Sport

Drumul către Paris începe în Cehia

Ovidiu Ionescu, la turneul preolimpic de la Havirov

Buzoianul Ovidiu Ionescu are o șansă mare de a se califica la Jocurile Olimpice de la Paris, împreună cu Bernadette Szocs. Cei doi participă, începând de joi, la turneul mondial de calificare de la Havirov, sperând să obțină biletele pentru tabloul olimpic de la dublu mixt.

Fiecare pereche prezentă la Havirov va avea două șanse de calificare. Există două sesiuni, cu câte două faze eliminatorii, KO1 și KO2 – jo, iar KO3 și KO 4 – vineri. Câștigătorii KO1 și KO2 se califică la Jocurile Olimpice și nu vor participa în sesiunea a doua. Finaliștii, semifinailiștii și sfertfinaliștii din KO1 și KO2 pătrund în KO3 și KO4, pentru o nouă oportunitate de calificare. Câștigătorii din KO3 și KO 4 merg la Paris.

Deocamdată sunt înscrise 26 de perechi la turneul preolimpic din Cehia, reprezentând Spania, Hong Kong, Ungaria, Austria, Suedia, Luxemburg, India, Chile, Slovacia, Singapore, Serbia, Turcia, Ucraina, SUA, Italia, Thailanda, Polonia, Malaysia, Grecia, Coreea de Sud, Cehia, Bulgaria, Moldova, Filipine.

Echipajul românesc, situat pe locul 8 în ierarhia mondială, nu ar trebui să aibă probleme la acest turneu preolimpic, indiferent dacă cei doi tricolori vor fi capi de serie sau nu. La ora redactării materialului, nu fusese încă efectuată tragerea la sorți.

Proba de dublu mixt a părut în programul olimpic la ediția de la Tokyo, unde Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu au ajuns până în sferturi de finală și s-au clasat pe locul V. Bernadette Szocs este deja calificată la Paris, și la simplu, și cu echipa de fete.

Din Europa, sunt calificate deja Franța, în calitate de gazdă a Jocurilor Olimpice, și Germania. Egipt, Brazilia, Australia și Cuba au obținut deja, de asemenea, biletele pentru Paris. Acestora li se adaugă echipa din China, campioană olimpică și mondială.

Este important de menționat că România este printre puținele țări din elita tenisului de masă european care nu a importat valori de pe continentul asiatic. Federația de profil, condusă de buzoianul Cistinel Romanescu, a aplicat altă strategie, aceea de a forma sportivi la nivel local, cei mai buni dintre aceștia transferându-se, apoi, la cluburile mari, acolo unde au beneficiat de o pregătire riguroasă, menită să le valorifice potențialul.

Articole similare