Educație

FOTO – VIDEO / Poveștile etniei rome puse în proiecte de Primărie, o invitație la apropierea dintre oameni

Buzăul are un nou prieten în domeniul artelor, dar mai ales în domeniul social. Este vorba despre actrița româncă de etnie romă Alina Șerban. Ea a absolvit UNATC, a fost bursieră la New York, a făcut un master la The Royal

Alina Șerban

Academy of Dramatic Art și a fost studenta româncă a anului 2012 în Marea Britanie. A scris două piese de teatru, care au avut un succes răsunător la Londra, ea fiind și regizor de teatru și film. A fost distinsă cu Premiul „Cea mai bună actriță a Germaniei” din partea Uniunii Actorilor din Germania pentru rolul din producția germană „Gipsy Queen” și, nu în ultimul rând, putem spune că și-a dedicat cariera poveștilor desprinse din comunitatea marginalizată a romilor, din care face și ea parte. La acest capitol preocupările ei s-au intersectat cu cele ale Primăriei Buzău, care are în derulare un proiect european pe care consilierul Anca Fotin l-a prezentat, în urmă cu câteva zile, cadrelor didactice de la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” din Buzău, în vederea realizării unui parteneriat. Este vorba despre un proiect care aduce în discuție o tematică delicată, dificil de abordat, respectiv cea a căsătoriilor timpurii.

La momentul acesta nu mai este situația de acum ceva ani, dar, a subliniat consilierul Anca Fotin în discuția pe care a avut-o cu cadrele didactice,  dacă acestea identifică situații care necesită abordare în spiritul proiectului, vor primi sprijin; dacă nu vor fi probleme identificate pe tematica timpurii, proiectul se va direcționa pe activități care promovează continuarea studiilor, o alternativă  educațională la căsătoriile timpurii, așa cum este și titulatura lui. „Acest proiect nu se referă la descurajarea căsătoriilor; nu ne dorim să trecem în extreme. Vorbim de echilibru și de acea situație prin care tinerele fete să fie încurajate să devină independente, să aibă studii care să le permită să se poată angaja și să se poată întreține. Acestea sunt direcțiile în care putem merge”, a spus consilierul Anca Fotin.  Ea a menționat sprijinul de care se bucură proiectul din partea actriței Alina Șerban și a relatat pe scurt mesajul filmului Gipsy Queen (2019),  un film de mare impact în care aceasta a jucat cu succes și pentru care a fost premiată la Berlin.

Alina Șerban

Alina Șerban, în prezent, una dintre cele mai căutate actriţe române la nivel internaţional,  are în spate  o poveste de viaţă pe care o trăiesc mii de copii din România, cu o copilărie petrecută într-o sărăcie lucie, dar care s-a folosit de șansele pe care i le-a dat soarta pentru a ajunge, așa cum spuneam, să studieze teatrul la una dintre cele mai prestigioase academii din lume, la Londra, unde a obținut premiul de cea mai bună studentă din Marea Britanie.

De ce și cum vor spune profesorii buzoieni poveștile minorității rome

Pentru a rămâne în aceeași notă legată de poveștile care inspiră, Anca Fotin a mai prezentat cadrelor didactice ale Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” un alt proiect european, din care se pot desprinde modele pentru copii, un proiect, ca și precedentul, care ține de integrarea socială. Este vorba despre „Once upon a time!…and now”, un proiect cu o sumă mare, de 400.000 euro, care se împarte între toți partenerii, maximul la care poate ajunge un parteneriat de cooperare Erasmus+. El se referă la educație și formare profesională, iar în cazul acesta vorbim despre educația adulților. „Este acel tip de proiect pe care noi îl vom accesa la nivel de municipalitate; în cazul acesta suntem parteneri direcți. Acest proiect ne-a plăcut, pentru că aduce în prim-plan aspecte legate de cultură. În timp ne-ați dovedit că aveți această preocupare și această întâlnire pentru a vorbi despre cultura etniei rrome; vă propunem acest parteneriat care se desfășoară între țări din toată Europa. În cazul acesta vorbim de preponderență în zona balcanică: Germania, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia, România. Obiectivul principal este acela de a  produce o carte de basme rrome care să fie în colecție din toate aceste țări”, a spus Anca Fotin la întâlnirea cu cadrele didactice.

Concret, este vorba despre realizarea unei cărți care include poveștile mai multor minorități. Cartea poate constitui un punct de plecare pentru activități care să vorbească despre cultura romă, dar care să încurajeze și lectura și activitățile de literație. Este un proiect foarte ofertant, deoarece se poate adapta nevoilor fiecărei școli în parte. „În funcție de nevoile pe care dumneavoastră le veți exprima, putem să adaptăm acest proiect. Sunt 32 de basme sau povești. Prin aceste povești vom putea vorbi despre toleranță și alte valori care ar trebui să aparțină fiecărui om. Fiecare dintre povești ar putea  însemna tot atâtea pretexte pentru a  le vorbi copiilor despre diferite chestiuni legate de viață, de discriminare, de diversitate. Vă propun să colaborăm, în baza unui acord între Primăria municipiului  Buzău și școală pentru a dezvolta activități de lectură în cadrul  <Once upon a time!…and now>”, a mai spus Anca Fotin.

În cadrul proiectului, cadrele didactice vor avea șansa să capete abilități de storyteller. Ei au fost informați că în luna august va  fi organizată o formare în cadrul proiectului pentru cadre didactice în Ungaria, iar competențele vor fi certificate de Universitatea din Szeged- Ungaria. Cartea de povești va fi editată în Macedonia, iar ilustratorul ei  este un pictor grec. Fiecare partener din proiect are contribuția sa la materialul final care va fi în limba engleză, limba națională și romani. Proiectul se va finaliza în 2025, dar din acest punct mai departe consilierul Anca Fotin vorbește despre dezvoltarea lui, pentru că s-a dovedit a fi un proiect care a avut capacitatea de a aduna oamenii. „Ceea ce ne dorim este realizarea unei versiuni a acestor basme sub forma unor piese de teatru. Avem sprijinul Teatrului <George Ciprian>”, a mai spus Fotin.

Orașul Buzău face parte de un an de zile din rețeaua „Mentori ai diversității în Europa”, alături de municipalități și organizații non-guvernamentale din Germania, Franța, Italia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Turcia și Grecia, iar proiectele se desfășoară cu parteneri. De aceea, astfel de proiecte vor mai fi la Buzău. Activitatea în cadrul rețelei include și schimburi de bune practici între municipalități, fiind o oportunitate de a promova proiectele orașului Buzău și de a face un schimb de practici, util. Prioritatea activității rețelei este, însă, integrarea socială.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker