Administrație

Expoziţie dedicată gastronomiei buzoiene, „asezonată” cu elemente de patrimoniu cultural şi natural

Consiliul Judeţean a iniţiat un eveniment de excepţie nu numai la nivel local, încadrat în aria culturală şi a patrimoniului gastronomic local, parteneri fiind Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară A.D.I. „Ţinutul Buzăului” şi Asociaţia Meşterilor populari şi Artiştilor Buzău (AMPA). Timp de trei luni, Galeriile de Artă, de pe Bulevardul Bălcescu, va găzdui două expoziţii cu trimitere la patrimoniul natural, cultural şi gastronomic: în luna decembrie manifestările vor fi dedicate calendarului creştin şi sărbătorilor de iarnă, pentru ca pe durata lunilor februarie şi martie, vizitatorii să descopere tradiţii şi obiceiuri de la Bobotează până la Dragobete.

„<Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine> – o expoziție ce poate fi vizitată la Galeriile de Artă Buzău, unde vă invit să redescoperiți patrimoniul natural și cultural al județului, dar și gastronomia locală. Este o expoziție accesibilizată pentru persoanele cu deficiențe de auz, un motiv de bucurie și pentru ei să descopere Buzăul astfel, dar și pentru noi să îi avem alături. Mulțumesc Punctelor Gastronomice Locale din județul Buzău care au încântat vizitatorii cu bunătăți locale și care reprezintă un punct forte al promovării gastronomiei buzoiene, ce bucură papilele gustative ale buzoienilor, dar și ale turiștilor”, este mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, de pe pagina de socializare.

Vedetele evenimentului organizat la Galeriile de Artă sunt „Punctele Gastronomice” înfiinţate pe teritoriul judeţului, aplicaţii de noutate în aria agroturismului buzoian.  În total, în Buzău sunt șase puncte gastronomice locale (Chez Simonne – Berca, Valea Sibiciului – Pătârlagele, Zestrea Bisoceană – Bisoca, Ferma Ivașcu – Mihăilești, Poiana Mărului – Bisoca, Pensiunea Carmen –  Deleni, Vintilă Vodă), primul înființat în 2020, la Berca, următoarele patru în 2022, iar ultimul abia în vara acestui an.

Mămăliga pe jar cu sărmăluțe, aduse de la Berca, bostanul cu lapte și prunele lojnite simple sau cu orez, oferite de gospodinele din Bisoca,  scovergile bunicii, combinate cu dulceață,  servite după o porție de carne la garniță cu care îmbie vizitatorii tineri care au înfiinţat punctul gastronomic de la Vintilă Vodă vor fi principalele „ingrediente” în oferta organizatorilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker