Economic

Electrica, investiții de 6 miliarde de lei în cei 10 ani de la listarea la bursă

Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica sărbătoreşte zece ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti şi London Stock Exchange şi anunţă că a investit în această perioadă peste 6 miliarde de lei în modernizarea şi extinderea infrastructurii energetice. Dividendele cumulate în cei zece ani depăşesc 2 miliarde de lei.

„Pe data de 4 iulie 2014, Electrica a făcut istorie prin lansarea celei mai mari oferte publice primare iniţiale (IPO) din palmaresul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), atrăgând aproape 2 miliarde lei (444 milioane euro). Aceasta a fost singura privatizare cu pachet majoritar realizată prin bursă şi singura listare din portofoliul statului român cu emisiune de noi acţiuni, consolidând poziţia companiei ca lider în sectorul energetic. Chiar şi după 10 ani, IPO-ul Electrica rămâne cea mai mare ofertă publică primară iniţială din istoria pieţei de capital din România”, anunţă compania.

În cei zece ani de la listare, Electrica a înregistrat o creştere semnificativă, dublând numărul acţionarilor de la 7.000 în 2014, la peste 13.700 în 2024. De asemenea, fondurile de pensii din Pilonul II şi Pilonul III deţin împreună peste 24 la sută din totalul acţiunilor, fiind al doilea cel mai mare acţionar după statul român. Până în prezent, tranzacţiile acţiunilor Electrica au totalizat aproximativ 6,2 miliarde de lei (din care aproximativ 4,62 miliarde de lei tranzacţii post IPO), reprezentând astfel 4,7 la sută din lichiditatea înregistrată în ultimii 10 ani pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti. Electrica are acum o valoare de piaţă actuală la peste 5,2 miliarde de lei, reflectând o creştere de aproape 146 la sută în ultimii doi ani – de la minimul istoric de 6,10 lei atins în septembrie 2022, la maximul istoric de 15 lei atins în iunie 2024.

Din perspectiva financiară, în cei zece ani de la listare, Electrica a investit peste 6 miliarde de lei în modernizarea şi extinderea infrastructurii energetice. Compania a alocat 752 milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor minoritare în filialele de distribuţie şi furnizare şi peste 100 milioane de lei în proiecte de energie regenerabilă, respectându-şi astfel obligaţiile asumate prin IPO. În plus, Electrica a atras finanţări nerambursabile în valoare de un sfert de miliard de euro prin Fondul de Modernizare, cel mai mare volum de finanţări din domeniu.

Dividendele cumulate din această perioadă depăşesc 2 miliarde de lei, oferind un randament stabil pentru investitori, chiar şi în contextul fluctuaţiilor pieţei, cu excepţia ultimilor doi ani. Acţionarii care au investit în IPO-ul din 2014 au beneficiat de un câştig agregat de peste 90 la sută, din care 53,8 la sută din dividende şi 36,4 la sută din aprecierea acţiunilor, ceea ce înseamnă o rată de creştere compusă de 6,64 la sută anual, în conditiile în care inflaţia medie anuală din această perioadă a fost de 3,96 la sută.

În colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Electrica a implementat măsuri de optimizare a activităţilor în toate segmentele sale, consolidând astfel practicile de guvernanţă corporativă şi responsabilitate față de mediu şi comunitate. Sumele alocate pentru programele de responsabilitate socială au crescut exponenţial din momentul listării, reflectând angajamentul companiei faţă de mediu şi comunitate.

În prezent, Electrica este cel mai mare angajator din domeniul energiei din România, cu aproape 8.000 de angajaţi. Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie, furnizare şi producţie a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul Electrica oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare