Actualitate

Fake-news demontat de Forțele Aeriene Române

Forțele Aeriene Române dezmint informația potrivit căreia cele două aeronave prăbușite în urmă cu două săptămâni în zona localității Gura Dobrogei, din județul Constanța, „ar fi fost doborâte de o baterie de rachete sol-aer S-300”. Autoritățile spun că informația este falsă și nu reprezintă altceva decât o mostră de propangandă rusă din mass-media, fără să fie bazată pe fapte reale.

„Cu privire la informațiile vehiculate în presă, prin care se acreditează ideea că aeronavele prăbușite în cele două evenimente aviatice din data de 02.03.2022 <ar fi fost doborâte de o baterie de rachete sol-aer S-300>, facem următoarele precizări: afirmația este în totalitate FALSĂ. <Informația> la care se face referire nu reprezintă altceva decât o dezinformare provenită din mass-media online rusă și nu are nicio legătură cu fapte sau evenimente reale”, transmit reprezentanții Forțelor Aeriene Române.

Aceștia au mai precizat faptul că, în prezent, o comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța urmează să stabilească împrejurările în care s-a produs accidentul. De asemenea, și procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au deschis un dosar penal in rem în legătură cu cele două incidente aviatice din Dobrogea, soldate cu moartea a opt persoane.

„Ministerul Apărării Naţionale a comunicat cu maximă transparență informațiile referitoare la cele două accidente. Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigare tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestor accidente aviatice. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu aceste tipuri de aeronave, până la finalizarea anchetei de specialitate. Precizăm că în urma verificărilor efectuate până în acest moment de către comisia de investigare competentă, nu au fost constatate elemente care să indice un posibil impact cu un proiectil sau rachetă”, se mai arată în informarea de presă a instituției.

Reamintim că, la începutul acestei luni, opt persoane și-au pierdut viața după ce un elicopter militar tip IAR 330 – Puma, al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu s-a prăbușit. Aeronava decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului unei aeronave MiG 21 LanceR, care a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar. Din păcate, elicopterul s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom, iar toți cei șapte oameni de la bord au murit. Și pilotul avionului MiG 21 LanceR a decedat, urmând ca autoritățile să stabilească exact cauza producerii celor două accidente aviatice. Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.

Un comentariu

  1. Până acum nu sunt indicii că aeronavele ar fi fost lovite cu vreun proiectil sau rachetă. Asta nu înseamnă că indicii de genul acesta nu pot să apără până la finalizarea anchetei de către „comisia de investigare competentă”.

Articole similare