Actualitate

Dronele rusești din Tulcea readuc în atenție adăposturile de protecție civilă. Care este situația la Buzău

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat miercurea trecută că trebuie revizuită politica în ceea ce priveşte adăposturile de protecţie civilă şi acestea trebuie să fie pregătite, mai ales în zona de frontieră.

Arafat a fost întrebat, miercuri, dacă vor fi construite şi alte adăposturi de protecţie civilă în Delta Dunării, în afara celor care sunt ridicate în prezent de către Armată. „În acest moment, în zonele care sunt cu cu foarte puțină populație s-au găsit soluții Ministerul Apărării şi, cum a zis domnul prim ministru, indiferent de aspect, vorbim de zone de siguranţă care sunt mult mai sigure decât casele oamenilor, zone făcute din beton care vor fi protejate şi unde oamenii pot să stea acolo o oră, două până trece alarma aeriană”, a declarat şeful DSU.

El a anunţat că trebuie revizuită politica privind adăposturile de protecţie civilă. „Clar că trebuie revizuită politica noastră pe adăposturile de protecţie civilă în general, nu numai acolo, şi trebuie să începem să verificăm ce există, cum s-a făcut până acuma de către IGSU. Avem evidenţa la tot ce avem. Trebuie să ne asigurăm că toate sunt puse la punct, că toate sunt pregătite, mai ales în zona de frontieră, că acolo este riscul care există. Cum zicea domnul prim-ministru, riscul este unul foarte minim, dar cu cât există risc, noi avem obligaţia să acţionăm, să dăm mesaje, să dăm totul pentru a proteja populaţia, chiar dacă riscul este 0,001 la sută tot trebuie să ne pregătim şi să protejăm populaţia şi asta e motivul pentru care Armata a intrat cu nişte soluţii imediate, rapide, care au fost în final aprobate prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai declarat Arafat.

 Cum au fost salvate de la paragină adăposturile de la Buzău

În contextul conflictului de la granița cu Ucraina, adăposturile de protecție civilă au reintrat în atenția autorităților și în urmă cu un an și jumătate, care până acum le dăduseră uitării. Cu toate acestea, la Buzău, adăposturile au fost între­ținute de către locatarii blocurilor, care au amenajat la subsol asemenea incinte, și pe care au preferat să le îngrijească pentru a-și depozita acolo diverse lucruri. Dacă va apărea o situație de urgență, locatarii sunt obligați prin lege să golească adăposturile în 24 de ore, dar ei știu deja acest lucru.

Ca să nu ajungă într-o stare deplorabilă, oamenii au fost de acord să păstreze în ordine acele adăposturi. Dacă nu le păstrau, dacă nu le luau oamenii în grijă, s-ar fi întâmplat să fie sparte, cum s-a mai întâm­plat, când s-au furat motoare, s-au furat cabluri; dacă dai acces oamenilor acolo, ei își duc murăturile sau alte obiecte pe care nu au unde să le depoziteze și au grijă și de ele, și de spațiul respectiv. Conform Legii Protecției Civile, în caz de ceva, ei trebuie să le elibereze, să le golească în termen de 24 de ore. Ei știu treaba asta. La fiecare scară de bloc unde avem așa ceva, avem unu-doi reprezentanți, președintele, șeful de scară, le țin închise, au lumină în ele, lumină care este trasă din apartamentele lor”, declara, pentru OPINIA, Marian Popa, șeful Protecției Civile Buzău.

La Buzău sunt 39 astfel de locații, care, în situație de urgență, pot găzdui și 500 de suflete într-un singur adăpost. Un astfel de adăpost, aflat la subsol, este dotat cu energie electrică, toaletă și instalație de filtrare a aerului, pentru că celelalte dotări s-au deteriorat de-a lungul timpului. Cu toate acestea, în 2019 au fost cumpărate filtre noi. „În adăposturile din Micro XIV, care sunt două, ar încăpea în jur de 350-400 de persoane, aproximativ 200 de persoane în fiecare”, a mai precizat Popa.

La Buzău, inspecțiile au fost făcute periodic de către șeful Protecției Civile, împreună cu un ofițer de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, ultima verificare având loc chiar în luna septembrie a anului trecut. „Ultima verificare la Buzău a fost în anul 2019, în luna septembrie. Cel mai mare adăpost din municipiu este în Broșteni, la blocul J1, acolo unde încap aproape 500 de persoane. Apoi, cele mai multe sunt în Micro III, în Micro XIV avem două scări de bloc, cu două intrări, în Micro V avem iar mai multe, 13, mai avem la Crinul Alb, pe Nicolae Bălcescu, mai avem în blocul D15 din Broșteni, și apoi în zona Centru, sunt și aici destule, 12 adăposturi. Cele din centru sunt mai mici, dar sunt mai multe. Acestea au fost lăsate celor care au magazine. Sunt întreținute, iar în caz de ceva se vor folosi fără probleme”, a mai precizat Marian Popa.

Adăposturile din zona centrală a municipiului se întind de la magazinele de încălțăminte vis-a-vis de Hotel Pietroasa și până la zona Tic Tac. Toate sunt funcționale, dar nu sunt dotate, adică nu mai au motoarele și filtrele, dar, în caz de urgență, se vor achi­ziționa imediat cele necesare. Sunt funcționale, în schimb, toaletele, chiuvetele și dușurile. Centrul de Comandă al Protecției Civile a municipiului Buzău se află în subsolul Prefecturii, și este și acesta în stare bună, după cum precizează Marian Popa.

Vezi pe AICI lista completă a  adăposturilor de protecție civilă din țară

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker