Sănătate

FOTO | Cum a transformat managerul Marilena Dobrescu un spital prăfuit de țară într-unul european

Manager din anul 2008 la Spitalul de Boli Cronice Smeeni din județul Buzău, Marilena Dobrescu a reușit să producă aici o lucrare spectaculoasă, transformând unitatea medicală, dintr-un spital prăfuit de țară, fără nicio pretenție, într-un spital regional, la standarde europene, ce atrage din ce în ce mai mulți pacienți și care se bucură de tratament sub ­suprave­gherea unor cadre medicale tinere, bine pregătite profesional. Spitalul de Boli Cro­nice Smeeni se adresează pacienților din întreaga zonă arondată, care include localități din sud-estul județu­lui. La Smeeni sosesc însă pacienți și din zone mai îndepărtate, principalul motiv fiind încrederea că vor fi îngrijiți și tratați așa cum au ei nevoie. Spitalul a devenit un punct de sprijin în comunitate, fiind cunoscut pentru grija pe care cadrele medicale de aici o poartă pacienților.

Când a preluat condu­cerea unității medicale, povestește Marilena  Dobrescu, „spitalul era de boli cronice și arăta ca un spital <clasic> de țară, care avea nevoie să fie organizat și amenajat. Și atunci avea angajați foarte buni și foarte utili, dar nefiind infrastructură corespunzătoare, avea o adresabilitate redusă. Prin fonduri europene și prin proiecte cu Consiliul Local, am început să facem un pic de organizare și pe infrastructură, pe aparatură și pe medici”.

Cuvântul de ordine aici ar fi că din 2008  se tot construiește, pe toate planurile. De aceea, managerul Marilena Dobrescu are în execuție atât proiecte pe termen scurt, adică până la finele anului, dar și proiecte ce se derulează pe câțiva ani.

Până la finele anului acesta se vor finaliza mai multe proiecte, unele pe fonduri europene. „Mai avem proiecte mai mici în desfășu­rare, inclusiv cele prin asociația spitalului, de organizare și achiziționare a unei ambulanțe sociale pentru pacienții din zonă, îngriji­rile paliative în ambulatoriu”. În ceea ce privește planu­ri­le de viitor, Marilena Dobrescu își dorește să reabiliteze clădirea spitalului și parcurile, să creeze servicii medicale noi în ambulatoriu, cu  specialități noi. „Mai avem treabă, permanent sunt de făcut lucruri noi și foarte importante pentru pacienții din zona noastră pe partea de medicină, pe cronici. Pacienți sunt foarte mulți, iar locuri sunt puține”, mai spune ­ma­nagerul Spitalul de Boli Cronice Smeeni.

Crește numărul beneficiarilor de la an la an

Anul trecut, Spitalul de Boli Cronice Smeeni a fost „casă” pentru 5.673 pacienți – și numărul lor este în creștere -, cei mai mulți cu boli cronice și boli incu­rabile, cărora medicii de aici le-au adus speranță. „Numă­rul beneficiarilor a crescut odată cu implementarea proiecte­lor. Avem liste de programări pe toate speciali­tățile, inclusiv pe fiziote­rapie, pe medicină internă, îngrijirile paliative nu mai zic, ambulatoriile, spitaliza­rea de zi. Pentru toate avem liste de așteptare, pentru că pacienții care ni se adresează sunt foarte numeroși și trebuie să îi deservim așa cum trebuie și cum este firesc să ne ocupăm de ei, pe rând. Vin pacienți și din alte județe. Au venit pe recuperare medicală și de la Constanța”, spune managerul Marilena Dobrescu.

Investiții de sute de mii de euro

La începutul acestei luni, tocmai ce a fost fina­lizat proiectul de adaptare a unității medicale  la criza sanitară Covid, cu ajutorul unei sponsorizări importante din partea Green Group.

„Proiectul cu Green Group este unul de amenajare a containerului în care funcționează Centrul de evaluare Covid. Green ne-a ajutat să amenajăm absolut toate materialele, tot mobilierul medical. Și aparatura de acolo este donată de Green și, în plus, ne-a ajutat ca să mobilăm și spațiul de la RMN, pentru că era RMN-ul funcțional, dar era fără mobilier; ne-a mai sponsorizat și pentru a cumpăra un aparat HiToP, un aparat de fizioterapie, de tehnologie nouă, modern și foarte, foarte bun, care numai el costă 20.000 de euro. Cei 100.000 de euro de care a zis domnul Constantin Damov (n.r., preșe­dintele Green Group) au fost  utilizați exclusiv pentru Spitalul Smeeni. Am achiziționat și un RMN, o Radiologie digitală foarte bună, aparatură extraordinar de bună de recupe­rare și care sunt deja puse în funcțiune, funcțio­nează foarte bine”, a explicat managerul Marilena Dobrescu.

Când pandemia va fi declarată încheiată, investiția Green Group de la Smeeni, Centrul de evaluare Covid, se va transforma și va funcționa în regim medical ambulatoriu; va fi un cabinet medical pentru altceva anume. „O să decidem atu­n­ci pentru ce este foarte important, ce este nevoie la momentul respectiv”, a mai spus managerul spitalului.

Provocarea privind asistența medicală pentru noua secție Covid-19 cu 35 de paturi a fost lansată în 1 noiembrie 2021. Proiectul „Tratamentul și recupe­rarea pacienților cu sechele post Covid 19 la Spitalul de boli cronice Smeeni” a fost finalizat în luna decembrie a anului trecut cu fonduri europene. Prin implementarea acestui proiect, care a demarat anul trecut, a crescut capacitatea unității me­dicale de a răspunde în timp util la criza Covid-19, spitalul reușind să preia o mare parte din pacienții care suferă de această boală, asigurând și recuperare post-Covid-19.

Tot ce a făcut la Smeeni managerul Marilena Dobrescu a venit din dorința de a ajuta persoanele cele mai vulnerabile: bolnavii cronici, cei mai mulți vârstnici și fără aparținători, prin îngrijiri și servicii medicale cât mai apropiate de nevoile lor. Aceasta este și viziunea pe care a insuflat-o tuturor cadrelor medicale ale spitalului, astfel încât  fiecare angajat, indiferent de funcția pe care o ocupă, are misiunea de a ajuta la atingerea acestui obiectiv.

În principal, managerul Spitalului de la Smeeni s-a bucurat de susținere și ajutor din partea instituțiilor cu care colaborează neîntrerupt: Direcția de Sănătate Publică, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și Consiliul Local Smeeni. Un susținător a găsit și în medicul Celine Toader, despre care spune că acum face parte din echipa Spitalului Smeeni în calitate de director me­dical.

La momentul acesta, unitatea medicală este be­neficiară de fonduri pe POR 2014-2022, prin Consiliul Local, pentru extinderea bazei de tratament. „Va fi o construcție nouă care va adăposti ambulatoriul de specialitate, cabinete ­me­dicale în ambulatoriu și baza de tratament care va avea inclusiv o piscină de terapie și hidroterapie individuală, dar vor fi toate tipurile de terapie acolo. Va fi ceva ce nu există la nici un spital public din zona noastră. La sfârșitul anului viitor ar trebui să fie etapa de implementare de final, 18 luni are de la momentul contractării”, explică ­ma­nage­rul Spitalului Smeeni.

O echipă de medici tineri

Proiectele de investiții au fost completate de cele privind atragerea de medici tineri și profesioniști. „Au fost medici rezidenți care au venit la post, și medici pe care i-am adus pentru că le place mediul de lucru. O să  mai aducem medici care finalizează rezidențiatul și și-au manifestat dorința de a veni: la Radiologie, încă un medic, pe recuperare medicală, medici  de medicină internă și pentru ­la­borator.  Laboratorul nostru de analiză este extrem de bine dotat, iar personalul este de înaltă calitate și  profesionalism, motiv pentru care analizele noastre sunt foarte bine cotate nu doar la nivel județean, ci și la București”, spune ­Ma­rilena Dobrescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker