Economic

Eduard Dumitrașcu: „Buzăul va fi campion la nivel european la investiții în domeniul Smart City”

Chiar dacă sunt resurse financiare, iar tehnologia necesară există și ea, Româ­nia continuă să fie cu mult în urma altor state membre ale Uniunii Europene atunci când vine vorba despre ­di­gitalizarea comunităților și implemen­tarea conceptelor de smart city.

Eduard Dumitrașcu, pre­șe­dintele Asociației Româ­ne pentru Smart City, este de părere că partea de strategie, viziune și implementare este principala problemă cu care se confruntă țara noastră. Româ­nia este o țară matură din punct de vedere al administrației locale, tehnologiei disponibile și experților existenți, iar surse de finanțare există. Numai prin Programul Național de Redresare și Reziliență sunt puse la dispoziție peste 7 miliarde de euro, bani pe care comuniță­țile îi pot accesa pentru digitalizare. Dumitrașcu spune că este încrezător în puterea României de a deveni o campioană, cu un hub regional, în privința proiec­telor Smart City.

Chiar dacă cele mai mari proiecte în această direcție se regăsesc în orașele dezvoltate din țară – Cluj Napoca, Ora­dea, Brașov, Iași –, Buzăul vine din urmă cu investiții pe măsură. În perioada următoare se vor face investiții în municipiu de peste 300 de milioane de euro, iar Buzăul va putea deveni campion la nivel european pentru tot ceea ce înseamnă conceptul de economie circulară și comunitate raportată la mediu, spune Eduard Dumitrașcu.

„La nivelul municipiului Buzău există o strategie privind dezvoltarea inteligentă a comunității. În ultimii ani sunt foarte multe investiții, mai ales în zona mobilității, a transportului public, pe care le vedem acolo, dar există o strategie, o viziune. Este clar că municipalitatea buzoiană are un plan, a înțeles sursele de finanțare, fondurile disponibile, dar, mai ales, a înțeles arhitectura, legătura dintre nevoile societății, nevoile comunității și sursele de finanțare. În perioada urmă­toare veți vedea că municipalitatea va anunța o investiție foarte mare care, din punctul nostru de vede­re, va pune Buzăul nu doar pe harta inteligentă a proiec­telor smart din România, ci și a Europei”, a declarat, pentru OPINIA, Eduard Dumitrașcu, președinte Asociația Română pentru Smart City.

În anul 2021, în România au fost 860 de proiecte și inițiative de smart city și smart village. Eduard Dumitrașcu este de părere că, în 2022, numărul acestora va depăși 1.200, pentru că încep să apară investiții tot mai mari în această zonă, având în vedere că pandemia a accelerat achiziția de soluții digitale. De asemenea, foar­te multe comunități din România vor accesa anul acesta fonduri europene, iar multe investiții vor fi, în următorii ani, pe zona de digitalizare, mediu, dar și transport public.

Smart City înseamnă, totodată, și securitatea informațiilor, unde, la nivel central, România performează destul de bine. Problemele apar, în schimb, în comunicarea dintre Guvern central și administrațiile locale. O comunitate Smart are la bază un parteneriat serios între cetățeni, instituții pu­blice și companii.

În ultimii cinci ani, la nivelul mai multor primării și consilii județene au existat foarte multe investiții în această direcție, dar Eduard Dumitrașcu este de părere că trebuie mai multă atenție către zona locală, către instituțiile din aceste zone, care colectează date foarte sensibile despre oameni. „Avem foarte multe investiții făcute în ultimii cinci ani la nivelul multor primării și consilii județene, unde există un ecosistem de date absolut fenomenal, pe care România nu îl protejează și nu îl folosește. La nivel național avem o infrastructură în zona de cyber foarte sigură, dar trebuie să ne ducem la nivel local și să înțelegem unde sunt aceste date și ce se întâmplă cu ele. Acolo sunt probleme foarte mari, pentru că nu există nici resursă umană din lipsă de bugete, dar acea primărie de comună colectează date foarte sensibile despre oameni”, a explicat acesta, potrivit profit.ro.

Securitatea comunită­ților este o prioritate la nivelul Asociației Române pentru Smart City. Astfel, ediția din acest an a galei Smart City Industry Awar­ds – ce are loc pe 31 martie la Palatul Parlamentului -, va fi dedicată componentei Safe City, pentru a atrage atenția asupra nevoii de a schimba modul de abordare. Reprezentanții Asociației își doresc să pună accent pe cultura civică de apărare și securitate a comunităților, educația liderilor și decidenților cu rol în protecția civilă urbană, dar  și să recunoască eforturile susținute ale celor care au înțeles importanța conceptului Safe City.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker