Sănătate

Când vin tichetele pentru buzoienii vaccinați

O lungă perioadă de timp nu s-a mai știut ni­mic despre acele tichete de vaccinare pe care Ministerul Sănătății le oferă românilor care se vaccinează cu schema completă împotriva virusului Sars-Cov-2. Singurele informații pe care buzoienii le primeau de la centrele de vaccinare, de unde, teoretic, ar fi trebuit să ridice respectivele tichete, se rezumau la un politicos, ,,mai încercați, nu au sosit încă”.

Marți, Direcția de Sănătate Publică Buzău a primit o nouă suplimentare de buget pentru tichetele care sunt acordate celor vaccinați cu schema completă. Cel mai probabil, începând de săptămâna viitoare vor fi distribuite în centrele de vaccinare pentru a fi date ulterior buzoienilor. Este vorba des­pre un număr total de 9.560 de tichete.

Cu toate aceste stimulente, interesul buzoienilor pentru vaccinare a scăzut considerabil. Marți au fost imunizate 161 de persoane cu prima doză, în timp ce 361 s-au prezentat pentru rapel. De asemenea, de la începutul campaniei de vaccinare au fost imunizate 137.475 de persoane cu cel puțin o doză, iar schema completă o au 101.171 buzoieni. Nici pentru doza booster nu se înghesuie buzoienii, până acum fiind vaccinate 28.105 persoane. Conform legii, românii care fac acum doza trei de vaccin, așadar au făcut primele două doze în urmă cu cel puțin șase luni, înainte de apariția Ordinului privind acordarea de tichete, nu pot beneficia de aceste vouchere. Până în acest moment, 4.230 de buzoieni au beneficiat de acest stimulent.

Rafila ia în calcul renunțarea la tichetele de masă pentru vaccinați

Chiar dacă Ministerul Sănătății continuă să aloce bani pentru persoanele vaccinate, ministrul Alexandru Rafila, ia în calcul și posibilitatea de a renunța la acordarea acestor tichete pentru persoanele vaccinate împotriva Covid-19, într-un moment în care numărul românilor care se prezintă în centrele de vaccinare pentru imunizare este în scădere. Într-o întâlnire pe care a avut-o cu medicii de familie, Alexandru Rafila a afirmat că se gândește să nu mai prelungească acordarea ti­chetelor după 1 ianuarie 2022 și a confirmat, ulterior, informația pentru HotNews.ro, motivând că ,,stimulentele financiare nu mai produc efecte’’:  ,,Am avut discuții cu reprezentanții medicilor de familie privind măsurile care trebuie luate urgent în această perioadă pentru creșterea acoperirii vaccinale și testării, evaluării și tratamentului pacienților COVID în ambulator. A fost o discuție care s-a referit la necesitatea plății restanțelor pentru serviciile de vaccinare către medicii de familie și des­pre scăderea interesului pentru vaccinare, în ciuda acordării voucherelor de 100 de lei. Probabil trebuie căutate alte soluții care să impulsioneze vaccinarea, dacă stimulentele financiare nu mai produc efecte. Discuția a fost informală și nu a presupus luarea unor decizii’’ a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru HotNews.ro.

De cealaltă parte, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoițanu, unul dintre medicii care au participat la întâlnirea cu Alexandru Rafila, a declarat pentru sursa citată că ,,pentru o parte dintre pacienți aceste tichete funcționează, este ceea ce îi atrage la vaccinare’’: ,,Noi, medicii de familie care am fost în sală, chiar am spus: <Nu știm dacă nu merg, pentru că atunci când am avut bonuri, oamenii chiar au venit la vaccinare>. Eu chiar am avut o situație – a venit o pacientă să se vaccineze, iar în aceeași zi au venit încă vreo șapte oameni de pe aceeași stradă, care aflaseră că avem tichete. Iar în ziua aceea am terminat toate tichetele pe care le aveam. Adică pentru o parte dintre pacienți funcționează, este ceea ce îi atrage la vaccinare>”, a precizat medicul Raluca Zoițanu.

Tichetele au fost o măsură gândită în timpul mandatului fostului minis­tru al Sănătății, Ioana Mihăilă, în încercarea de a stimula campania de vaccinare, într-un moment în care aceasta era în cădere liberă. Actul normativ care prevede acordarea tiche­telor de masă pentru vaccinare a intrat în vigoare la 31 august, astfel că toți românii care s-au vaccinat după această dată sunt e­ligibili să primească 100 lei pentru  decizia imunizării. Această alocație de hrană în valoare de 100 lei este sub forma a cinci tichete de masă, fiecare tichet în va- loare de 20 lei.

Buzoienii pot intra în posesia tichetelor de masă la centrul de vaccinare, ca­binetul medicului de familie sau ambulatoriul de specialitate, în funcție de locul în care s-a efectuat imunizarea, în baza registrului de evidență operat. Vou­cherele se pot ridica în termen de șase luni de la data vaccinării cu ultima doză. Inițial, legea prevedea că voucherele trebuie acordate în cel mult 60 de zile de la data vaccinării, dar pentru că banii au fost alocați mereu cu întârziere, la începutul lunii noiembrie s-a prelungit acest termen.

Banii pentru bonurile de vaccinare după imunizarea cu schema completă sunt alocați din bugetul Ministerului Sănătății de la capitolul bunuri și servicii. Direcțiile de Să­nătate Publică solicită alocarea în baza estimărilor pe care le realizează, după care aceleași direcții se ocupă de achiziția efectivă a tichetelor de masă. Ulterior, direcțiile de sănătate publică trimit către centrele de vaccinare și către medicii de familie tichetele pentru pacienții care s-au imunizat cu schemă completă. Un pacient este considerat vaccinat complet dacă s-a imunizat cu două doze din vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau cu doza unică din serul Johnson & Johnson.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker