Actualitate

Pandemia de „ciuperca ulmului” a lovit Crângul. Lockdown sau tratament cu țârâita?

Tăierile de copaci din Parcul Crâng nu au fost trecute cu vederea de către buzoieni, aceștia sesizând imediat că din pădure lipsesc pâlcuri întregi de arbori, iar suprafața luminișului se tot extinde. Pentru a nu da naștere feluritelor teorii, bazate pe supoziții, reprezentanții Prefecturii, ai Pri­măriei, dar și ai Ocolului Silvic au ținut să lămurească situa­ția. Oficialii au dorit să cla­rifice care este starea actuală a pădurii, ce arbori au fost tăiați, cui a fost vândut materialul lemnos, dar și ce planuri sunt propuse pentru întinerirea pădurii.

Ulmii, afectați de o ciupercă devastatoare. Ce s-a întâmplat cu copacii tăiați

Ulmii din Crâng au căzut pradă unei infecții cu o ciupercă, Ophiostoma Novo Ulmi, ale cărei efecte asupra copacilor sunt ­de­vastatoare, singura soluție viabilă, conform cercetă­rilor curente, fiind tăierea copacilor afectați. Ciuperca se transmite prin spori, care fie sunt transportați de vânt, fie de către gân­dacii de copac și ajung să afecteze întreg trunchiul copacului, până la rădăcină. Ciuperca a început să afec­teze copacii încă din anul 1960, iar cei de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” din Brașov au recomandat atunci atât tăierea copacilor bolnavi, cât și arderea lor, pentru a nu se răspândi și la cei sănătoși. Cei de la Direcția Silvică Buzău consideră că arderea copacilor nu este necesară, în contextul în care ciuperca moare o dată cu gazda, iar procesul de descompunere a lemnului se instalează în mod natural. Nici legislația actuală nu permite incendierea în orice loc, iar aprinderea focului într-o pădure cu copaci uscați constituie rețeta dezastrului.

Actualul administrator al pădurii din Crâng este Direcția Silvică Buzău, al cărei reprezentant, inginerul Constantin Moiseanu, a ținut să se disculpe față de starea actuală a copacilor, prin faptul că lucrări de igienă au tot fost întreprinse de-a lungul anilor. Concret, ulmii „bolnavi” au fost tăiați în proporție de 99 la sută, din dorința de a proteja mai ales oamenii, deoarece copacii uscați pot cădea în orice moment, punând în pericol viața trecătorilor, dat fiind că sunt destui amatori ai plimbărilor prin pădure. „Având în vedere că odată cu uscarea arborilor aceștia nu mai îndepli­nesc o funcție în ecosistem, ci își încep degra­darea biologică inversă și nu repre­zintă decât un pericol pentru populația din zonă, mai ales pentru cei care îndrăz­nesc să se plimbe și în acest fond forestier, fiind o necesitate extragerea tuturor arborilor uscați”, a spus Constantin Moiseanu.

Șeful Ocolului Silvic Buzău, inginerul Constantin Jeleriu, a declarat că partizile afectate de ciupercă au fost verificate conform procedurilor, atât de către Direcția Silvică Bu­zău, cât și de către Garda Forestieră din Focșani. Gradul de uscare ulmului reprezintă 20 la sută din volumul celor două parcele afectate din Crâng, iar acest lucru a presupus și întocmirea unei serii de do­cumente în conformitate cu legislația actuală, întâr­zierile suplimentare fiind în dauna pădurii afectate. Acesta a adăugat și că majoritatea copacilor tăiați reprezintă ulmi, singura excepție fiind un frasin și un stejar, doborâți din cauza faptului că s-au uscat. În plus, situația este delicată din cauza tendinței mlăștinoase a pădurii, și apa fiind cea care transportă sporii de la un copac afectat la unul sănătos. „Referitor la pădurea Crâng, se mai adau­gă și regimul ei, pe care îl vedeți în fiecare primăvară, de semi-mlaștină. Apa transportă aceste conidii de la un exemplar la altul, încât, practic, nu avem ce face pentru prevenirea acestei boli”, a declarat șeful Ocolului Silvic Buzău.

Cât privește soarta lemnului tăiat, directorul Direcției Silvice Buzău spune că acesta a fost destinat po­pulației din mai multe motive. „Valorificarea s-a făcut numai către populația din zonă, în primul rând pentru a nu deplasa lemnul foarte mult, conform solicitărilor din teren pe care le-a avut personalul care gestionează masa lemnoasă. Prețul me­diu a fost în funcție de fiecare sortiment de lemn, în jur de 300 de lei”, a mai adăugat acesta. Conform legislației, tăierea copacilor afectați va fi efectuată în regim propriu, de către Ocolul Silvic Buzău și zilieri, dacă este cazul. Cantitatea totală din actele de punere în ­va­loare (APV) însumează 942 de metri cubi de ulm în cele trei partizi afectate.

Predispoziția ulmului la această boală nu se extinde la toate sortimentele, iar Institutul „Marin Drăcea” din Brașov a venit și cu o recomandare în ceea ce privește plantarea altor specii în pădurea din Crâ­ng. „Speciile de bază în Crâng sunt stejarul și frasinul. Dacă ne uităm la golurile create prin uscarea ulmului vedem că uscarea nu este uniformă la nivelul parcului. Ea a fost acolo unde sunt pâlcuri mai concentrate, în zona dinspre alei”, mai precizează Constantin Moiseanu.

