Actualitate

Drumeții după plante de leac, în Geoparcul Ținutul Buzăului

Buzoienii sunt invitați  de Centrul de Artă Aluniș să descopere împrejurimile comunei Colți, cu toate  atracțiile din această zonă a Ținutului Buzăului, Geoparc UNESCO, în cadrul drumețiilor ghidate în natură pe care le organizează în fiecare week-end. Oferta Centrului reprezintă o alternativă inedită la petrecerea timpului liber pentru părinți și copii, deoarece zona Aluniș-Colți, care  face obiectul drumețiilor, abundă  în atracții naturale diverse de la fosile, chihlimbar, formațiuni geologice unice, peisaje spectaculoase cu Munții Buzăului, așezări rupestre și are  o bogată moștenire culturală. Zonă natural sălbatică, abundă în floră și faună locală. De aceea, multe drumeții se fac pentru turiștii care își doresc să cunoască mai bine natura și pornesc însoțiți de ghizi în căutarea plantelor de leac. Ei beneficiază de îndrumările  unei  localnice cunoscătoare a tuturor legendelor, poveștilor și obiceiurilor locului, Daniela Cîrstian.

Călătoria durează aproximativ 3-4 ore și are un triplu efect: relaxare, învățare/explorare  și reconectare cu natura și membrii familiei sau grupului. Drumeții învață să recunoască plantele de leac, beneficiile și întrebuințările acestora. Participanții sunt încurajați și ghidați să-și culeagă propriile plante de leac în mod responsabil. În această perioadă poienile abundă în plante folosite pentru relaxare și sistemul digestiv precum codița șoricelului, sunătoare, cimbrișor sălbatic, șovârf etc, dar și de  ciuperci precum hribi, iuțari sau lăptoși și gălbiori – cei mai des consumați de către localnici.

O astfel de experiență costă între 40-45 lei/persoană (în funcție de numărul de participanți) și locurile se pot rezerva pe pagina de facebook a Centrului de Artă Aluniș sau pe mail la [email protected].

Pentru cei pasionați de istorie, legende și cultură locală se organizează însă drumeții la fostele vetre ale satelor, acum abandonate, și la complexul așezărilor rupestre Nucu-Bozioru de aproximativ 6 ore.

Dar drumețiile nu sunt însă singurul lucru inedit de făcut în zonă. Drumeții pot petrece o întreagă zi în Aluniș urmând ca după drumeție să-și încerce mâna la roata olarului în cadrul unui atelier de olărit la Școala de Olărit de la Colți și să plece acasă cu un suvenir creat chiar de ei (aprox 2h, 90 lei/adult, 60 lei/copil). Tot în zonă se mai pot vizita Centrul de Artă Aluniș cu expoziții de artă (intrarea gratuită), un magazin de suveniruri care reunește obiecte create de artiști și artizani români, Biserica Rupestră Aluniș, cel mai vechi așezământ sculptat în piatră în care încă se mai săvârșesc slujbe religioase și, în Colți, Muzeul Chihlimbarului, unic în Europa.

Ce proiecte derulează Centrul de Artă de la Aluniș

Centrul de Artă Aluniș este o organizație non-profit dedicată revitalizării tradițiilor și facilitării accesului la educație culturală ca premise pentru dezvoltarea și bunăstarea comunității locale din zona Aluniș-Colți, Buzău.

Centrul derulează proiecte menite să promoveze, protejeze și conserve cadrul natural și moștenirea culturală a zonei punând accent pe susținerea turismului responsabil și încurajarea inițiativelor locale. Astfel, au luat naștere cele două case de oaspeți, Aluniș Retreat (Aluniș) și Casa Lila (Colți), precum și proiectul Școala de Olărit de la Colți, unități administrate de către localnici care prin funcționare asigură locuri de muncă în comunitate și susțin proiectele asociației (ateliere gratuite de olărit, pian, chitară, evenimente de artă și cultură cu intrare gratuită etc).

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker