Actualitate

Doi buzoieni reprezintă Institutul Cultural Român la Bruxelles și Paris

Comisiile de cultură și de politică externă din Se­nat au acordat marți, în urma audierii, avize favorabile celor 11 candidați pentru funcțiile de director și director adjunct la zece institute cultu­rale românești din străinătate.

Adriana Pietrăreanu

Au fost audiați candidații pentru funcțiile de director al ICR Viena (Andreea Dincă), al ICR Berlin (Cristian Niculescu), al ICR Istanbul (Dragoș Tiberiu Niță) și al ICR Beijing (Liviu Țăranu). Mandatele au fost reînnoite pentru directorii ICR Paris (Doina Marian), ICR Stockholm (Mihai Popescu) și ICR Tel Aviv (Martin Ladislau Salamon). Și candidații pentru funcțiile de director adjunct au primit avize favo­rabile: ICR Budapesta (Andreea Dogariu), ICR Paris (buzoianul Cezar Preda), ICR Bruxelles (un nou mandat pentru buzoianca Adriana Pietrăreanu), ICR Londra (Claudiu Mihail Florian).

„Toți candidații audiați ne-au demonstrat că vom avea o echipă excepțională la ICR, o echipă mult mai bună decât a fost până acum. Cei care s-au prezentat au experiență în management cultural, sunt oameni care au puterea să facă lobby cultural la nivelul statelor în care își au misiunile. Cel mai important lucru este faptul că sunt oameni care înțeleg foarte bine că o integrare culturală nu se poate face fără valorile culturale românești din diaspora”, a afirmat președintele Comi­siei de cultură a Senatului, Viorel Badea, care a precizat că audierea altor directori ai institutelor culturale românești din străinătate va avea loc, cel mai probabil, în luna aprilie.

Ciorba ,,afacerii Baku”, reîncălzită

Cu două zile înaintea audierilor de miercuri, a fost repus pe tapet subiectul, rostogolit în anul 2018, privind faptul că foști sau actuali aleși în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) ar face obiectul unei „puternice suspiciuni” de corupție. Proveniți din parlamentele naționale ale unora dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, acești politicieni au fost suspectați că au fost „cumpărați” de autoritățile de la Baku în schimbul votului lor, în ianuarie 2013, în cazul unui raport care denunța situația prizonierilor politici din fosta republică sovietică. Pe listă figura și liberalul Cezar Preda, propus de PNL pentru un post la conducerea ICR Paris.

Într-o declarație acordată PS News, Cezar Preda a precizat că este de fapt victima unei vânători de vrăjitoare, în contextul nomina­lizării pentru ICR Paris, iar chestiunile apărute în presă ar fi fost lămurite de multă vreme.

Cezar Preda

,,Toate chestiunile apă­rute în presă sunt legate de posibila mea numire la ICR. Restul sunt chestiuni re­încălzite care apar în gene­ral când se face o nominalizare pentru un anumit post. Eu aș vrea să spun vis-a-vis de chestiunea aceasta că nu am fost niciodată acuzat de suspiciuni de corupție. În raportul care s-a făcut atunci a fost vorba despre Azerbai­djan și eu am fost băgat într-o oală cu alți vechi raportori. Lucrurile au fost lămurite. Bineînțeles că această ches­tiune s-a tranșat, lucrurile au revenit la normal imediat. A fost o analiză și la nivelul comisiilor din Parlamentul României. S-a ajuns la concluzia că anumite chestiuni inserate în acel raport erau total neadevărate. Chiar atunci am avut confirmarea acestor chestiuni de la domnul Corlățean. Toată chesti­u­nea era pentru că eu ajun­sesem președintele grupului Partidului Popular European în Adunarea Parlamentară, cel mai mare grup de acolo. Iar asta nu dădea bine – să ajungă unul din Estul Europei președintele grupului. M-am bătut cu o olandeză care fusese pupila domnului Junker. Dar lucrurile acestea au fost tranșate de acum cinci-șase ani. Deci lucrurile sunt atât de clare, încât a da în presă anumite chestiuni care sunt așa vagi, sau cu mantă, mie nu mi se par corecte, dar le înțeleg pentru că o asemenea posibilă nominalizare pentru ICR supără pe mulți”, a precizat Cezar Preda pentru PS News.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker