, este plătit doar cu 75% din salariu, ca şi cum s-ar afla în concediu me­di­cal la cerere. Reprezentanţii Sanitas aduc drept argument o statistică a Institutului Naţional de Sănătate Publică care indică faptul că  1 din 7 români  infectaţi cu SARS-COV-2 este personal medical sau de îngrijire din sistemul sanitar şi/sau de asistenţă socială, iar o parte dintre ei au pierdut lupta cu noul virus. Chiar şi fără această statistică  se poate observa că pe zi ce trece se mai îmbolnăveşte câte cineva din  personalul medical din spitalele unde se tratează pacienţi cu coronavirus pentru că, vrem nu vrem, salariaţii din sistemul

sani­tar public şi cei din sistemul de asistenţă socială sunt cei care luptă în continuare în linia întâi cu noul virus şi sunt cei mai expuşi îmbolnăvirii cu SARS-COV-2. În cazul lor este vorba despre o îmbolnăvire care se realizează la locul de muncă. Ca să nu mai vorbim de faptul că salariaţii din sistemul medical îşi contaminează adesea şi membrii familiilor lor, aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, chiar în cazul medicului din Râmnicu Sărat, comunicat în data de 25 mai de Prefectura Buzău, după ce Di­recţia de Sănătate Publică Bu­zău l-a catalogat drept  al 160-lea caz  al îmbolnăvirilor în judeţ.

Este vorba despre două cadre medicale care lucrează în spitalul suport din Râmnicu Sărat, care au fost confirmate cu noul coronavirus, o asistentă medicală de 53 de ani şi un medic care lucrează pe secţia de Obste­trică-Ginecologie. Asistenta de 53 de ani a fost depistată sâmbătă, 23 mai, cu noul coronavirus şi este contact direct al unui medic de la ORL din Spitalul Judeţean Buzău. A fost confirmată cu Covid-19 doctoriţa de la ORL, de 31 de ani, şi apoi mama sa, care lucrează în spitalul din Râmnicu Sărat, în secţia Neonatologie. Tot la spitalul din Râmnicu Sărat a mai fost depistat pozitiv un medic  de la Obstetrică -Ginecologie. El este soţul unui medic ORL din Spitalul Judeţean Buzău. În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, la acest moment, are 16 cadre medicale confirmate ca fiind infectate cu Covid-19. În total, în Buzău, au fost infectaţi până acum 20 de medici, asistente şi infirmiere. De altfel, judeţul Buzău are la această oră 160 de bolnavi de coronavirus.

Sindicaliştii cer ca plata concediului medical pentru cadrele afectate de Covid-19 să fie de 100%

Prin urmare, pentru perso­nalul medical îmbolnăvirea cu Coronavirus este o problemă ce ţine de locul de muncă şi nu una personală.

În aceste condiţii, Federaţia Sanitas aduce în discuţie sa­larizarea acestui personal care, în cazul îmbolnăvirii, în perioada de vindecare şi apoi cea de izolare obligatorie, li se taie din salarii: „În condiţiile legislative actuale, salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială, îmbolnăviţi la locul de muncă, li se reduc veniturile lunare considerabil, pu­tând să beneficieze numai de indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă de 75% din salariu, prevăzută de OUG nr. 158/2005, din cauză că HG nr. 1186/2000 nu a fost modificată prin adăugarea COVID-19 la lista afecţiunilor infectocontagioase din grupa A, afecţiuni pentru care indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă este de 100% din salariu”, spun reprezentanţii SANITAS. Prin urmare, liderii Sanitas solicită să nu mai fie pedepsit personalul medical pentru că îşi face datoria: „Solicităm în continuare Guvernului României să nu mai pedepsească personalul angajat în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială şi să identifice în regim de urgenţă soluţia optimă pentru ca aceştia, îmbolnăviţi la locul de muncă, să poată beneficia de plata indemnizaţiei pentru concediul medical aferent perioadei necesare vindecării de COVID-19, în procent de 100% din salariul lunar”.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas mai spun că „indiferent dacă pandemia actuală va fi sau nu declarată încheiată, virusul care a provocat-o va continua să existe şi să se răspândească mai ales în rândul salariaţilor din sistemele pe care le reprezentăm, iar gradul crescut de contagiozitate al acestuia, precum şi lipsa unui tratament rapid şi eficient, va face în continuare un număr important de victime printre cei infectaţi”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker