Actualitate

De ce s-a blocat dosarul unui buzoian la DNA după șapte ani de cercetări

Prejudiciul este de 120 de milioane de euro

Unul dintre cele mai complexe dosare penale aflate în lucru la Direcția Națională Anticorupție, privind o evaziune fiscală de 600 de milioane de lei și în care 41 de persoane au fost puse sub acuzare, este blocat, la aproape șapte ani de când a fost deschis, pentru că procurorul care se ocupa de caz s-a pensionat pe 16 ianuarie anul acesta, scrie PRESShub.

În octombrie 2016, procurorii DNA anunțau că au pus sub acuzare 41 de oameni de afaceri, funcționari din cadrul Ministerul Finanțelor și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru abuz în serviciu și evaziune fiscală, infracțiuni desfășurate în perioada 2010-2014. Zece persoane au fost atunci reținute, iar cinci chiar arestate. Cazul a devenit cunoscut public ca „dosarul Murfatlar”, pentru că acuzațiile vizau activitățile acestei companii – controlată de buzoianul George Ivănescu -, acuzată de cinci infracțiuni de evaziune fiscală.

Procurorii anticorupție au descoperit în urmă cu șapte ani că, pentru a nu plăti taxe la stat aferente activității de producție și comercializare de produse alcoolice, companiile vizate în dosar au înregistrat în contabilitatea proprie operațiuni fictive, după care au susținut că au de încasat bani de la bugetul de stat, în loc să dea. De exemplu, între 2012 și 2014, una dintre companiile anchetate a înregistrat de la furnizorii săi facturi de avans în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, plus TVA de aproximativ 86 milioane de euro, potrivit procurorilor.

Cercetarea aproape finalizată, dar va fi reluată. Din nou

După aproape șapte ani de la deschiderea dosarului, ancheta încă stagnează. În decembrie 2021, procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, anunța că cercetările sunt aproape finalizate. După încă un an, Crin Bologa a declarat, într-un interviu acordat PRESShub, că lucrările în dosar vor fi reluate, pentru că procurorul care s-a ocupat de caz s-a pensionat luna aceasta.

„Sunt într-o situație acum… sigur pot să vă și spun. Procurorul din dosar Murfatlar, cu data de 16 ianuarie, este pensionar. Nu se reia dosarul de la zero, că nu este ca în instanță, dar procurorul care va primi dosarul va avea un volum imens de date și acte de analizat. Dosarul a fost la un procuror care l-a început, dar a plecat de la DNA fără să-l finalizeze. A ajuns la un alt procuror, a plecat în pensie și acesta, iar acum va ajunge la un nou procuror”, a declarat Crin Bologa pentru PRESShub. Procurorul-șef al DNA estimează că acest dosar ar putea fi finalizat în cursul acestui an, dar nu a dorit să dea un termen precis.Ce spuneau procurorii
anti-corupție în 2016

La jumătatea lunii octombrie 2016, zece persoane, printre care și omul de afaceri buzoian George Ivănescu, unul dintre acţionarii firmei Murfatlar, au fost reținute pentru 24 de ore într-un dosar cu un prejudiciu estimat la 600 de milioane de lei.

Printre persoanele reținute s-au aflat și trei funcționari publici: Cristian Lascu, la data faptelor director în Ministerul de Finanțelor, Irina Tănase, la data faptelor șef al Direcției de Autorizări din cadrul Autorității Naționale a Vămilor, și Ioana Toma, la data faptelor director general al Direcției generale juridice a ANAF. Ei au fost acuzați de abuz în serviciu. „Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos”, arătau procurorii DNA.

George Ivănescu

Prejudiciul de aproape 600 de milioane de lei a fost produs prin neplata taxelor la stat, cu ajutorul celor trei funcționari publici. Companiile vizate în acest dosar s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive care au avut ca scop mărirea cuantumului taxei pe valoarea adăugată deductibilă. În temeiul deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare, societățile menționate au susținut ulterior că au de încasat bani de la bugetul de stat, astfel că împotriva lor să nu fie luate măsurile prevăzute de lege care să le oblige să plătească obligațiile fiscale restante, arată procurorii. Astfel, trei companii au înregistrat în contabilitate facturi emise de pretinși furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligații fiscale pe care societățile le înregistrează din activitatea de producție a băuturilor alcoolice. De exemplu, în perioada septembrie 2012-iunie 2014, una dintre companii a înregistrat de la furnizorii săi facturi de avans în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, plus TVA de aproximativ 86 milioane de euro, potrivit procurorilor.

Sume comparabile cu împrumutul României la BERD în 2011

Suma din facturile în avans este comparabilă cu ratele de capital pe care România le-a plătit Fondului Monetar Internațional în perioada 2012 – 2015 sau cu împrumutul contractat de România de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în 2011, se arată în comunicatul DNA.

La fel, o altă companie vizată în această anchetă a înregistrat facturi de la furnizori artificiali în valoare totală de aproximativ 370 milioane de euro, din care aproximativ 65 milioane de euro TVA. Scopul pentru care și această societate a înregistrat facturile de avans în contabilitate a fost, ca și în cazul anterior, pe de o parte, sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată și de la plata altor obligații fiscale restante, în special accize, iar, pe de altă parte, obținerea unor sume de bani de la bugetul general consolidat. Trei societăți comerciale vizate de dosar au solicitat deschiderea procedurii reorganizării judiciare și au susținut că, împotriva unei societăți aflate în insolvență, nu pot fi luate măsuri care să o constrângă să plătească obligațiile fiscale restante.

Dosarul a plecat la sesizarea ANAF

La jumă­tatea lunii octombrie 2016, omul de afaceri buzoian George Ivănescu, unul dintre acționarii firmei Murfatlar, a fost reținut de DNA în dosarul în care au fost făcute și percheziții la firme din industria viticolă și la locuințele mai multor persoane suspectate de fapte de corupție și evaziune fiscală, prin care ar fi fost produs un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei.

Procurorii DNA au efectuat percheziții în județul Buzău, dar și în București, Constanța, Ilfov și Prahova, în 28 locații, la sediile unor firme și la locuințele mai multor persoane suspectate de fapte de corupție și evaziune fiscală. În Buzău, acțiunea a vizat firme din grupul Euroavipo din Poșta Câlnău, important producător de băuturi alcoolice.

În urma perchezițiilor, omul de afaceri buzoian George Ivănescu, supranumit „Regele vinului”, acționar la Murfatlar România SA – parte din grupul mai sus-menționat – a fost dus la Direcția Națio­nală Anticorupție pentru audieri, reținut și apoi arestat.

Dosarul DNA a fost în­­­tocmit după ce ANAF a acuzat mai multe companii, printre care Murfatlar România SA și Euroavipo SA, de evaziune fiscală ce a dus la prejudicierea bugetului de stat cu peste 700 de milioane de lei. Controlul Fiscului a urmărit activitatea firmelor din ultimii patru ani. Evaziunea s-ar fi realizat prin neplata taxelor și impozitelor și prin nerespectarea regimului de antrepozitare fiscală.

Controlul realizat de Direcția de Integritate din ANAF a dus și la identificarea unor inspectori ai Fiscului care ar fi sprijinit companiile men­ționate. Controlul Fiscului a început în toamna anului 2014 și a acoperit activitatea fir­melor din grupul Euroavipo în ultimii patru ani. ANAF a depus în luna aprilie două sesizări la DNA în legătură cu cele două firme.

Articole similare