Educație

Educația, între testări și cereri de majorări salariale. Ce spun sindicaliștii din învățământul buzoian

Ministerul Educației anun­ța luni că, în urma testelor de salivă efectuate în unitățile de învățământ preuniversitar din România, au fost raportate 86 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Conducerea a 16.956 de unități de învățământ a decis admi­nistrarea testelor la domiciliu, în 216 unități aceasta s-a făcut la școală, iar în 467 de unități testele au fost administrate fie la domiciliu, fie la școală, dife­rențiat, pe niveluri de studiu, scrie agerpres.ro.

La nivel național, 17.677 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (dintr-un total de 17.915) funcționează cu prezență fizică. Peste 99 la sută dintre elevi și preșcolari pot fi prezenți fizic la cursuri, iar 238 de unități de învățământ își continuă cursurile în sistem online, cele mai multe din Bihor (52), Arad (36) și Hunedoara (20).

Conform comunicatului transmis de minister, procentul de vaccinare în 13.728 de unități este de cel puțin 60 la sută, iar în 2.697 dintre acestea procentul este de sută la sută. În județul Buzău, în luna noiembrie, procentul de vaccinare a personalului din unitățile de învățământ era de 65,84 la sută, conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean. 51 de școli și grădinițe din județ ajungeau la o rată de vaccinare de sută la sută, cinci dintre acestea fiind în municipiul Buzău, iar două în Râmnicu Sărat. De asemenea, trei școli din oraș figurau cu clase online, însumând un număr de 106 elevi. Două dintre clase aparțin Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret”, una este la „Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil”, iar o alta la Școala Gimnazială „George Emil Palade”.

În total, 437.800 de elevi s-au vaccinat (130.000 de e­levi în categoria de vârstă 12-15 ani, respectiv 307.800 de elevi cu vârsta peste 16 ani), număr ce reflectă peste 35 la sută din totalul elevilor eligibili pentru vaccinare. La nivelul județului Buzău, 3.274 de elevi figurau ca fiind vaccinați. De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute, 1.831 de elevi/preșcolari (circa 0,6/1.000) și 499 de angajați erau infectați cu Covid-19 (circa 1,8/1.000), se mai arată în comunicatul Ministerului Educației, transmis de agerpres.ro.

Consiliul Național al Elevilor cere lămurirea situației din Educație

Prin mai multe luări de poziție publice recente, Consiliul Național al Elevilor cerea lămurirea controversatei pro­bleme a testării elevilor și condamna decizia profesorilor de a nu se implica în acest proces, catalogând-o drept dezinteres din partea acestora. În timp ce ministrul Educației miza pe înțelegerea și pe bunăvoința cadrelor didactice în procesul de testare, sindicatele din învățământ refuzau cu vehemență implicarea profesorilor într-o astfel de procedură. „Pe de o parte, Ministerul Educației nu își asumă testarea în școală pentru a nu atribui profesorilor o sarcină în plus și, pe de cealaltă parte, sindicatele din educație refuză vehement să susțină necesitatea implicării personalului din învățământ în procedura de testare. În tot acest timp, din ce în ce mai multe școli decid distribuirea testelor rapide către elevi și administrarea lor acasă, fără a avea garanția că acest lucru se va întâmpla cu adevărat (…) Consiliul Național al Elevilor condamnă astfel de atitudini din partea celor care ar trebui să repre­zinte un model de stabilitate și siguranță într-un context social ca acesta și îndeamnă la  responsabilitate din partea tuturor actorilor implicați în sistemul de educație”, se arată într-unul dintre comunicatele Consiliului, citat de aceeași sursă.

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor au cerut Ministerului Educației și să clarifice rolul cadrelor didactice în procesul de testare, indicând atribuțiile profesorilor în acest sens. Aceștia au lansat petiția „Nu mai jucați ping-pong cu Educația!”, adresată atât Ministerului Educației, cât și Ministerului Sănătății, și care a fost semnată de peste 45.000 de persoane. Reprezentanții ministerelor nu au răspuns cererii, iar Consiliul Național al Elevilor a catalogat atitudinea acestora drept „ignorantă”, dat fiind că nu ascultă vocea celor preocupați de actualul context pandemic și de modul în care se răsfrânge asupra Educației. „Consiliul Național al Elevilor consideră inacceptabilă atitudinea ignorantă a celor care ar trebui să manifeste ascultare activă a vocii cetățenilor, care solicită în regim de urgență adoptarea unor măsuri reale care să limiteze riscul de infectare din școli, dar și care să asigure o educație de calitate din pers­pectiva actului de predare-învățare, având în vedere pierderile generate de pandemie. Cerem public celor două ministere să trateze situația educației cu maximă responsabilitate, analizând factorii de risc la care se expun zilnic milioane de elevi și de profesori, ca urmare a lipsurilor de ordin legislativ din sistem”, scrie agerpres.ro.

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra faptului că lucrurile trebuie clarificate, dat fiind că ne aflăm față în față cu valul al cincilea al pandemiei și cu perspectiva unei noi tulpini mult mai agresive a virusului Sars-Cov-2. Președintele Consiliului, Silviu Morcan, și-a exprimat îngrijorarea față de lipsa de atitudine din partea responsabililor din domeniu și spune că, în acest mod, riscăm să ne confruntăm cu o altă situație dramatică după sărbători, care va destabiliza, din nou, procesul educațional. „Nu mai are nimeni răbdare să se reglementeze ceva ce ar fi trebuit statuat de la bun început. Este absolut esențial ca cele două ministere să ia măsuri măcar în al doisprezecelea ceas, astfel încât, după sărbători, să nu ne confruntăm cu un nou val pandemic imposibil de stăpânit, care să blocheze din nou sistemul educațional”, a declarat Silviu Morcan, conform aceleiași surse.

Profesorii cer mărirea salariilor de la 1 ianuarie

Pe de altă parte, sindicaliștii din învățământ sunt nemulțumiți de actualul nivel de salarizare, ce se situează în pătrimea inferioară a grilei și au depus luni, la Guvern, petiții semnate de 163.813 de salariați din învățământ. Aceștia doresc ca la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din învățământ, principiul de bază să fie acela că salariul profesorului debutant trebuie să reprezinte o pătrime din indemnizația președintelui Ro­mâniei. De asemenea, cele trei sindicate inițiatoare, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, consideră că educația trebuie să devină prioritară pentru clasa politică, iar acest lucru să se reflecte în procentul din PIB alocat învățământului prin Legea bugetului de stat pe anul 2022. „Aceste petiții sunt cadoul de Moș Nicolae din partea angajaților din învățământ pentru Guvernul României. Am ales această zi pentru a trage un semnal de alarmă față de salarizarea nemotivantă, care a generat exodul personalului calificat și a condus la îmbătrânirea corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocație”, transmiteau sindicaliștii luni, conform digi24.ro.

Și Sindicatul Învățământului Preuniversitar „Prof. Ion Neacșu” Buzău susține inițiativa colegilor și transmite că este binecunoscut faptul că profesorii nu au beneficiat în ultimii ani de creșterile sala­riale prevăzute de lege. „În prezent, salariile angajaților din învățământ sunt cele mai mici din tot sistemul bugetar. Guvernanții, din anii trecuți și cei din prezent, la presiunile sindicaliștilor, au recunoscut și recunosc că  pentru eliminarea decalajelor sunt necesare unele măsuri. La începutul lunii octombrie, ministrul Muncii și cel al Educației au discutat cu reprezentanții sindicatelor despre salarizarea personalului didactic din învățământ, care nu a beneficiat de preve­derile privind creșterea salariilor stabilite, prin lege, pentru luna septembrie 2020 și nici de creșterea stabilită pentru septembrie 2021. S-a căzut de acord ca începând cu ianuarie 2022, Legea 153/2017 să fie pusă în aplicare în integralitatea ei. În prezent, au început discuțiile cu noua guvernare, pentru a-i convinge să introducă în legea bugetului pentru anul următor majorările sala­riale amânate, neacordate de doi ani. În caz contrar, vom da curs solicitărilor membrilor noștri de sindicat și vom trece la proteste sindicale. Un prim demers a fost deja făcut prin depunerea unui memoriu la Guvernul României,  însoțit de peste 160.000 de semnături”, a declarat, pentru OPINIA, președintele sindicatului buzoian, Ion Dobre.

În 2021, salariul net al unui profesor debutant era de 2.428 lei (fără dirigenție), un profesor cu definitivat primea 3.586 lei (definitivat 25-30 ani vechime, diriginte), un profesor cu gradul II – 3.713 lei (gradul II 25-30 ani vechime, diriginte), un profesor cu gradul I – 4.417 lei, iar o educatoare cu studii medii si gradul I – 3.359 lei, conform portalinvatamant.ro. De asemenea, salariul net al unui secretar I S ajungea la 3.223 lei (I S gradația 5), iar al unui contabil I S  la 3.369 lei (I S gradația 5). Pentru personalul nedidactic, salariul ajungea la 1.981 lei în cazul unui îngrijitor și la 2.317 lei pentru un muncitor calificat.

Un comentariu

  1. Care sindicaliști. Așa zișii ,,lideri” nu pot să formuleze o opinie argumentată. Liderii din educație reflectă exact chipul și asemănarea sistemului de educație!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker