Cultură

Două lucrări semnate Cornel Vana, în patrimoniul Muzeului Municipal Râmnicu Sărat

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat s-a îmbogățit cu două  valoroase lucrări aparținând pictorului Cornel Vana. Artistul plastic a oferit muzeului râmnicean picturile „Procovețe” și „Din pridvoarele credinței”, la închiderea expoziției personale,  „De odor și lacrăme”, găzduită  aici  în perioada mai – iunie. „Pictorul Cornel Vana a donat două lucrări deosebite care au îmbogățit patrimoniul secției de artă”, spun reprezentanții instituției de cultură, care îi adresează mulțumiri.

Este un pictor care trăiește din pictură. El creează în municipiul Turda, în proximitatea Bisericii Rățeștilor, spațiu legat intim de lupta seculară a românilor transilvăneni pentru identitate culturală și spirituală și poate de aceea, nu întâmplător, îi este aproape zona sacrului, iconografia, pictura bizantină și practica picturii de șevalet, care îi dau o anumită libertate. Pictorul Cornel Vana dăruiește și la propriu și la figurat picturile sale, și prin ele bucuria sa, punând în aplicare  modelul lui Nicolae Steinhardt, care a postulat în slujba zidirii prin cuvânt: „Dăruind, vei dobândi!”.

Lucrările lui se mai regăsesc în colecții particulare din: România, Italia, Ungaria, Germania, Franţa, Suedia, România, Italia, Ungaria, Germania, Franța, Suedia, Rusia, Anglia, Irlanda, Spania, Japonia, Grecia, Australia, peste 150 lucrări în S.U.A. De asemenea, a mai expus  lucrări în Muzeul de Artă Cluj- Napoca, Muzeul Gheorghe Lazăr din Avrig, Sibiu, Muzeul Etnografic din Rimetea, Alba, Universitatea din Olofstrom, Suedia, Muzeul „Dr. Raţiu” secţia Arte şi Meserii din Turda, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Turda, Primăria Sinaia , Muzeul Artă Contemporană Sinaia , Muzeul Istorie Turda.

Cornel Vana s-a născut în data de 10 martie 1957, în Cacova Ierii, judeţul Cluj și este absolvent al Facultății de Sociologie și Jurnalistică „Avram Iancu” din  Cluj , pe care a urmat-o în perioada 1991 -1994 , dar și  al Școlii de Arte Cluj pe care a absolvit-o în 1980. Pe lângă pictură, Cornel Vana a publicat și numeroase cărţi, dintre care amintim: „Cel care îşi numără paşii”, „Rosturi”, ,„Monografia Cacova Ierii”, „Păpuşa din iarbă” (poezii).

Articole similare