Economic

Duminică noapte se scumpesc carburanții

Cresc din nou prețurile la carburanți, o dată cu majorarea accizelor, care are loc pentru a doua oară în acest an. De duminică noaptea, un plin va costa cu 20 de lei mai mult.

În Buzău, un litru de benzină standard variază între 7,05 lei (Lukoil) și 7,12 lei (OMV), iar unul de motorină standard între 7,19 lei (Petrom și Socar) și 7,25 lei (OMV). De luni, 1 iulie, preţurile vor creşte cu 43 de bani pe litrul de benzină și cu 40 de bani pe cel de motorină. Un plin de carburant va costa în jur de 380 lei.

„În fapt, este o actualizare cu inflaţia. Este un demers prevăzut în directiva Uniunii Europene privind actualizarea accizelor”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Din preţul unui litru de combustibil, statul colectează 41 la sută, prin TVA şi accize. Restul de 59 la sută reprezintă partea producătorului şi distribuitorului. Faţă de februarie 2022, înainte de război, carburanţii costă cu un leu mai mult.

„E un impozit suplimentar pe care statul a decis să-l ia de la noi toţi. În mod sigur, vom vedea şi creşteri care nu sunt generate de accize, la fel cum vedem şi scăderi, în ciuda accizelor crescute la 1 ianuarie”, a explicat expertul fiscal Gabriel Biriș, citat de Ziare.com.

România se află pe locul al 3-lea in Uniunea Europeana în topul ţărilor cu cei mai ieftini carburanţi, după Bulgaria şi Malta.

Articole similare