Cultură

Evenimente în premieră la „Noaptea Europeană a Muzeelor”

Șapte expoziții temporare vor putea fi vizitate gratuit de buzoieni

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău anunță organizarea unei serii de evenimente culturale în cadrul Programului internațional „Noaptea europeană a Muzeelor”, ediția din anul 2021.

Evenimentul va avea loc în data de 12 iunie 2021, între orele 19.30- 24.00și va consta într-o amplă desfășurare de programe culturale, expoziționale și artistice organizate în parteneriat cu Ambasada Statului Peru în România, Asociația pentru Protecția Patrimoniului din România, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, Muzeul Național de Istorie a României, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Asociația RoMilitaria, Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

„Venim după o ediție în care nu am putut să ne întâlnim publicul așa cum ne-am fi dorit. Și atunci pentru că este sărbătoarea noastră și este momentul în care muzeele din toată lumea  vin în întâmpinarea cerințelor educaționale și expoziționale ale publicului, am venit și noi în întâmpinarea publicului buzoian cu un regal cultural. Este pentru prima dată când avem nu mai puțin de șapte expoziții temporare, dintre care două special pregătite pentru această noapte. Una  este realizată cu Asociația pentru Protecția Patrimoniului și Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România. Este o expoziție fotografică despre bisericile din lemn din Bucovina istorică, ceea ce constituie o premieră la Buzău. Continuăm și programul pe care l-am inițiat în 2019, intitulat <Escapadă culturală nocturnă internațională>, în ideea de a aduce în atenția publicului buzoian și a potențialilor turiști buzoieni,  valori istorice, monumente naturale ale unor state despre care nu știm prea multe lucruri;  în 2019 am avut invitată Ambasada Mexicului și însăși Excelența Sa , Ambasadorul Statelor Unite ale Mexicului ne-a onorat cu prezența la Buzău. Anul acesta avem o colaborare cu Ambasada Statului Peru în România  care ne-a pus la dispoziție o expoziție formată din peste 40 de fotografii care documentează, parțial, drumurile incase, care sunt celebre, o rețea de drumuri, de peste 40.000 km care  astăzi se întinde în toată America de Sud, în state  precum Peru, Chile, Bolivia, Argentina, Ecuador”, spune directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache. Astfel, buzoienii vor putea lua contact cu una dintre cele mai misterioase și interesante culturi precolumbiene, care va fi prezentată sub forma unei serii de fotografii de mari dimensiuni în legătură cu sistemul de drumuri incașe (Qhapaq Ñan), o rețea impresionantă de peste 40.000 km ce se întinde astăzi în Peru, Ecuador, Columbia, Bolivia, Chile și Argentina. Imperiul Incaș (Tahuantinsuyu în limba Quechua), cu centrul politic, administrativ și militar la Cuzco, Peru, s-a dezvoltat între secolele al XIII-lea și al XVI-lea, cunoscând importante inovații în agricultură, tehnică, matematică și astronomie. Astăzi, siturile arheologice incașe reprezintă unele dintre cele mai importante puncte de atracție din America de Sud, orașul Machu Picchu fiind unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din întreaga lume.

Tot la Buzău, buzoienii vor mai putea vedea la sediul central al instituției  și expoziția andarmeria Română 1850-2020. 170 de ani; și cele două expoziții de artă, „Spațiul” și „Ermetic”, care în acea noapte vor fi prezentate publicului chiar de către artiștii plastici, ceea ce înseamnă că Ion Anghel și Vladimir Vrapciu vor fi prezenți la muzeu și vor discuta cu vizitatorii.

În afara expozițiilor de bază  de la Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă (Sediul Central), str. Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău, conducerea muzeului a mai pregătit și: Expoziția temporară Colecția de păpuși ”Arădeanca”de la  Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău, iar la Muzeul Chihlimbarului Colți, sat Colți, com. Colți va avea loc și un spectacol muzică populară – susținut de către artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău;

Accesul la toate evenimentele este gratuit, fiind permis doar cu masca de protecție purtată corespunzător și păstrarea unei distanțe fizice adecvate. Cele două evenimente sunt confirmate de managerul muzeului care transmite buzoienilor că : „Mai sunt implicate în eveniment și  Muzeul Chihlimbarului de la Colți – unde alături de vizitarea gratuită, începând cu ora 20.00, Centrul Județean de Cultură și Artă din  Buzău cu care avem un parteneriat în acest sens va organiza un recital de muzică populară -,  și  Muzeul de Etnografie, unde și pe cei mari și pe cei mici îi așteaptă expoziția de bază, precum și expoziția de păpuși”.

Accesul la toate evenimentele este gratuit, fiind permis doar cu masca de protecție purtată corespunzător și păstrarea unei distanțe fizice adecvate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker