Administrație

A atacat ursul la Cernăteşti!

Alarma a dat-o un localnic din satul Aldeni, comuna Cernăteşti, care a apelat 112 în seara de 27 februarie, a.c., după ce a întâlnit un urs de dimensiuni medii chiar pe drumul către casă. Este vorba despre grupul de case care sunt parte a satului Aldeni, dar sunt situate „peste apă”, pe malul stâng la râului Slănic, aproximativ vizavi de zona în care Primăria organizează târgul de Pantelimon. Viceprimarul comunei Cernăteşti, Valentin Stănilă, spune că în scurt timp de la apelul la numărul unic în teren au ajuns reprezentanţii Jandarmeriei, ai SMURD, paznicul de vânătoare, din partea AJVPS (Asociaţia Judeţeană pentru Vânătoare şi Pescuit Sportiv) şi medicul veterinar. În echipă, au luat urma ursului, prezenţa fiindu-i semnalată inclusiv pe camerele de supraveghere instalate de autoritatea locală, dar au constatat că animalul nu mai era în apropierea zonei locuite de oameni.

Alarmant este că aceasta este a treia prezenţă a ursului în zona comunei Cernăteşti în ultimele opt zile, prima dată fiind consemnat în data de 19 februarie, apoi peste două zile, pe 21 februarie, când a fost înregistrat şi atacul la o gospodărie, unde a omorât cel puţin o capră. Viceprimarul Stănilă apreciază că acesta este doar începutul unei perioade în care urşii îşi vor face simţită prezenţa tot mai des, având în vedere că anul trecut în comuna Cernăteşti urşii au ucis şapte capre şi 12 oi. S-ar părea că statul s-a achitat de obligaţia de a despăgubi cetăţenii ale căror animale au fost omorâte, dar şi atunci, şi de acum încolo vor rămâne cu frica de o întâlnire cu animalele sălbatice pe drumurile satelor, ori chiar să fie atacaţi în propriile gospodării!

În satul Aldeni de „peste apă”, cele aproape zece gospodării sunt împrejmuite cu garduri electrice, instalaţiile fiind improvizate de proprietari, chiar dacă statul spune că are bani care să fie alocaţi pentru astfel de amenajări, în zonele în care urşii îşi fac simţită prezenţa frecvent.

Autorităţile au doar… recomandări, vânătorii se tem de… O.N.G.-uri!

Viceprimarul comunei Cernăteşti spune că Primăria locală a făcut, în cursul anului trecut, toate demersurile care să conducă la luarea unei decizii finale în favoarea cetăţenilor, anume extracţia prin împuşcare, cel puţin a exemplarului care s-a dovedit a fi un pericol pentru viaţa oamenilor. Spre exemplu, la o informare a proprietarilor de păşuni, cu privire la măsurile de prevenire a incendiilor de vegetaţie, în prezenţa prefectului Daniel Ţiclea a fost adusă în discuţie problema atacurilor urşilor la gospodăriile localnicilor şi iminenţa unor atacuri chiar la om. Reprezentantul statului a recomandat respectarea legii şi… cam atât! Acum, când din teritoriu vin din ce în ce mai multe semnale privind apariţiile urşilor în preajma locuinţelor oamenilor, acelaşi prefect pare să fie interesat şi implicat mai mult în campania electorală, şi face recomandări în teritoriu privind eficientizarea organizaţiilor liberale pentru alegerilor locale! Pe de altă parte, vânătorii şi paznicii de vânătoare sunt de acord să fie parte a celebrelor comisii care să analizeze felul atacului şi oportunitatea extragerii prin împuşcare a exemplarului de urs dăunător, dar refuză să fie cel care să apese pe trăgaciul armei de vânătoare. De fiecare dată, sunt invocate ONG-urile şi cei care se arată iubitori şi protectori ai animalelor sălbatice, şi teama de a fi angrenaţi în procese interminabile, perioadă în care ar fi şi suspendat din activitatea de vânător, iar arma i-ar fi confiscată.

În acelaşi timp, Primăriile au obligaţia de a susţine financiar o parte dintre membrii comisiilor care sunt constituite ori de câte ori este semnalat un urs, sau atunci când trebuie contabilizate pagubele făcute în gospodării, ori ar fi nevoie de o decizie finală, pentru extragerea ursului prin împuşcare. Conform normelor legale, primăriile au obligaţia să încheie contract de colaborare cu un medic veterinar şi cu paznicul de vânătoare pe zona arondată, aceştia fiind plătiţi, lunar, de la bugetul local, cu câte 1000 de lei. Legislaţia prevede că sumele vor fi decontate de stat, dar cel puţin până acum un astfel de lucru nu s-a întâmplat, la nivel de judeţ!

Revenind la zona comunei Cernăteşti, în condiţiile în care anul trecut un urs a omorât 12 oi şi şapte capre, autorităţile locale au solicitat Gărzii Forestiere să aprobe relocarea exemplarului, dar au primit răspunsul că în tot judeţul sunt foarte mulţi urşi… inclusiv în zonele montane limitrofe judeţului Buzău. Viceprimarul Valentin Stănilă este de părere că odată cu încălzirea timpului, urşii vor deveni o prezenţă frecventă în satele comunei Cernăteşti, mai ales că UAT-ul are multe zone împădurite.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker