Actualitate

Dosarul fraudelor informatice de la de la Direcţia Economică a Primăriei Buzău merge din amânare în amânare

Dosarul fraudelor informatice de la Direcţia Economică a Primăriei Buzău a primit o nouă amânare. Astfel, cercetarea judecătorească se va relua pe 9 ianuarie 2020. Între timp, instanţa a respins cererea de recuzare a expertului contabil. Documentele care ar putea face lumină în acest caz au fost aşteptate mai bine de jumătate de an, iar dacă obiecţiunile la expertize vor fi admise de judecător, procesul se prelungeşte, deşi termenul de pres­cripţie special este destul de îndepărtat. Potrivit unor surse, intenţia ar fi de amânare a judecăţii până la prescrierea faptelor, situaţie înregistrată în dosarul ,,Orizont”, unde lucrurile sunt destul de complicate, fiind greu de crezut că sentinţa iniţială va fi schimbată la Curtea de Apel Ploieşti. Astfel, fostul primar Constantin Boşco­deală a scăpat de răspunderea penală, însă a fost obligat să achite prejudiciul, împreună cu ceilalţi inculpaţi din cauză. Este greu însă de crezut că prejudiciul va fi vreodată recuperat.

Dosarul infracţiunilor informatice de la Direcţia economică a Primăriei Buzău în perioada mandatului fostului primar Constantin Boşcodeală este unul exploziv, atât prin natura infracţiunilor săvârşite de responsabili ai Direcţiei Economice, în frunte cu directorul executiv al acesteia, Ion Gegea, omul cu cel mai mare salariu din Palatul Comunal până în momentul reţinerii şi arestării sale, prin numele persoanelor implicate – care duc, se pare, până la persoane din fostul Executiv al Primăriei Buzău -, dar şi prin numele beneficiarilor respectivelor infracţiuni, persoane fizice şi juridice, care au fost „radiaţi“ din evidenţe ca fiind datori la bugetul local al municipiului, prin taxe, impozite sau amenzi neachitate de-a lungul timpului.

Prejudiciu de peste 2,6 milioane lei

Reamintim că, pe 17 noiembrie 2015, un număr de 13 funcţionari de la Direcţia Economică a Primăriei municipiului Buzău, acuzaţi de Biroul Teritorial al DIICOT de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu în dauna intereselor publice, au fost audiaţi la sediul DIICOT Buzău.

Prejudiciul estimat în dosar ca fiind adus bugetului local al municipiului Buzău prin neplata de taxe şi impozite locale de către agenţii economici favorizaţi se ridică la 2.596.776 lei (adică peste 25,9 miliarde lei vechi sau 583.545 euro), iar cel adus bugetului consolidat al statului prin neplata amenzilor de circulaţie se ridică la 31.193 lei (adică aproape 312 milioane lei vechi sau peste 7.000 euro).

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2015, la nivelul Primăriei municipiului Buzău, s-a constituit un grup infracţional organizat format din mai mulţi funcţionari publici, care activau în cadrul compartimentelor de colectare, urmărire şi executare a creanţelor persoanelor ­fi­zice şi juridice. S-a reţinut că membrii grupului au introdus în sistemul informatic de taxe şi impozite date nereale, prin care au fost clasate şi anulate nelegal un număr de 114 amenzi contravenţionale, parte din ele vizând funcţionari cu atribuţii de conducere la nivelul unor instituţii  publice din municipiul Buzău, rude ale acestora, un ­ma­gistrat, rude ale unor cadre de poliţie“, se precizează într-un comunicat al DIICOT, în care se mai arată că „în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, membrii grupului au diminuat cuantumul debitelor datorate de către doi agenţi economici, nu au urmărit, executat şi încasat creanţele fiscale datorate cu ­tit­lu de impozite şi taxe locale pentru bugetul local al municipiului Buzău, precum şi a amenzilor contravenţionale aplicate unor persoane juridice“.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker