Administrație

Elevii buzoieni au la dispoziție și un manual de Geografie a județului

• Se va mai găsi vreun „specialist” să îl conteste?

Elevii buzoieni vor avea la dispoziție încă un manual pentru un curs opțional; este vorba despre ,,Geografia Județului Buzău” pentru clasa a VIII-a, care se alătură celui de istorie pentru clasa a VII-a, lansat în luna septembrie 2019.

Anunțul a fost făcut de primarul Constantin Toma, pe pagina sa oficială de Facebook: ,,În urma inițiativei Primăriei Municipiului Buzău, de curând Ministerul Educației Naționale a aprobat, în premieră națională, două ma­nuale: <Istoria Județului Buzău>, pentru clasa a VII-a și <Geografia Județului Buzău>, pentru clasa a VIII-a. Ne dorim cu toții ca nivelul educației în municipiul și județul nostru să crească în permanență! Dar, fără să ne cunoaștem istoria și geografia locurilor în care ne-am născut și am crescut, nu cred că putem progresa prea mult!”, a scris pe Facebook primarul munici­piului Buzău. Manualul de ­Geo­grafie este realizat de un colectiv foarmat din Mihaela Florina Alexandru, Mihai ­Mari­us Mîncu și Laura Grațiela Petcu.

Dat fiind că Geografia este o știință “ceva mai exactă” decât Istoria, ne așteptăm ca povestea noului manual să nu fie atât de zbuciumată ca a primului, dacă nu cumva se va găsi, și de această dată, vreun specialist care să comenteze că ultimele măsurători au scos la iveală că județul Buzău este în Transilvania sau că Lacul Vulturilor este mai aproape de Gară decât de casa care a găzduit birtul lui Caragiale.

Opt luni de scandal în jurul manualului de Istorie  

Așa cum s-a întâmplat cu manualul de Istorie a județului Buzău, care a fost lansat pe 23 septembrie 2019, în amfiteatrul Colegiului Național Pedago­gic „Spiru Haret”, care a fost și prima instituție în care părinții au optat ca elevii de clasa a VII-a să studieze istoria Buzăului ca materie opțională.

După câteva zile însă, directorul Muzeului Județean, arheologul Daniel Costache, a semnalat, pe postul public de televiziune, mai multe așa-zise erori pe care a susținut că le-ar fi găsit în manualul opțional de istorie a județului Buzău. Un demers riscant, dat fiind că, întâmplător, datele blamate de Costache au fost culese dintr-o lucrare apărută sub egida… Muzeului Județean! Numai că Daniel Costache nu s-a lăsat păgubaș și s-a pus pe reclamații pe care le-a adresat Ministerului Educației Națio­nale, Academiei Române, Ins­tituției Prefectului și altor ­ins­tituții mai mult sau mai puțin avizate, reclamații prin care cerea, nici mai mult, nici mai puțin, decât obligarea Inspectoratului Școlar să retragă ­res­pectivele manuale.

Mergând pe prezumpția bunei credințe a petentului, doctor în arheologie, Academia Română a luat oarecum pe nemestecate observațiile acestuia din memoriul-reclamație și a recomandat Ministerului ­Edu­cației să ceară Inspectoratului Școlar ,,măsuri urgente pentru retragerea din școli a acestei pseudo-lucrări de istorie”.

La o analiză mai atentă însă, aceeași instituție își revizuiește punctul de vedere: ,,În urma adresei noastre, înregistrate la MEN cu nr. 388808, din 9 octombrie 2019, trimisă dumneavoastră și unor autorități locale din județul Buzău, în legătură cu un suport didactic opțional de istorie locală, destinat elevilor din clasa a VII-a, am convenit de comun acord cu autorii să procedăm, prin implicarea Secției de științe istorice și arheologice a Academiei Române, la o revizuire a textului, în vederea unei ediții a II-a, îmbunătățite, a lucrării. Am constatat, la o analiză mai atentă, că, în linii mari, cartea nu se abate de la principiile fundamentale de abordare a trecutului românilor și că, prin urmare, sunt necesare doar mici intervenții punctuale. Vă vom înștiința de îndată ce lucrurile vor fi îndreptate și se va putea trece la publicarea unei noi ediții”, arăta președintele Aca­demiei Române, Ioan-Aurel Pop, într-o scrisoare adresată secretarului de stat pentru Învățământul Preuniversitar din cadrul Ministerului Educației Naționale, Ionel Florian Lixandru.

Cu alte cuvinte, ,,pseudo-lucrarea de istorie”, așa cum a zugrăvit-o directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, în ochii responsabililor Academiei Române, s-a dovedit a fi un manual care nu necesită decât mici intervenții punctuale și de pe care elevii de clasa a VII-a puteau învăța fără grijă sub îndrumarea cadrelor didactice specializate.

La finele lunii mai 2020, președintele Academiei Româ­ne, Ioan-Aurel Pop, adresa primarului Constantin Toma o scrisoare prin care arăta că manualul mult-disputat îndepli­nește toate exigențele științifice și didactice: ,,Distinse Domnule Primar, În urma examinării Istoriei Județului Buzău – ma­nual pentru cursul opțional de istorie locală la clasa a VII-a – consider că lucrarea răspunde pe deplin exigențelor științifice și didactice adecvate. De asemenea, aspectul grafic, ilustrațiile, hărțile sunt atractive și sunt în măsură să stârnească interesul elevilor. Cu ajutorul unor dascăli dăruiți misiunii lor, sunt convins că, prin acest instrument de lucru, istoria meleagurilor dumneavoastră va fi mult mai bine cunoscută. Vă rog să primiți asigurarea celei mai înalte considerații”.

Scrisoarea a pus, practic, punct așa-zisului scandal al manualului de Istorie a județului Buzău, realizat de un colectiv coordonat de dr. Marius-Adrian Nicoară, din care au făcut parte Constantin Coman, Valeriu Nicolescu și Dumitru Scoroșanu. Din păcate, deznodământul acestui scandal nu a dus, așa cum ar fi fost de așteptat, și la demisia celui care l-a provocat; mai mult, controversa respectivă a contribuit la adâncirea tensiunilor între primarul Constantin Toma și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care a refuzat să ia vreo măsură împotriva directorului Muzelui Județean. Care nici măcar scuze publice nu a prezentat nici după șapte luni din momentul în care preșe­­dintele Academiei Române a tranșat disputa.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker