sâmbătă, 11 iulie 2020

Atenţie la jucăriile ,,de firmă” cu preţuri mici!

• Produse de peste 20.000 lei, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate din magazine din Buzău

Odată cu apropierea Sărbătorilor de iarnă, părinţii fac tot posibilul să îndeplinească dorinţele celor mici, fără să ţină cont de câteva aspecte importante atât pentru siguranţa copiilor, cât şi pentru a fi convinşi că furnizorul este o persoană sau o firmă de încredere, care le va livra produsul cerut. Şi asta pentru că nu de fiecare dată jucăria dorită este şi ­ori­ginală.

Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat miercuri verificări la agenţi economici ce îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Buzău, pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor de natură economică din domeniul comerţului ilicit.

Totodată, poliţiştii au urmărit combaterea ­co­merţului cu produse contrafăcute sau neconforme, precum şi combaterea ­co­merţului neautorizat sau neevidenţierea veniturilor rezultate din activităţi co­merciale.

Au fost verificaţi cinci agenţi economici, iar în urma verificărilor au fost înregistrate dosare penale în care urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare” conform Legii nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice.

Au fost indisponibilizate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor şi stabilirii caracterului original sau contrafăcut a peste 1.000 de produse în valoare de peste 23.000 lei. Verificările au fost făcute în piaţă, dar şi în magazine care au ridicat suspiciuni prin preţurile mici ale produselor expuse la vânzare.

Cum sezonul iernii vine la pachet şi cu febra cumpărăturilor pentru cadouri, Poliţia Română trage un semnal de alarmă, chiar înainte de sărbătorile de iarnă. IGPR vine cu câteva sfaturi pentru părinţii care, în această perioadă de iarnă, sunt în căutare de jucării pentru Crăciun.

• Cumpăraţi doar din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care este nevoie în cazul unei eventuale reclamaţii!

• Dacă alegeţi să achiziţionaţi din mediul online, evitaţi operatorii economici care nu afişează datele de contact complete (adresă, telefon, cod de înregistrare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail sau la un număr de telefon.

• Nu plătiţi în avans pentru produse comandate prin internet de la persoane necunoscute! Totuşi, dacă achiziţionaţi de la persoane fizice, cereţi documentele de provenienţă ale jucăriilor (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul) şi certificatul de garanţie emis de producător.

• Analizaţi cu atenţie ofertele foarte tentante sau dacă un vânzător insistă să încheiaţi o tranzacţie! Comparaţi ofertele de preţ, condiţiile de livrare şi garanţie ale mai multor comercianţi înainte de a lua odecizie!

• Verificaţi existenţa marcajului CE, care conduce la prezumţia că produsul este sigur, conform legislaţiei în vigoare în Uniunea Europeană, precum şi existenţa denumirii şi a datelor cu privire la sediului producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat.

• Produsul trebuie să aibă specificate instrucţiunile de utilizare şi avertismentele specifice, traduse în limba română.

• Unele jucării necesită o atenţie deosebită, date fiind riscurile particulare pe care le prezintă (jucăriile alimentate electric – riscuri de arsuri şi de explozie, jucăriile gonflabile, precum şi cele care au muchii tăioase sau piese uşor detaşabile – risc de ingerare de către copii sau de sufocare).

• În cazul jucăriilor considerate periculoase, instrucţiunile de utilizare trebuie să avertizeze în mod complet şi eficient asu­pra pericolelor ce pot apărea în timpul folosirii, dar şi modul de evitare a oricărui risc. Lipsa acestor indicaţii poate duce la folosirea incorectă a jocurilor şi jucăriilor. Consultaţi şi recomandările referitoare la vârstă şi la siguranţă.

loading...
error: Content is protected !!