Întrebări multe, răspunsuri puține și… lacunare. Care este soluția pe viitor?

Primarul Constantin Toma a declarat că măsu­rile pentru protejarea pădurii cer acțiune imediată, dat fiind că jumătate dintre copaci sunt uscați. Acesta a mai spus că speră ca Parcul Crâng să fie transferat cât mai repede în patrimoniul municipiului Buzău, iar mișcarea ar fi fost deja înfăptuită, dacă nu ar fi fost înlocuit ministrul de Finanțe. Cu toate acestea, Constantin Toma spune că va continua demersurile, iar săptămâna viitoare va merge la București pentru a reiniția proiectul de salvare a pădurii Crâng. „Săptămâna viitoare voi fi la viitorul ministru al Agriculturii, domnul Adrian Chesnoiu, și la Ministerul Mediului, pentru a iniția din nou proiectul de hotărâre de guvern, astfel încât să avem această pădure cât mai repede, pentru a reuși să o băgăm în programul de finanțare al Uniunii Europene. În Planul Național de Redresare și Reziliență există și acest capitol și vrem să profităm cât mai mult de acești bani care vin de la Uniunea Europeană”, a spus primarul Buzăului. Constantin Toma a ținut să precizeze și faptul că situația copacilor din Crâng nu este una recentă, iar pădurea se usucă într-un ritm îngrijorător de ani buni, dar măsurile de prevenție au lipsit, motiv pentru care s-a ajuns la golurile uriașe din prezent. El pledează pentru tăierea cât mai grabnică a arborilor bolnavi, urmată de acțiuni de împădurire la fel de susținute. „În Crâng avem o pandemie precum cea de Covid. Ce facem cu arborii bolnavi? Îi lăsăm să-i infecteze și pe ceilalți sănătoși sau îi izolăm?”, a spus Toma.

Întrebat dacă există un plan de împădurire în pădurea Crâng, directorul Direcției Silvice a răspuns afirmativ, dar nu a putut oferi prea multe detalii în legătură cu acesta și a declarat că pentru a reîmpă­duri suprafețele este nevoie de puieți forestieri viabili, nu de arbuști ornamentali, care sunt plantați pe lângă aleile din parc, cu toate că reprezintă aceeași specie și diferă doar în ce privește vârsta. Extragerea ulmilor bolnavi ar urma să se facă până la data de 31 decembrie, urmând, mai apoi, faza de împădurire. Problema este că nu se cunoaște exact numărul puieților necesari plantării, deoarece numărul precis al copacilor afectați nu a fost centra­lizat. „În funcție de controlul anual pe care îl vom face în zonele care rămân cu goluri, vom planta necesarul de puieți”, a spus Constantin Moiseanu. În ­une­le locuri, se mizează pe regenerarea naturală a pădurii, dar copacii vor ajunge la maturitate abia în o sută de ani. „Noi identi­ficăm locurile unde nu s-a regenerat natural și venim în completarea ei”, mai spune directorul Direcției Silvice Buzău. Puieții care urmează să fie plantați provin din pepiniera proprie, din Simileasca, iar acțiunea de împădurire va începe, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.

Din păcate, nu știe nimeni numărul exact al ulmilor din Crâng și nu se cunoaște câți copaci mai trebuie tăiați. Cu alte cuvinte, situația se va prelungi pentru o bună perioadă de timp, dat fiind că un calcul exact al copacilor nu a fost efectuat. Estimările includ aproximativ 18 hectare, iar, pe lângă faptul că acest lucru nu a fost monitorizat cu exactitate, și gradul de afectare al copacilor încurcă socotelile.

Constantin Toma nu a ratat momentul de a-i taxa pe responsabili pentru ritmul lent al tăierii copacilor, spunând că s-au mai tras semnale de alarmă cu privire la starea pădurii. Edilul Buzăului este de părere că soarta parcului va fi mult mai clară de îndată ce ajunge în administrarea Primăriei Buzău, urmând ca acesta să fie regenerat în cel mai scurt timp, prin accesarea fondurilor europene, dar și a celor proprii. „La Romsilva, în acest moment, sunt 178 de hectare de pădure. Dacă se merge în ritmul acesta, de patru-cinci hectare pe an, vă dați seama că ne va prinde și secolul XXII (…) Viteza de extragere a copacilor din acest moment este una cu care nu pot să fiu de acord”, a spus primarul Buzăului. Constantin Moiseanu a raspuns, însă, că tăierile au fost efectuate în funcție de prioritate, iar cele care pu­neau în pericol viețile cetă­țenilor au avut întâietate.

Prefectul Buzăului, Da­niel Țiclea, a ținut însă să precizeze că Direcția Silvică și-a dat tot interesul pentru protejarea pădurii, în ciuda faptului că în curând nu va mai administra fondul forestier din Crâng. „Ceea ce face Direcția Silvică acum este nicidecum să-și ia mâna și cel mai grav lucru ar fi fost ca aceștia să rămână într-o inacțiune (…) Mie mi se pare că au o acțiune responsabilă”, a spus Țiclea.

Soarta pădurii din Crâng rămâne, totuși, nec­lară, iar par­cul emblema­tic al Buzăului pierde copaci în fiecare lună pentru că responsabilitatea este pasată între instituții. Rămâne de văzut cât de bine va gestiona Primăria noua sarcină și cât de rapid își va recâștiga Crângul fondul forestier de altădată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker