joi, 22 octombrie 2020

După o lungă așteptare, ajung la fermierii buzoieni banii promiși pentru culturile calamitate

După o lungă așteptare, fermierii își vor primi în sfârșit banii anunțați  drept despăgubire pentru culturile înființate toamna trecută și calamitate pe secetă.

La Buzău, 1.846 de fermieri buzoieni care au avut afectate de seceta pedolo­gică culturile înființate în toamna anului 2019  au depus cerere la APIA în ve­de­rea obținerii unor despă­gu­biri pentru peste 67.000 de hectare. Repre­zentanții APIA informează că pentru aceștia statul va aloca peste 51.000.000 lei. Deși pierde­rile cele mai mari sunt la cultura de grâu, ajutoarele cele mai consistente au fost stabilite pentru cultura de rapiță. Astfel la grâu și secară, agricultorii vor primi 925 de lei/ha, la orz, 912 lei/ha, la orzoaică– 951 la hectar, la ovăz – 772 lei/ha, iar la rapiță– 1.002 lei/ha.

Și fermierii care au depus cereri pentru sectorul zootehnic vor primi despă­gubiri prin APIA.

Fermierii buzoieni au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură(APIA) până la data de 29 septembrie, data limită desemnată de ministerul de resort pentru finalizarea acestei operațiuni,  33 de cereri  pentru ajutoarele de stat aferente susținerii activității crescătorilor din sectoarele bovin, avicol și suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19

Conform situației extrase din baza de date a instituției,  fermierii buzoieni au depus 11 cereri pentru sprijin în sectorul bovine,  12 cereri în  sectorul avicol  și 10 cereri în sectorul suine. Cuantumul ajutorului de stat pentru sus­ținerea activității crescă­torilor din sectoarele bovin, avicol și suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19 și plafoanele alocate  sunt câte  100 euro/cap (484,09 lei/cap), atât la bovine, suine, cât și în sectorul avicol.

loading...
error: Content is protected !!