Cultură

Două muzee buzoiene, partenere ale Muzeului Național al României

În perioada februarie – noiembrie, alături de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) se află două muzeee buzoiene care au calitate de parteneri într-un proiect cultural intitulat „Tradiție în lut – în siajul artiștilor ceramiști”. Este vorba despre Muzeul Județean și despre Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Rm. Sărat (MMRS). În acest proiect, calitate de parteneri mai au și Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), Muzeul Județean Teleorman (MJT), și Unity in Values Interconfessional Association (UIV).

Este un proiect care are ca principal obiectiv valorificarea unor forme ceramice păstrate din neolitic până în prezent, cu schimbările inerente ale ornamentației și, mai mult sau mai puțin, ale formelor. El are menirea să evidențieze tandemul colecții muzeale – colecții particulare în domeniul ceramicii tradiționale, prin organizarea unor activități dedicate iubitorilor de frumos, istorie și tradiție. „Avem datoria de a resuscita atenția publicului pentru o lume pe cale de dispariție, prin prezentarea unor asemenea opere de artă de factură populară, care exprimă specificul diferitelor zone etnografice și geografice”, este mesajul organizatorilor.

Proiectul va fi și un prilej de dezvoltare a orizonturilor pentru tânăra generație, dar și pentru toți cei care vor simți nevoia de a aprofunda domeniul. Astfel, vor fi realizate o serie de trei expoziții, la sediile MNIR (martie), MNȚR (aprilie), MMRS (mai), 11 ateliere cu scop educațional, va fi editat un catalog și va fi creată o serie de materiale conexe (clipuri video, tur 3D).

Participarea la activitățile educaționale ale proiectului va fi gratuită și deschisă, în limita locurilor disponibile, prin aplicarea principiilor nediscriminatorii, bazate pe incluziune, egalitate de șanse, echilibrul de gen și participarea activă.

Proiectul „Tradiție în lut – în siajul artiștilor ceramiști” este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea de finanțare I/2024, aria Patrimoniu Cultural Material, cu suma de 127.382,80 lei.

Articole similare