Politic

Gabriel Avrămescu, discuții cu ministrul Mediului pe tema urșilor din județ

Președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, deputatul Gabriel Avrămescu, a discutat cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre situația creată de urși în județul Buzău, care păgubesc serios gospodăriile sătenilor din zona de deal și de munte. Partea bună este că nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești în urma acestor atacuri, dar partea proastă este că pagubele sunt substanțiale, deputatul buzoian estimându-le la peste 200.000 lei.

Una dintre soluțiile propuse de Ministerul Mediului este instalarea gardurilor electrice în mai multe fonduri cinegetice, lucru anunțat de Garda Forestieră Focșani încă de anul trecut. Mai există și posibilitatea monitorizării prin GPS, dar și grăbirea proceselor de intervenție, cum ar fi extracția sau relocarea animalelor care pun viețile oamenilor în pericol.

„I-am prezentat astăzi (3 august, n.red.) situația gravă din județul Buzău ministrului Mediului, Mircea Fechet. În ultimele șase luni, au fost aproape 100 de semnalări ale apariției urșilor aproape sau chiar în gospodăriile oamenilor. Vorbim de pagube de peste 200.000 de lei și sute de animale domestice ucise. Din fericire, nu au fost pierderi de vieți omenești. Încă. Dar trebuie sa acționăm acum pentru a nu ajunge în această situație. Îi mulțumesc domnului ministru pentru sprijin și deschidere. Am discutat despre măsurile pe care le poate lua statul în perioada următoare. Printre acestea, se numără instalarea de garduri electrice, monitorizarea prin GPS sau reglementarea mai clară a procedurii de intervenție.

Este nevoie ca fiecare dintre noi să se implice. Cum? Sunt două modalități rapide. Un prim pas este de a trimite observații sau propuneri la ordinul care stabilește cota de intervenție și de prevenție a urșilor. Proiectul este pe site-ul Ministerului Mediului. Al doilea este să semnalăm de fiecare dată la 112 apariția ursului. Este foarte important ca aceste date să ajungă la minister și să arate realitatea din județul nostru. Trebuie să acționăm împreună acum pentru a proteja viața buzoienilor!”, a transmis Gabriel Avramescu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit raportului Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” Buzău, în primele șase luni ale anului au fost trimise 73 de mesaje prin sistemul RO ALERT, dintre care 65 au vizat avertizarea populației privind prezența de animale sălbatice periculoase. 

Articole similare